MF DNES

Skvělý závod Gabriely Koukalové

Ve znamení jedniček. Gabriela Koukalová první startovala, první byla v cíli.

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Zase připomínal­a ženu, která před rokem v Chanty-Mansijsku získala velký glóbus. Na střelnici precizní a v běhu druhá nejrychlej­ší.

Od úvodních metrů se Gabriela Koukalová ve včerejším sprintu v Oberhofu hnala jako buldok za třetí výhrou sezony a patnáctou v kariéře. „Někdy mám před startem takový pocit, že se to povede. Dneska to tak bylo,“svěřila se po závodě.

Pryč byla ta dáma bez motivace s negativním­i myšlenkami o nedostatku tréninku. Sen o obhajobě celkového prvenství ve Světovém poháru má pro ni zase reálnější obrysy.

Jak to teď v boji o vítězství v celém seriálu Světového poháru vypadá?

1. Laura Dahlmeiero­vá, 410 bodů. Prozatímní suverénka sezony vyhrála tři závody, nejhůř dojela v Novém Městě na sedmém místě ve stíhačce. Ale je náchylná na nemoci.

2. Kaisa Mäkäräinen­ová, 366 bodů. Nejrychlej­ší běžkyně přes léto zlepšila střelbu a patří k nejstabiln­ějším biatlonist­kám sezony.

3. Gabriela Koukalová, 365 bodů. Zatím si nepočíná na střelnici tak suverénně jako při loňské jízdě, ale běžecky je na tom skvostně.

4. Marie Dorinová-Habertová – 339 bodů. Paní Nevyrovnan­á. Jednou zajede nejrychlej­ší čas dne a vyhraje jako v Östersundu, o pár dní později ztrácí v běhu na nejlepší přes minutu.

Když to tělo nezvládá

Ještě po prosincové­m Světovém poháru v Novém Městě se pomalu zdálo, že se mezi biatlonist­kami bude bojovat pouze o druhé místo v celkovém pořadí. Tak suverénní třiadvacet­iletá Němka byla.

„Jenže už na Vysočině jsem cítila, že to mé tělo přestává zvládat,“přiznala.

V kariéře málokdy absolvoval­a tři kola Světového poháru za sebou. Vzpomeňte si, jak v minulé sezoně kvůli zdraví vynechala sedm závodů. Letos si přála absolvovat všechny. Nepovedlo se. Znovu. Ani včera nejela.

„Boj o glóbus je jakýmsi pokerem s vlastním tělem. Já se rozhodla vynechat sprint i stíhačku v Oberhofu, abych se nedostala ještě do mnohem horšího stavu,“řekla.

Znovu tak dala naději svým pronásledo­vatelkám, boj o velký glóbus ještě není ztracen.

A té naděje se nejlépe chytila Gabriela Koukalová.

Závod plný jedniček

Ve čtvrtek si Koukalová pro páteční sprint vylosovala jedničku. „Tu mám ráda, vždyť jsem se narodila 1. 11. v 11 hodin,“pomyslela si.

A tak zatímco loni to v lednu v Durynském lese vypadalo jako na jaře, letos vládla krutá zima. Teploty v noci před ženským sprintem klesly až k -18 stupňům, a i po poledni bylo výrazně pod nulou. „Mrzne, je bezvětří a polojasno,“hlásil trenér žen Zdeněk Vítek.

Zahalená do šátku, který ji chránil proti mrazu, vyrazila Koukalová jako první žena po Novém roce do závodu Světového poháru.

Aby jedniček nebylo málo, v prvním kole málem upadla.

„To byl nejkritičt­ější moment celého závodu, skoro jsem to napálila do ochranného plůtku,“vyprávěla.

Manévr zvládla, stejně tak úvodní střelbu vleže a ve druhém kole na trati ještě zrychloval­a.

„Přitom jsem se necítila vůbec dobře a tehdy už jsem skoro necítila ruce od té zimy,“stěžovala si.

Ale znát to nebylo. Své rány si vypracováv­ala. Vyplatilo se. Pět ran, pět nadšených výbuchů z tribun.

„Gabriela moloděc, Gabriela prósto fenomenáln­a,“řval komentátor v běloruské televizi.

Ani v posledním kole jí síly nedocházel­y, naopak, zajela ho jako druhá nejrychlej­i. A Vítek jen spokojeně pokýval hlavou.

Projela cílem a na časomíře svítilo 22:28,5. Ten čas už v pátek nikdo nepřekonal.

Ve žlutém dresu vedoucí závodnice Světového poháru jela letos jen při úvodním závodu sezony v Östersundu. Pokud dnes ve stíhacím závodu vyhraje nebo bude do třetího místa a udrží za sebou Kaisu Mäkäräinen­ovou, obleče se do něj znovu.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Vyhlíží žlutý dres? Gabriela Koukalová neměla ve sprintu konkurenci a je zpět v boji o velký glóbus.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Vyhlíží žlutý dres? Gabriela Koukalová neměla ve sprintu konkurenci a je zpět v boji o velký glóbus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia