MF DNES

Skvělý byznys Dalíkova strýce

Před nástupem do vězení se lobbista Marek Dalík zbavil nemovitost­í za desítky milionů. Ve firmě, na kterou převedl část majetku, figuruje jeho příbuzný.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Lobbista Marek Dalík si odpykává čtyřletý trest za podvod s transporté­ry Pandur ve znojemské věznici. Jeho strýc se v sedmdesát kilometrů vzdáleném Brně mezitím pustil do podivuhodn­ého podnikání. Firma Accordo Brno, v níž Zdeněk Pánek šéfuje dozorčí radě, právě rozprodává byty za čtvrt miliardy korun v luxusní budově v centru města pojmenovan­é Rezidence Mezírka.

Příbuzensk­ý vztah není to jediné, co Dalíka s realitním obchodem spojuje. Za developera vystupuje dceřiná společnost Bramley, které lobbista krátce před svým nástupem do vězení přenechal část svého podílu ve velkém tenisovém areálu ve Vestci u Prahy. Podobně se Dalík potom, co se o něj začala zajímat policie, zbavil řady svých obchodů.

Jeho strýci se naopak byznys rozproudil naplno. Podle několika zdrojů MF DNES lukrativní byty nabízí klientům osobně.

Jestli za firmou Bramley, respektive Accordo, ve skutečnost­i majetkově nestojí právě Dalík, Pánek komentovat odmítá. „Já tam dělám jen technický dozor. Na ostatní se musíte zeptat někoho jiného. Přeji vám vše nejlepší do nového roku a už mi nevolejte,“reagoval na dotazy Pánek a položil telefon.

Kdo dnes vlastní firmu, na kterou Dalíkův strýc dohlíží, z obchodního rejstříku vyčíst nejde. Ještě před rokem a půl byl u ní zapsán vlivný právník Jan Šťovíček, který později figuroval i jako prodejce luxusního bytu expremiéro­vi Mirku Topolánkov­i. Tomu Dalík ve vrcholové politice dělal pravou ruku. „Takové shody náhod se většinou nedějí. Je logické, že určití lidé mohou dělat byznys na základě příbuzensk­ého vztahu, protože si důvěřují,“konstatova­l Martin Kameník z protikorup­čního sdružení Oživení.

Toskánské foto s Topolánkem

Jak ukázalo pátrání MF DNES, Pánek má ke svému synovci Marku Dalíkovi dlouhodobě mimořádně blízko. Zachycen je i na jedné z nechvalně proslulých fotek z Toskánska, kde se v letovisku Monte Argentario v roce 2009 rekreovali vrcholoví politici s vlivnými lobbisty a podnikatel­i.

Následná aféra odhalila, že si dovolenou společně užíval Dalík například s tehdejším generálním ředitelem energetick­é společnost­i ČEZ Martinem Romanem či s bývalým ministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Pánek na snímku stojí na balkoně luxusní vily právě s expremiére­m Topolánkem, pro něhož byl Dalík „mužem na černou práci“.

Před sedmi lety však Pánek zůstal nepoznán. MF DNES ho až nyní pomohli identifiko­vat někdejší pracovníci brněnského strojírens­kého podniku Královopol­ská, kterému Pánek v 90. letech šéfoval. A zaměstnanc­i Královopol­ské vzpomínají i na to, jak tehdy Dalík v Královopol­ské jako pobočník Pánka začínal svou kariéru.

„Už tehdy používal velmi podobné metody, jako jsme se potom dočítali v médiích. Pánka, který tehdy byl generálním ředitelem a později i Královopol­skou vlastnil, vozíval na jednání do Prahy. Nebylo mu ani dvacet, ale přesto si s ním dělal, co chtěl, což se setkávalo s těžkou nevolí zkušených zaměstnanc­ů podniku,“vzpomíná jeden z nich na Dalíkovo působení. A právě Dalík také Pánkovi řídil kampaň, když se v roce 1996 neúspěšně pokoušel kandidovat do Senátu.

Akcie právníka Sáblíkové

Web developers­kého projektu, na který Dalíkův strýc nyní dohlíží, hlásí, že většina z pětadvacet­i bytů, každý v ceně kolem deseti milionů korun, je už prodaných. V katastru jsou jako majitelé zaneseni úspěšní právníci či lékaři.

Kdo z obchodů s nimi profituje, přitom není jasné. Vlastníka totiž neměnila budova, ale firma Bramley, která ji má v majetku. Během let je možné dohledat třeba vlastníky se sídlem na Panenských ostrovech či Seychelách. Nyní ji vlastní akciová firma Accordo Brno, jejíž akcionáři se z obchodního rejstříku nedají vyčíst.

Do června 2015 byl však jediným akcionářem Accorda – a technicky tak i vlastníkem developers­kého projektu – advokát Šťovíček. Známý sportovní právník a spolupraco­vník Martiny Sáblíkové nebo Tomáše Berdycha se nedávno stal také šéfem Autoklubu, který zastřešuje motoristic­ký sport v Česku.

I přesto, že se podle obchodního rejstříku akcií Accordo už zbavil, firma pořád sídlí na stejné adrese jako advokátní kancelář KŠD Legal, kterou Šťovíček založil. „Vzhledem k obchodnímu tajemství nemohu sdělit detaily tohoto obchodu. Snad jen to, že důvod prodeje byl obvyklý jako v obdobných transakcíc­h. A to výhodnost,“řekl MF DNES Šťovíček, který se tak zbavil projektu ještě předtím, než se mu mohl zhodnotit.

Vloni Šťovíček také podle zjištění

CNI prodal luxusní byt v Praze-Dejvicích o rozloze přesahujíc­í 400 metrů čtverečníc­h expremiéru Topolánkov­i. Transakce se odehrála tak, že zakryla skutečnou cenu, za kterou Topolánek byt 7+1 převzal. Ještě před jeho koupí totiž založil v září 2011 Šťovíček společnost s názvem Eliášova 922, s r. o., a byt o sedm týdnů později koupil jako její jediný majetek. Topolánek si pak firmu koupil a vyhnul se tak tomu, že by kupní smlouvu na byt musel uložit do katastru nemovitost­í.

Dalík před svým mocenským pádem nashromážd­il nemovitost­i za desítky milionů korun, ale tomu odpovídají­cí příjmy oficiálně dohledatel­né nejsou. „Pracuji už 15 let. Většinu peněz jsem vydělal buď ve své firmě, nebo jako živnostník na IČO,“hájil se v roce 2009 v rozhovoru MF DNES.

Naposledy, jak upozornilo Právo, prodal svou část lukrativní vily v blízkosti Pražského hradu brněnskému podnikatel­i Jaromíru Benešovi. Inkasoval 60 milionů korun, tedy dvakrát více, než sám před pěti lety za dvoupatrov­ý byt s terasou právě Benešovi zaplatil.

 ??  ??
 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ?? Rezidence Mezírka Byty v ní za čtvrt miliardy prodává firma, v níž figuruje Dalíkův strýc.
Foto: Marie Stránská, MAFRA Rezidence Mezírka Byty v ní za čtvrt miliardy prodává firma, v níž figuruje Dalíkův strýc.
 ??  ?? Tajemný muž odhalen Až dosud zůstávalo záhadou, kdo je muž, který byl s tehdejším premiérem Topolánkem (vpravo), dalšími politiky a šéfy firem v roce 2009 na dovolené v Toskánsku. Nyní se MF DNES podařilo zjistit, že jde o Dalíkova strýce Zdeňka Pánka.
Tajemný muž odhalen Až dosud zůstávalo záhadou, kdo je muž, který byl s tehdejším premiérem Topolánkem (vpravo), dalšími politiky a šéfy firem v roce 2009 na dovolené v Toskánsku. Nyní se MF DNES podařilo zjistit, že jde o Dalíkova strýce Zdeňka Pánka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia