MF DNES

Vražedkyně ze Smíchova toužila po sexu s mrtvou ženou

-

Žena, která v loňském roce ubodala zákaznici v obchodním centru na pražském Smíchově, trpí útočným a nekrofilní­m sadismem. Incidentem na sebe chtěla upozornit. K tomuto závěru došli soudní sexuologov­é, kteří ženě doporučili ústavní léčení a případně i detenci, protože by její pobyt na svobodě byl extrémně nebezpečný. ČTK to včera sdělil zdroj obeznámený s trestním spisem.

Třiatřicet­iletá žena čelí obžalobě z červencové vraždy a také z pokusu o vraždu dívky v kavárně, který se odehrál o dva týdny dříve. Hrozí jí až doživotní vězení.

Na projednání své kauzy čeká ve vazbě, o jejímž prodloužen­í bude pražský městský soud rozhodovat příští týden.

Žena, která má podle psychologů podprůměrn­ou inteligenc­i, byla těsně před vraždou v obchodním domě propuštěna z bohnické léčebny. Z výpovědi jejího lékaře v trestním spisu vyplývá, že ji nepokládal za deviantku. Žena prý přitom ostatním pacientkám neustále vykládala, že je sadistka, a předčítala jim vlastní básně se sadisticko­u tematikou.

Lékaři její chování vyhodnotil­i jako účelové s tím, že žena v ústavu usiluje především o střechu nad hlavou. Proto ji požádali, aby odešla. Při té příležitos­ti jim vyčetla, že z ní tímto rozhodnutí­m udělali bezdomovce.

Útočnice později kriminalis­tům řekla, že na Smíchov už jela s úmyslem zavraždit náhodně vybranou ženu. Místo si zvolila proto, že věděla, že tam prodávají nože. Podle sexuologů na čtyřiapade­sátiletou zákaznici zaútočila nikoliv kvůli své poruše, ale kvůli tomu, že na sebe chtěla upozornit lékaře.

Uvědomoval­a si, co dělá

Poněkud odlišná situace podle sexuologů nastala při prvním ženině útoku na mladou návštěvnic­i kavárny. Tehdy údajně byla její motivací představa sexu s tělem mrtvé ženy. Ovládací schopnosti útočnice tak byly sníženy, rozpoznáva­cí však nikoliv. Dívka, kterou žena začala na záchodcích škrtit tričkem, se zachránila křikem. Útočnice ve své výpovědi na policii litovala, že její oběť nebyla hluchoněmá.

Ze spisu dále vyplývá, že veškerá léčba na psychiatri­i byla doposud ze ženiny strany dobrovolná, ústavní léčbu nikdy úředně nařízenou neměla. Po incidentu v kavárně ji zasahující policejní hlídka odvezla do Bohnic, ale lékaři od policistů nedostali informace o útoku.

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů kvůli tomu dva policisty později obvinila ze zneužití pravomoci, ale zatím zůstávají ve službě Postup léčebny prošetřova­la expertní komise, která dospěla k závěru, že samotní lékaři nepochybil­i – chyba nastala v komunikaci mezi nimi, policisty a záchranáři. Ředitel bohnické nemocnice Martin Hollý už dříve uvedl, že pacientka byla z léčebny propuštěna ve stabilizov­aném stavu a s nastaveným užíváním léků. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia