MF DNES

Na „liďák“číhá exekutor

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Rodina zesnulého advokáta Zdeňka Altnera, který na ČSSD vysoudil 337 milionů korun, vyslala na sociální demokracii exekutora.

ČSSD tak nesmí nakládat s Lidovým domem ani se sousedním Lannovým palácem v centru Prahy – u obou domů se proto v katastru nemovitost­í objevila poznámka o zahájení exekuce, zjistil deník E15.

ČSSD však už dříve dosáhla odkladu vyplacení stamiliono­vé částky, dokud soudci Nejvyššího soudu nerozhodno­u o podaném dovolání.

A podle Jiřího Chvojky, mediálního zástupce advokátů ČSSD, je proto záznam o zahájení exekuce zatím jen technickou poznámkou. „Exekutor byl pověřen exekucí, ale nemá ji vykonávat, protože po zásahu Nejvyššího soudu nemá rozsudek právní titul, aby dal ČSSD do exekuce,“říká Chvojka.

Exekutoři se shodují, že záznam o zahájení exekuce, by mohl být problemati­cký, pokud by strana chtěla žádat u banky o úvěr. ČSSD však podle Chvojky již má půjčení peněz vyjednané a úvěr může kdykoliv začít čerpat.

„Platí, že jsou v exekuci a ČSSD nemůže s tím majetkem nakládat, nemohou ho třeba zpeněžit, prodat. Na druhou stranu v důsledku toho odkladu to pro ně nemá žádný význam, dokud soud nerozhodne o dovolání. Do té doby bude ČSSD fungovat normálním způsobem, aniž jí ta exekuce zasáhne do života,“myslí si Predrag Kohoutek, exekutor, kterého oslovila MF DNES.

ČSSD se snaží dovoláním zvrátit alespoň vyplacení astronomic­kého penále. To během letitého sporu o úhradu právních služeb Altnera v kauze Lidového domu narostlo na 320 milionů korun. A ČSSD tvrdí, že spor se táhl tak dlouho i kvůli obstrukcím ze strany Altnera.

Jeho syn Patrik Altner zase hovoří o průtazích na straně sociální demokracie – proto prý jejich exekutor zahájil blokaci majetku až teď. „ČSSD udělala řadu neskutečný­ch obstrukcí. Podali námitku podjatosti, nepříslušn­osti exekutora, exekučního soudu, a dokud se s tím soudy nevypořáda­ly, tak nemohl být pověřený exekutor,“vysvětluje Altner.

Očekávané rozhodnutí Nejvyššího soudu však hned tak nepřijde. Altnerova pohledávka totiž mezitím spadla do dědického řízení a soud nyní čeká, až bude jasné, kdo je dědicem. Podle advokátova syna Patrika Altnera však ještě řízení nebylo ani zahájeno.

Různé subjekty mají o pohledávku u sociální demokracie zájem. To nebudu zastírat.

O pohledávku je zájem

Zda rodina pohledávku prodá, nebo spor s ČSSD povede i nadále sama, nechtěl Altner komentovat. Připustil však, že o její odkoupení je zájem. „Samozřejmě různé subjekty o tu pohledávku zájem mají, to nebudu zastírat. Ale jak to bude dál, to nemohu komentovat,“řekl MF DNES Altner.

Loni se již ozval slovenský miliardář Pavol Krúpa, že by měl o pohledávku vůči ČSSD zájem. Ten však podle Altnera do okruhu zájemců fakticky nepatří. „Myslím si, že to ve skutečnost­i nikdy koupit nechtěl. Spíš než s naším advokátem panem Veselým totiž komunikova­l hlavně s médii,“řekl Patrik Altner.

Podle něj může dědické řízení trvat i několik měsíců, do té doby soud o sporu se sociální demokracií nerozhodne.

 ??  ?? 320 milionů má ČSSD zaplatit na penále v kauze sporu o Lidový dům.
320 milionů má ČSSD zaplatit na penále v kauze sporu o Lidový dům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia