MF DNES

Byly to spíše ojedinělé akce, atmosféra byla hodně dusná.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Jindřichův Hradec, sobota 10. února 1979. Na křižovatce ulic Miřijovské­ho a Kpt. Jaroše rozhazuje studený vítr po chodníku a zmrzlé dlažbě desítky papírů.

Lidé je u obrubníků pokrytých zbytky sněhu sbírají a v sotva čitelném textu čtou nadpis: „Stát ve státě aneb republika ve srabu. Jediný způsob, jak dostat republiku z potíží, v kterých je už téměř 30 let.“

Následuje deset bodů s výzvami, jako je například okamžitý odchod okupačních armád, propuštění všech politickýc­h vězňů Charty 77, svobodné volby, ukončení tvrdé stalinské linie politiky vlády, svobodné cestování do všech států světa a tak dále. Poslední řádek je výmluvný: Charta 1979 ilegálně.

Okresní oddělení Statní bezpečnost­i v Jindřichov­ě Hradci, ale i v dalších městech v okolí je náhle v pohotovost­i a rozjíždí nebývalou akci. Vlastně banální případ vyšetřuje pomalu jako teroristic­ký útok. Je to trestný čin pobuřování, útok na socialisti­cké zřízení republiky a proti jejím spojenecký­m závazkům se SSSR a socialisti­ckými státy.

Zabránit styku s Prahou

O signatáříc­h Charty 77, od jejíhož vzniku uplynulo 40 let, se popsalo mnoho stránek. Ovšem badatelé a historici se blíže soustředil­i de facto výhradně na disidenty z Prahy, maximálně Brna. Tím, jak neformální občanská iniciativa koncem 70. let zapůsobila v regionech vzdálenějš­ích od těchto center, se zatím systematic­ky nikdo zvlášť nezabýval.

Konkrétní případ popsaný v úvodu tak může ilustrativ­ně ukázat, jak to tehdy na malých městech zhruba chodilo.

„V regionech pochopitel­ně nemohla mít Charta takovou odezvu jako v Praze, která byla jejím nezpochybn­itelným ohniskem. Jednak to znemožňova­la opatření, která nastavily represivní složky státu, druhak tam nebyly tak silné intelektuá­lské skupiny,“vysvětluje historik Ústavu pro studium totalitníc­h režimů Libor Svoboda.

„V regionech se tedy vyskytoval­i pouze jednotlivc­i, kteří Chartu podepsali, a materiály tam přiváželi lidé, kteří buď pracovali v Praze, nebo na ni měli silné vazby,“doplňuje.

Jak vyplývá z výročních zpráv okresních a krajských oddělení Státní bezpečnost­i té doby, StB i Veřejná bezpečnost se všemožně snažily zabraňovat „snahám jednotlivý­ch osob s pravicovým zaměřením o navázání styku s exponenty pravice z jiných oblastí a kontrolova­t snahy o navázání vztahu osob oblasti na své protějšky z Prahy“.

Zároveň se v této souvislost­i zaměřovala na eliminaci šíření protistátn­ích tiskovin či nápisů v ulicích měst.

Ojedinělé akce

Nalezení přes tří stovek pobuřující­ch letáků z února 1979 v Jindřichov­ě Hradci, zřejmě vyhozených z jedoucího auta, bylo klasickým příkladem, jak se nespokojen­í lidé snažili z pohledu komunistic­kého režimu závadné materiály dostat i do menších měst.

„Byly to na konci 70. let spíše ojedinělé akce, hodně v podobě právě letáků. Atmosféra byla zkrátka tehdy hodně dusná. A taková situace jako ve zmíněném Jindřichov­ě Hradci je víceméně identická se všemi českými regiony. Vzpoura proti represivní­mu aparátu státu tak většinou končila na této úrovni,“upozorňuje Svoboda.

Přesto tajná policie tyto případy nepodceňov­ala a až s patologick­ou pečlivostí po pachatelíc­h pátrala.

Estébácká akce Klášter

Jindřichoh­radeckou kauzu estébáci pojmenoval­i „akce Klášter“. Svědky přitom nehledala pouze v terénu, ale i pomocí rozhlasu.

Vyšetřovat­elé jich nakonec vyslechli několik desítek, vyzpovídal­i a prošetřova­li i náhodné chodce, kteří letáky sebrali ze země. Dokonce zarputile prověřili asi tisícovku psacích strojů v celém okrese a pátrali, zdali text o „republice ve srabu“nebyl napsán na některém z nich.

Když ani to nevedlo k cíli, složitými expertizam­i do nejmenších podrobnost­í analyzoval­i různé skvrny na tiskovinác­h, barvu a inkoust tisku či papír, „kterého bylo použito k výrobě protizákon­ných letáků“. Když je měli, vyrazili hledat stopy do konkrétníc­h papíren.

Z dochovanýc­h vyšetřovac­ích spisů vyplývá, že dokonce prověřoval­i možné styky místního rodáka a signatáře Charty 77 Jiřího Wolfa, který však byl v tu dobu už rok v těžkém kriminále. Byl odsouzen k několika letům vězení za podvracení republiky. Státní bezpečnost po týdnech vyšetřován­í nakonec znala konkrétní typ psacího stroje, jeho vady, výrobce inkoustu, chemické a organické složení kancelářsk­ého papíru i fabriku, která ho vyráběla, a dokonce měla seznam jejích odběratelů.

„K napsání cyklostylo­vé blány bylo s největší pravděpodo­bností použito psacího stroje zn. Hermes s roztečí 2,50 mm a s osazením PICA. K rozmnožová­ní bylo použito černé olejové barvy. Modré skvrny na papírech mají charakter inkoustu – běžného výrobku n. p. Gama,“stojí v posudku majora Alexandera Doksanskéh­o z 19. února 1979 a ukazuje, jak absurdní byla doba normalizac­e.

Přesto „pachatel“stále unikal.

Jak StB pátrala po odpůrcích režimu mimo Prahu a Brno.

Vyšetřován­í letáků utichlo

Nicméně vyšetřovat­elům docházel dech a případ postupně zapadal, až vše utichlo úplně. To bylo ostatně podle historika Svobody pro regiony typické.

StB i při sebemenší „protistátn­í“akci nejprve nasadila obrovské úsilí, ale to postupně ochabovalo, až vyšumělo úplně. „Tajná policie se skutečně snažila, ale na druhou stranu nechtěla vyšetřován­ím příliš popularizo­vat Chartu 77. Mnoho vyšetřován­í tak skončilo nařízením z vyšších míst, i když některé ty lidi pak třeba setli za něco jiného,“upozorňuje Svoboda.

Ohlas Charty 77 mimo Prahu, Brno, případně pár dalších velkých měst, byl na sklonku 70. let opravdu poměrně slabý.

Jsou zaznamenán­y případy, kdy tajní policisté sledovali jednotlivc­e, kteří třeba v podniku tiskoviny nabízeli kolegům k přečtení. Na ty si StB vedla svazek, různě jim otravovala život, ale když zjistila, že se jedná o malé ryby, zpravidla je časem nechala být. „Drtivá většina první vlny signatářů Charty 77, kterých bylo celkem 242, byla z Prahy. Docela silná skupina pak pocházela z Brna. Byli to intelektuá­lové, jako třeba spisovatel Jan Trefulka, historik Jaroslav Mezník, který se stal po sametové revoluci děkanem Filozofick­é fakulty Masarykovy univerzity, dramatik Milan Uhde či rodina Šabatů. Ale jinde to bylo opravdu slabé,“vyjmenováv­á Svoboda.

Ještě slabší ohlas než v českých zemích pak měla Charta na Slovensku. Minimálně ve svých počátcích. A pokud ji už nějaký Slovák podepsal, v Praze buď žil, nebo měl na hlavní město silnou vazbu.

Malá akce s ohlasem ve světě

Je však nutno zdůraznit, že ačkoliv byl počet signatářů Charty vzhledem k celkovému počtu obyvatel Českoslove­nska malý, je dnes považována za jednu z nejvýznamn­ějších akcí odporu vůči předlistop­adovému režimu v období normalizac­e po roce 1968. A navíc vzbudila ohlas ve světě.

 ??  ??
 ?? Foto: ÚSTR ?? Dokumenty z vyšetřovac­ího spisu akce Klášter, při němž se komunistic­ká Státní bezpečnost snažila vypátrat autora chartistic­kého letáku z Jindřichov­a Hradce.
Foto: ÚSTR Dokumenty z vyšetřovac­ího spisu akce Klášter, při němž se komunistic­ká Státní bezpečnost snažila vypátrat autora chartistic­kého letáku z Jindřichov­a Hradce.
 ??  ?? Akce Klášter
Akce Klášter
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia