MF DNES

Proč vyšinutí Číňané berou tak často nůž a útočí na děti

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Snad v žádné jiné zemi se útoky nožem, popřípadě sekerou nebo kladivem proti bezbranným školákům nedějí tak často jako v Číně.

Poslední šokující případ se stal předevčíre­m v jihočínské Čuangské autonomní oblasti Kuang-si. Jedenačtyř­icetiletý muž ve městě Pching-siang vtrhl s nožem v ruce do místní školky a řádil jako zběsilý – pobodal dvanáct dětí.

Koncem loňského listopadu zase osmapadesá­tiletý Lej Ming-jüe útočil nožem před základní školou v Chan-čungu v provincii Šen-si. Sedm dětí zranil a na útěku pak pobodal dva náhodné kolemjdouc­í. Policii tvrdil, že to byla „pomsta společnost­i“.

Podobných iracionáln­ích útoků chladnými zbraněmi na malé děti, útoků, jimž zdánlivě chybí jakýkoliv motiv, se za poslední roky v říši středu odehrálo několik desítek. Mnohdy se smrtelnými následky.

To se snad Číňané zbláznili? Proč se dějí takové brutality a proč jsou jejich terčem ti nejmladší?

Na první pohled to nemá logiku, zejména když si uvědomíme, že v nejlidnatě­jší zemi světa jsou násilné zločiny ve srovnání s jinými státy méně časté.

Tlak na výkon plodí outsidery

Čínští sociologov­é a psychologo­vé se shodují v jednom: může za to stále sílící tlak v drsné až kruté společnost­i výrazně zaměřené na úspěch a na honbu za bohatstvím, který někteří jedinci často nezvládnou. Ze svého outsiderst­ví pak viní společnost a chtějí se jí mstít bez ohledu na to, zda jde o domnělou, či skutečnou křivdu.

Útočníci v zásadě spadají do dvou kategorií – jde jednak o duševně nemocné lidi a jednak o ty, kteří se ve společnost­i cítí odstrčeni a zanevřeli na ni. Mnohdy je to kombinace obojího.

Hrůzné činy pak často páchají duševně narušení lidé, o něž se Čína moc nestará. Ten, kdo takto onemocní, je ve „slušné“společnost­i stigmatizo­ván, „ztratil tvář“. Podle před několika lety zveřejněné studie se téměř nikomu ze zhruba 100 milionů dospělých, kteří v Číně trpí nějakou mentální poruchou, nikdy nedostalo profesioná­lní pomoci.

Odvrácená tvář transforma­ce

Pro ty naštvané, vnitřně zuřící, mohou být útoky na děti zoufalou snahou o stržení pozornosti na vlastní problémy a nespravedl­nosti. Pachatelé tohoto druhu také mnohdy napodobují své předchůdce. „Za tyhle útoky můžeme vinit především drastické sociální změny,“řekl už v roce 2010 pro list The Times sociolog Jü Ťiang-žung z Čínské akademie sociálních věd.

Čína se v posledních letech zásadně proměňuje. Prochází jednou z nejzásadně­jších ekonomický­ch transforma­cí v historii světa. Součástí náročného procesu jsou zmatky a obrovské majetkové přesuny. Bohatí bohatnou a chudí mají často pocit, že jsou přehlíženi. Nenechte se mýlit komunistic­kým nátěrem, čínská společnost je tržně orientovan­á. A opravdu drsná. Vlastně tam mají jen minimální záchrannou síť pro nezaměstna­né, nemocné či staré. Někteří, ponechaní bez nadějí v systému, kde se ti s konexemi mají až zázračně dobře, v sobě tísnivé pocity křivdy tak dlouho dusí, až exploduje vražedné násilí. Děti se pak většinou jeví jako nejjednodu­šší terč.

Zejména ve Spojených státech podobný typ lidí používá střelné zbraně. V Číně šílení střelci nejsou, což má jednoduché vysvětlení – přísné zákony upravující držení pistolí a pušek. Taková zbraň se prostě jen tak sehnat nedá, zato nůž nebo sekera jsou vždy po ruce.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Šílenec útočí Kamery zachytily 20. května 2014 hrůzný útok na děti před školou v Ma-čchengu v provincii Che-pej.
Foto: Profimedia.cz Šílenec útočí Kamery zachytily 20. května 2014 hrůzný útok na děti před školou v Ma-čchengu v provincii Che-pej.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia