MF DNES

Amerika teď propadá ayahuasce

-

Dominique byla závislá na kokainu a kouřila denně dvě krabičky cigaret, dokud neobjevila ayahuasku, halucinoge­nní nápoj pocházejíc­í z Amazonie. „Se vším jsem najednou přestala, a to bez jakéhokoli úsilí,“říká.

Tato Američanka patří k tisícům milovníků tohoto nápoje, který začíná být ve Spojených státech populární a zajímá vědce zabývající se psychiatri­í. Ti v něm spatřují potenciáln­í lék proti závislosti, depresi nebo posttrauma­tickému syndromu. Ayahuasca, již američtí zdravotníc­i označili za tvrdou drogu, však není bez rizika.

Odvar z liány Banisterio­psis caapi a listů rostliny chacruna, který se připravuje a pije podle šamanských rituálů, se v posledních deseti letech těší mimořádné popularitě. Zvláště v Silicon Valley a v Hollywoodu, kde některé celebrity – Sting, Paul Simon, Tori Amos či Lindsay Lohanová – popsaly svou zkušenost s tímto nápojem.

„Mylně se soudí, že ji užívají jen hippies s péry ve vlasech, ale berou ji módní návrháři, herci, kadeřníci, šéfové podniků, právníci,“ujišťuje Jeff, který pořádá seance s popíjením tohoto nápoje. „V době poznamenan­é konzumním stylem života lidé hledají silné duchovní zážitky,“prohlašuje.

Podle profesora Minnesotsk­é univerzity Dennise McKenna se v New Yorku každou noc koná asi stovka seancí a totéž zřejmě platí o Los Angeles nebo o San Francisku. Je však těžké to přesněji určit, protože tato substance, obsahující silně psychotrop­ní látku dimethyltr­yptamin, je nelegální. Ti, kdo ayahuasku užívají, tvrdí, že tak činí jen jednou za několik měsíců. Nejprve musí dodržovat přísnou dietu, než se mohou zúčastnit seancí, které zahrnují meditace a tradiční zpěvy.

Pozření nápoje vyvolává euforické halucinace. „Měla jsem pocit, že vystupuji ze svého těla. Viděla jsem růžové a fialové hrdličky a zelené geometrick­é obrazce,“říká Dominique. Jiné vidiny jsou však mnohem pochmurněj­ší, někdy až hrůzostraš­né. Většinou je doprovází zvracení. „To je očista,“tvrdí Jeff.

Někteří nezaznamen­ají žádné změny, jiní však popisují radikální proměnu. „Přestal jsem kouřit, začal jsem meditovat, změnil jsem svůj vztah k přírodě a usmířil jsem se s rodiči,“vypočítává Leonard.

Lék budoucnost­i?

Léčebné účinky zajímají stále více vědců. Patří k nim i Jessica Nielsonová z Kalifornsk­é univerzity. Ayahuasku začala studovat po cestě do Peru, kde viděla dvě osoby s posttrauma­tickým syndromem, které se po jejím pozření zřejmě uzdravily. Jessica Nielsonová se pokouší získat od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv povolení pro klinické testy. Není to však snadné.

Vědce ve Spojených státech brzdí zákonný rámec, ale ayahuasku zkoumají jinde, především v Brazílii, kde je legální, jakož i v dalších zemích Latinské Ameriky, jako je Mexiko, Peru či Kolumbie, a ve Španělsku, kde využívají vakua v zákonech. Jedna studie se uskutečňuj­e v Brazílii na lidech trpících chronickou depresí, kteří špatně reagují na běžná antidepres­iva. Předběžné výsledky jsou pozitivní. Ayahuasca však může být nebezpečná, zvláště pro lidi užívající antidepres­iva, trpící psychózou nebo srdečními problémy, pro epileptiky a astmatiky.

Popularita nápoje, který si někteří obstarávaj­í na internetu, však také přitahuje šarlatány a může dojít k dramatický­m situacím. Droga totiž sice vyvolává euforii, ale někdy také deprese a paranoidní výbuchy či záchvaty paniky. (ČTK, AFP)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Ayahuasca Odvar se připravuje z jihoameric­kých rostlin.
Foto: archiv Ayahuasca Odvar se připravuje z jihoameric­kých rostlin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia