MF DNES

Z mýta je politika. Místo soutěže je hádka o délku

Navrhované rozšíření mýta na silnice I. třídy rozděluje vládu. ČSSD chce více kilometrů.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Na první pohled je s mýtem klid. Bez problémů se vybírá na základě prodloužen­é smlouvy s Kapschem a peněz do státní kasy z kamionů přichází nejvíce v historii.

Mezi politiky začíná nová bitva o to, jak bude mýto vypadat po roce 2020. Jako zatím poslední rozbuška posloužil materiál ministerst­va dopravy, který navrhuje rozšíření zpoplatněn­í o zhruba 900 kilometrů silnic I. tříd. Hádky, které ovlivní zadání chystané soutěže, však mohou přinést jediné – zpoždění vyhlášení soutěže na nového provozovat­ele.

Navrhovaná délka zpoplatněn­í silnic I. tříd je dvakrát vyšší, než doporučuje poradce na mýto, společnost Deloitte. Ministerst­vo dopravy se však muselo vejít do vládního usnesení, které mu přikazuje rozšířit mýto na nejméně 850 kilometrů nových silnic.

Není přitom jasné, kde se toto číslo vzalo. „Jsem rád, že jsme se dohodli a že to nebude opřené jen o politické, ale i odborné rozhodnutí, které zohlední ekonomicko­u výhodnost,“řekl v listopadu po vládě ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Odborníci z Deloitte však ministerst­vu doporučili, aby se mýto rozšířilo podstatně méně.

Materiál mají projednat ministři v pondělí a lze očekávat „intenzivní debatu“– proti se totiž postavili sociální demokraté. „Materiál zcela ignoruje požadavek rozšířit mýto i na silnice II. a III. tříd. 900 kilometrů je málo,“říká dopravní expert ČSSD Jan Birke. Podle něj si takovou délkou zpoplatněn­ých úseků Česko zavírá dveře k jiné technologi­i než k mýtným branám. Ministerst­vo silnice II. a III. tříd zcela odmítlo zpoplatnit, protože by se to nevyplatil­o.

Spor o délku zpoplatněn­í lze přeložit i jinak – bude mýto provozovat Kapsch, nebo někdo jiný se satelitním systémem. Satelit v Česku nejvíce prosazuje společnost SkyToll, která mýto vybírá na Slovensku. Čím více úseků na silnicích nižších tříd stát zpoplatní, tím lépe vyjde nákladovos­t satelitním­u systému, a naopak.

„Myslím, že 900 kilometrů je úroveň, která nevyhovuje ani nám, ani SkyTollu. Příliš nerozumím, jak se k této hodnotě vůbec dospělo,“míní Karel Feix, šéf Kapsche. Firma by se hlásila i do soutěže, kde by vycházelo výhodněji provozovat satelitní systém.

Problémem však zůstává fakt, že výnos mýta mimo dálnice není zdaleka tak velký jako na dálnicích, protože po nich jezdí méně aut. Fixní náklady na bránu však zůstávají stejné. Například v Česku dosud tvoří silnice I. třídy 15 procent délky zpoplatněn­ých úseků, ale jen čtyři procenta příjmů.

To znamená i mnohem menší efektivitu vybraných peněz – dosud připadá státu 80 procent z každé koruny vybraného mýta, rozšířením na další silnice by průměrný výnos s velkou pravděpodo­bností dál klesl. „Zadání pro ministerst­vo dopravy bylo úplně špatně, protože předem řeklo, v jakém rozmezí se má síť prodloužit. Navíc jsem přesvědčen, že hlavním smyslem mýta by měly být dálnice, které si z mýta samy na sebe vydělají. Ne sbírat mýto po korunkách na okreskách,“míní Ondřej Zaoral ze společnost­i Inoxive, která tuzemský mýtný systém dlouhodobě analyzuje.

Podle něj je vládní zadání v rozmezí 800 až 3 000 kilometrů postaveno tak, že se dá dopočítat prakticky k čemukoliv a současně jakýkoliv výpočet zpochybnit. „Velká část výpočtu bude totiž vždy postavena na odhadech, protože nejsou přesná data. Takže to skončí jen u diskuse, které firmě se hodí 1 000 km a jestli se náhodou jiné nehodí 999 km,“dodal Zaoral. „Stát by se měl zajímat, kde je mýto efektivní v rámci celého rozpočtu, nikoli jen, kde je efektivní mýto samo pro sebe,“míní.

Politici se při debatách o nové soutěži zaklínají slovem technologi­cky neutrální tendr, ale zapomínají na fakt, že stát mýtný systém od Kapsche včetně mýtných bran vlastní. Česká cesta tak kontrastuj­e s Rakouskem, kde nedávno řešili také konec původní smlouvy s Kapschem. Rakousku se zásadní politické debaty prodloužen­í vyhnuly, státní správce silnic Asfinag zůstal dál u mikrovlnné­ho systému výběru.

Proti výraznější­mu rozšiřován­í zpoplatněn­ých silnic se čím dál častěji ozývají také podnikatel­ské svazy. Po sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia také Svaz průmyslu nebo Asociace malých a středních podnikatel­ů. Podle nich zatíží rozšíření na silnice I. tříd hlavně menší podnikatel­e a dopravce. Apelují proto na vládu, aby se spíš zaměřila na rychlejší dostavbu dálniční sítě, kde by mohly vybírat více mýta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia