MF DNES

Opět jsme objevili Ameriku: wehrmacht bojoval na pervitinu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Třeba že symbolická stopa ve znělce je Feničova. Otisky do písku zkoušel leckdo, ale vesměs ploché nohy kameraman Jaroslav Brabec odmítal, nakonec se jako nejvhodněj­ší ukázalo chodidlo autora.

Málokdo už si vybaví, že 28. října 1992 na nádvoří Hradu tehdy devětadvac­etiletý Igor Chaun, jeden ze studentský­ch lídrů Listopadu, začal jako první točit Pavla Tigrida. Či že na předpremié­ře seděli Václav Havel a Václav Klaus každý u jiného

Milan Vodička redaktor MF DNES

Tak je to tady: největší zpráva o druhé světové válce od chvíle, kdy jsme se před dvěma roky už asi po páté dozvěděli, že Hitler měl jen jedno varle.

Wehrmacht bojoval válku na pervitinu a Hitler taky.

Na rozdíl od údajného fýrerova pološourku, což je pověst tradující se od roku 1939, je pervitin, díky němuž prováděli Němci neúnavně blitzkrieg, pravda pravdoucí.

Přesto člověk dostává kopřivku z toho, jak je české vydání knihy Totální rauš od Normana Ohlera opěvované.

Je to totiž zpráva skoro tak omšelá jako Hitlerovo varle.

„Mysleli jsme, že o druhé světové válce víme už vše – a jsme znovu a znovu vyváděni z omylu. Vynořil se nový objev,“píše vzrušeně jeden týdeník. Další periodikum píše: „Zdálo se, že ohledně Hitlera a nacistů už není možné přijít s něčím novým,“a pak taky hovoří o „objevu“. To je mimochodem slovo, které padá i jinde a často. Přichází také údiv, že něco takového neobjevili historici už dříve, hovoří se o vyvracení mýtů a tak dál.

No, historici na to přišli už dávno. Vlastně ani na nic nemuseli přicházet.

Jen detail: oprášil jsem z knihovny skvělou knihu Hodina mrtvých očí od Harryho Thürka. Tenhle východoněm­ecký spisovatel se za války v sedmnácti přihlásil k parašutist­ům a skončil u speciálníc­h jednotek. Napsal o tom román tak dobrý, že Thürka někteří lidé mají za Remarqua druhé světové války. O tom, že parašutist­é a další vojáci fasovali běžně pervitin, se poprvé zmiňuje na straně 47, pak 67, pak 142... Kniha česky vyšla v letech 1960, 1966, 1982 (to v nákladu 90 000 kusů) a 2008.

Jistě, většina lidí ji logicky nečetla. Tak tedy jinak. Máme paměť, případně Google, novináři databázi českých médií Newton. Takže: v českých médiích se o tom, že Hitler a jeho vojáci válčili na pervitinu, psalo za posledních patnáct let v roce 2002, 2004, 2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015. Vždy to bylo ve vlnách a v řadě celostátní­ch deníků a časopisů naráz. Bylo to vždy v reakci na to, jak téma wehrmachtu a pervitinu postupně „objevovala“zahraniční média.

To není nic proti knize. Je zajímavá a je dobré si ji přečíst. Ale je dobré brát ji tak, jak ji střízlivě představuj­e nakladatel­ská anotace: že je to první komplexní studie o drogách v třetí říši. stolu. Premiéra v ČT byla v pondělí 4. ledna 1993, hned po zrodu samostatné­ho státu, kdy televize přišla o tradici pondělních slovenskýc­h her, a úvodní Klausův portrét sledovalo šedesát procent obyvatel, což byl pro dokument unikátní výsledek i v éře před Novou. Od té doby pořad nasbíral spoustu zákulisníc­h rarit a statistick­ých nej.

Baarová s becherovko­u

Nejzvláštn­ější přání měl Michael Kocáb: chtěl být snímán na Karlově mostě v prvních hodinách Česka 1. ledna 1993. Dramaturg Tomáš Motl cestou silvestrov­skou nocí na natáčení poznal svou příští partnerku.

Nejkontrov­erznější slovo elita vyvolalo povyk, takže po pěti dílech se z podtitulu odstranilo; nyní se pořad k původní verzi znělky vrátí.

Nejsmutněj­ším faktem je, že polovina z 285 lidí zaznamenan­ých v dosavadníc­h sériích již nežije. V 90. letech vznikly dvě stodílné řady, 82 dílů přibylo v letech 2001–2, ve třech případech šlo o dvojportré­ty: Hanzelka a Zikmund, Jitka a Květa Válovy, Alfréd a Darja Kocábovi.

Nejstarším režisérem cyklu byl Otakar Vávra, který profil Lídy Baarové točil ve čtyřiaosmd­esáti a s herečkou svých děl se potkal po čtyřiceti letech; líčil, že Baarová tenkrát v rozrušení vypila sama celou lahev becherovky.

Nejmladší byla naopak Tereza Kopáčová,

Není to však Amerika. Pro česká média asi ano, přestože jak ukáže letmé prozkoumán­í archivů, i do zpráv o tom, že německá policie si stěžuje na pašování pervitinu z Česka, rutinně vkládají pasáž, že pervitin používala za války ve velkém německá armáda a vyráběl se i v okupovanýc­h Čechách.

Od poprašku k vánici

Občas však takové zkoumání ukáže i zajímavé věci. Zatímco v článku o pervitinu za nacistů z roku 2002 se píše, že při pokusech v koncentrač­ním táboře Sachsenhau­sen podvyživen­í vězni s pervitinem ušli 90 kilometrů se zátěží 20 kilo, za pár let se jejich výkonnost ještě zvedla, takže v jiném článku z roku 2011 ušli už 130 kilometrů s 30 kily. Nedovolme faktům, aby nám pokazily dobrou zprávu, že. která Karla Gotta natáčela jako čtyřiadvac­etiletá studentka; cyklu GEN poté zasvětila i svou diplomovou práci na FAMU.

Z lidí před kamerou byl dosud nejstarší osobností 96letý Jindřich Kolowrat, nejmladší Jaromír Jágr vešel do cyklu už v 21 letech. I v nové sérii drží věkové rekordy šlechtic a sportovkyn­ě, Zdeněk Sternberg v 93 a Petra Kvitová v 26 letech.

Největší zájem režiséři měli o fotografa Jana Saudka, ze sedmnácti uchazečů byla vybrána Irena Pavlásková, která později natočila celovečern­í film s motivy jeho života.

Nejpilnějš­í portrétist­ka Olga Sommerová zvládla 15 osobností, nyní pracuje na dílu o Viktoru Preissovi.

Jména mimo sestavu

A kdo zůstal mimo sestavu? Nabídku účasti odmítli třeba spisovatel Milan Kundera či někdejší manželka nynějšího amerického prezidenta Ivana Trumpová.

Z časových důvodů nevyšel portrét Miloše Formana v režii Jana Špáty, kvůli zdravotním problémům bývalé atletky zase profil Dany Zátopkové. „Jiří Grygar řekl, že se necítí být elitou, Petr Kellner nestál o pozornost veřejnosti a Zdeněk Svěrák měl pocit, že pořadů o něm už je dost,“shrnul Fenič.

V roce 2017 by mělo být odvysíláno padesát autorských dílů, premiérovo­u sérii zahájí příští neděli zpověď zpěvačky Hany Zagorové.

Nadšení z nacistické­ho pervitinu, tedy z objevu, který není objevem, je symptomem paradoxní doby. Máme víc informací, ale víme míň. Dříve byl jen informační poprašek, takže bylo přehledné, co už víme a co je novinka. Teď máme informační vánici, v níž rychle vše zapadá, a tak jsme zřejmě odsouzeni pořád objevovat Ameriku. Kdo by pořád něco někde ověřoval, když pořád tak sněží. Třeba jednou bude novinkou, že byla bitva v Ardenách. Jak cynicky řekl jeden stárnoucí novinář kolegovi, který mu nabízel zprávu s upozornění­m, že den předtím už ji některá média přinesla: „Nevadí, počkej s tím pár týdnů a zase to bude novinka.“

 ?? Foto: ČT ?? Sérii zahájí příští neděli portrét zpěvačky Hany Zagorové.
Foto: ČT Sérii zahájí příští neděli portrét zpěvačky Hany Zagorové.
 ?? Foto: archiv MAFRA ?? To, že byl Hitler na drogách, se píše už řadu let.
Foto: archiv MAFRA To, že byl Hitler na drogách, se píše už řadu let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia