MF DNES

Mrtvých na silnicích loni ubylo

Tragických nehod bylo v Praze loni méně než v roce 2015. Za hranicí města se ale umírá nejvíce

- Martin Bajtler Jan Bohata redaktoři MF DNES

V roce 2016 zemřelo při dopravních nehodách na území hlavního města jedenadvac­et lidí.

To je druhá nejlepší bilance na pražských silnicích od roku 2005. Lépe na tom byl jen rok 2014, kdy v metropoli při dopravních nehodách zemřelo dvacet lidí. Praha tak následuje celorepubl­ikový trend ve snižování počtu smrtelných nehod. Celkem v Česku loni zemřelo na silnicích 545 lidí, což je nejméně od roku 1961.

Metropole je na tom mezi kraji co do počtu tragických nehod dlouhodobě poměrně dobře. Za loňský rok zaznamenal­y méně obětí jen kraje Liberecký a Karlovarsk­ý. „V metropoli se jezdí nižšími rychlostmi, navíc je tu velké množství kamer a radarů, což dokáže závažné nehody také eliminovat,“vysvětluje specifika Prahy dopravní expert Ústředního automotokl­ubu (ÚAMK) Petr Vomáčka.

Odlišnost dopravy v hlavním městě oproti zbytku krajů potvrzuje i ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. „Doprava v Praze je více zklidněná. Ale na druhou stranu je tu více střetů s chodci,“uvádí.

Podle Vomáčky se snaží Praha následky nehod zmírňovat nejlépe ze všech krajů. „Zužují se třeba komunikace, takže jsou bezpečnějš­í pro chodce. Přibývají nové semafory a podobně,“vysvětluje. Zároveň však dodává, že to znamená také zdržení pro řidiče, kteří pak tráví v autech více času.

Za meziročním poklesem počtu mrtvých na pražských silnicích podle Vomáčky stojí především stále lepší pasivní i aktivní bezpečnost­ní prvky vozidel, ale také například klimatické podmínky v loňském roce. „Nebylo tolik extrémních veder, které mohou za volantem způsobit nebezpečný kolaps,“vysvětluje expert automotokl­ubu.

Pokles policisté zaznamenal­i i v případě celkového počtu nehod s následky na životě a zdraví. Těch se loni stalo 1 839, což je o sedmdesát méně než rok předtím.

Zatímco v Praze byla bilance na silnicích příznivějš­í než v roce 2015, na středočesk­ých silnicích mrtvých naopak přibylo. Ze 102 obětí číslo stouplo na 106, což je navíc nejvíce ze všech krajů. Podle dopravních policistů je velký počet vážných nehod ve středních Čechách dán tím, že jde o nejzatížen­ější region z hlediska dopravy, kterým vede velké množství páteřních komunikací, na kterých řidiči dosahují vysokých rychlostí.

Nehody opilých řidičů

Meziročně v Praze ubylo také nehod způsobenýc­h pod vlivem alkoholu. Zatímco v roce 2015 bylo takových nehod 452, loni číslo kleslo na 422. Podle ředitele dopravní policie Lercha jde o soustavný trend, na kterém se podepisuje jak prevence

„Nebylo také tolik extrémních veder, která mohou za volantem způsobit nebezpečný kolaps.“

v podobě dechových zkoušek, tak snižující se tolerance společnost­i k alkoholu za volantem.

I tak se loni našly případy, kdy řidič pod vlivem alkoholu napáchal milionové škody. Jednu z nejbizarně­jších nehod způsobil na Vinohradec­h bývalý policista a bývalý pedagog policejní akademie Karel Kadlec. Nechal za sebou devětadvac­et rozbitých aut a škodu za více než dva miliony korun. Navíc nešlo o jedinou jeho nehodu. Kadlec sice odmítl, že by pil, policisté však uvedli, že mu naměřili 1,31 promile alkoholu. Za nehodu si nepravomoc­ně vyslechl podmíněný trest.

I když některé pražské kauzy vypadají dramaticky, podle statistik není metropole ani z pohledu přestupků a trestných činů spjatých s dopravou nejproblém­ovější oblastí republiky. Plyne to z aktuální statistiky ministerst­va dopravy za první pololetí roku 2016.

Databáze uvádí, že policisté a správní úřady v hlavním městě registrova­ly 19 583 přestupků a trestných činů. Statistiku vedl Středočesk­ý kraj s 28 805 přestoupen­ími norem. Trio nejčastějš­ích porušení předpisů tvoří překročení rychlosti v obci o pět až dvacet kilometrů v hodině, nepoužíván­í pásů či přilby a telefonová­ní za jízdy.

Body si Pražané hlídají

I z pohledu bodových přestupků na tom Pražané podle zmíněné statistiky nebyli v rámci republiky nejhůře. Úředníci v hlavním městě registrují 6,29 procenta bodovaných řidičů, což je nejnižší poměr v ČR. Naopak ve středních Čechách je to 8,32 procenta. V poměru bodovaných řidičů jsou tak ti středočešt­í na čele příslušné tabulky. „Nejvyšší podíl bodovaných řidičů je v Ústeckém kraji, činí 9,8 procenta,“uvádí databáze ministerst­va dopravy. Praha však vede tabulku podle počtu bodovaných cizinců, jejich poměr je 13,76 procenta, ve středních Čechách je to 7,34 procenta.

Statistiky uvádějí, že celorepubl­ikově tvoří největší skupinu mezi řidiči, kteří přišli o všech 12 bodů, ti, kteří získali řidičský průkaz v roce 2006. Nejvíce bodovaných mužů dostalo „řidičák“v roce 1991, u žen je to skupina, která doklady dostala v roce 2000.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia