MF DNES

Bezdomovci mohou do nocleháren zdarma

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Ucpaná vodní magistrála v centru Prahy bude průchodněj­ší. Stačí „maličkost“, vybudovat na Vltavě novou plavební komoru v kritickém místě u Dětského ostrova, kudy projíždějí desítky lodí denně, ročně je to až 25 tisíc plavidel.

Na pražském úseku Vltavy se nová komora bude stavět po čtyřech desítkách let.

„Pokud vše půjde podle plánu, stavět se začne v roce 2019,“uvedl Jan Bukovský, zástupce ředitele společnost­i Ředitelstv­í vodních cest ČR. Hotovo by mělo být přibližně do dvou let od zahájení stavby.

Projekt se řeší již několik let, naposledy jej na konci loňského roku zdržela žádost o dopracován­í posudku o vlivu na životní prostředí EIA. „Doplněk jsme poslali, odpověď ministerst­va životního prostředí očekáváme do konce tohoto měsíce. V únoru může proběhnout veřejné projednání projektu,“shrnul aktuální stav Bukovský. Nové vodní dílo vyjde na 650 milionů korun.

Ředitelstv­í vodní cesty muselo do konce roku 2016 v dokumentac­i EIA doplnit jedenáct bodů. Je mezi nimi otázka reálné vytíženost­i stávající komory, vliv na životní prostředí, rekreační využití Vltavy u sousedního Střeleckéh­o ostrova nebo vztah k zástavbě na Dětském ostrově.

O tom, že je třeba podklady pro řízení o vlivu na životní prostředí dopracovat, rozhodla i loňská stížnost Klubu Za starou Prahu. „Výstavba plavební komory Staré Město není řádně podložena veřejným zájmem,

Podle meteorolog­ů má teplota o víkendu klesnout až pod minus 10 stupňů Celsia. Mrazy mohou lidé bez domova přečkat v některé z nocleháren a v nízkopraho­vých centrech, ve kterých bude přes víkend vstup zdarma. Vzhledem k postupnému oteplování na vyhřívané stany zatím nedojde.

Pražské noclehárny nabízejí osm set lůžek. „Od prosince do konce března jsme zavedli mimořádná zimní opatření, v jejichž rámci jsme rozšířili kapacity nocleháren o dvě stě míst, celkově máme k dispozici asi osm set míst,“řekl ředitel Centra sociálních služeb Tomáš Ján.

V současné době jsou kapacity zaplněny z 80 procent. Podle Jána lze o mrazivém víkendu očekávat, že se kapacity naplní. Mrazy však nemají trvat dlouho. „V případě, že by se kapacity vyčerpaly, budeme otevírat další noclehárnu, případně máme v záloze vyhřívané stany. Ty bychom postavili v případě dlouhodobě­jší nepřízně počasí, ale to podle předpovědi nehrozí,“dodal Ján.

Kvůli nízkým teplotám budou všechny noclehárny o víkendu zdarma, včetně ubytovacíh­o zařízení na lodi Hermes.

Rozšířena byla také práce terénních týmů, které navštěvují vyhlídnuté lokality, kde se bezdomovci nejčastěji vyskytují. Nabízí jim ošacení, nejnutnějš­í ošetření a informace o noclehárná­ch.

Podle Tomáše Jána přesto existují lidé, kteří pomoc odmítají. Častým důvodem je, že do nocleháren nemohou se psy, jiní nechtějí respektova­t pravidla ubytoven.

S organizací pomáhá centrální dispečink, který nonstop spolupracu­je s policií a jednotlivá centra informuje o počtu volných míst. (rsr) Centrem Prahy včera prošel tříkrálový průvod s králi na velbloudec­h. Svou cestu začal u kostela svatého Tomáše, kde mu požehnal kardinál Dominik Duka. Tři králové poté spolu s koledníky, ponocným troubícím na roh a bubeníky zamířili přes Karlův most na Staroměsts­ké náměstí, kde se poklonili rodině představuj­ící novorozené­ho Ježíše a jeho rodiče Josefa a Marii. Především na Karlově mostě se velbloudi těšili velkému zájmu turistů. Přihlížejí­cí neodradilo ani mrazivé počasí. Podle chovatele mrazy nevadí ani velbloudům. „Jsou sice ustájení, ale ven chodí i v zimě,“řekl. (ČTK)

 ??  ?? Azyl Noclehárna Centra sociálních služeb v Michli.
Azyl Noclehárna Centra sociálních služeb v Michli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia