MF DNES

Přetížená říční cesta

-

ačkoliv by její náklady byly hrazeny ze státního rozpočtu,“uvedla předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková. Po většinu dnů a denní doby je komora vytížena zcela přiměřeně, či je zcela prázdná, uvádí klub ve svém stanovisku.

Parníky vs. pramice

Kdo s koho, velká plavidla, anebo lodičky a šlapadla? I to představuj­e podle klubu problém. Vody Vltavy okolo Střeleckéh­o ostrova totiž tradičně čeří pramičky a šlapadla, jejichž revír by se podle námitek zúžil. „Po výstavbě plavební komory Staré Město by komerční plavby využívaly k vyhlídkový­m plavbám i vodní plochu v okolí ostrovů a oblíbené aktivity Pražanů by pravděpodo­bně musely zčásti nebo zcela ustoupit,“uvedla Bečková.

Obavu o omezení rekreačníh­o prostoru projevili i zástupci radnice Prahy 5. „V žádném případě nesmí dojít k omezení rekreační funkce území tím, že by se zde navýšila lodní doprava,“uvedl radní z „pětky“Tomáš Homola.

Obavy jsou zbytečné, tvrdí projektant­i, provoz ani ekologická situace se podle nich nezhorší. „Prostor pro nemotorová plavidla nebude omezen a bude ponechán ve stávajícím rozsahu, a to včetně půjčoven bezmotorov­ých plavidel,“zdůrazňují autoři projektu.

Dosud slouží k překonání výškového rozdílu šítkovskéh­o a staroměsts­kého jezu – v úseku mezi Jiráskovým a Karlovým mostem – plavební komora umístěná mezi Janáčkovo nábřeží v Praze 5 a levý břeh Dětského ostrova. Současné vodní dílo je však na hranici své kapacity. Dětský ostrov

až tři tisíce měsíčně, projíždí komorou u Dětského ostrova mezi štítkovský­m a staroměsts­kým jezem. Jde o úzké, kritické místo vltavské vodní cesty.

má mít podle projektu plánované nové dílo. Jeho šířka dosáhne a užitná hloubka bude činit Vodní dílo překoná spád Vltavy v rozsahu 0,70–0,94 metru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia