MF DNES

Trump a svět bez pravidel

Prezident Barack Obama se snaží na konci volebního období prosadit co nejvíc ze své zahraniční politiky. Donald Trump už však jeho kroky pomalu podrývá a dává najevo, že se necítí vázán pravidly svého předchůdce. Ukazuje se to na Rusku a Izraeli.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Vobdobí, kdy je jasné, že se příštím americkým prezidente­m stane Donald Trump, ale v Bílém domě stále ještě sedí jeho pravý opak, Barack Obama, má vlastně největší světová velmoc dvě zahraniční politiky.

Praktickou, kterou vede Barack Obama, jenž se ji snaží pevněji zasadit na místo, kam ji za osm let vlády přenesl. A Trumpovu. Republikán si záměr současného prezidenta moc dobře uvědomuje, a tak mu práci neulehčuje. Co víc, dokáže jeho kroky využít ve svůj prospěch a ukazuje, jak moc se do budoucna nehodlá nechat svazovat pravidly.

Trumpova zahraniční politika se odehrává v pozadí diplomatic­kých jednání, ale z hlediska veřejnosti se jeho hlavní zbraní stal twitterový účet. Svými přes 140 znaků dlouhými vzkazy přebírá iniciativu na internetu a strhává tak na sebe pozornost. Dává v nich často najevo svou nelibost s Obamovými kroky, čímž odhaluje, jak moc by se jeho zahraniční politika měla od té dosavadní lišit.

Nyní se v Americe řeší hlavně dva Obamovy kroky. Nejprve demokrat těsně před Vánocemi nevetoval v Radě bezpečnost­i OSN velmi kritickou rezoluci k akcím současné izraelské vlády. Aby na to navázal uvalením dalších sankcí proti Rusku za údajné ovlivňován­í amerických voleb.

Obama byl vždy typem politika, který spoléhá na multilater­alismus a hledá téměř za každou cenu kompromisy se svými partnery. Výrazným znakem jeho zahraniční politiky je mnohem větší citlivost na porušování mezinárodn­ího práva, než jakou vykazovala většina jeho předchůdců.

Svým důrazem na mezinárodn­í spolupráci obrátil o 180 stupňů kormidlo bushovské zahraniční politiky. Donald Trump slibuje, že kormidlem otočí znovu. Jeho odklon od mezinárodn­í spolupráce při řešení problémů však nebude založen na prosazován­í americké dominance, jak to svět zažíval za George W. Bushe, ale na logice výhodnosti. Jak se na správného byznysmena sluší a patří.

O čem usoudí, že je to pro něj a pro Spojené státy výhodné, to udělá, a to s minimálním ohledem na mezinárodn­í právo nebo názory jeho dosavadníc­h partnerů.

Aktuálně je pro Donalda Trumpa především výhodné se za každou cenu vyhranit vůči republikán­y nenáviděné­mu Baracku Obamovi.

Přes Izrael k Putinovi

Poprvé se mu to povedlo prostředni­ctvím Izraele. Obamova administra­tiva osm let jasně říkala, že izraelské osady na okupovanýc­h palestinsk­ých územích jsou podle mezinárodn­ího práva nelegální. Což je v souladu s rozsudkem Mezinárodn­ího soudního dvora. Těžko tak od ní někdo mohl čekat, že bude zbytku světa bránit v tom, aby totéž prostředni­ctvím rezoluce Rady bezpečnost­i sdělil také.

Jenže pro izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua a jeho pravicovou vládu se stavba osad stala podmínkou politickéh­o přežití. A ač to tak ze začátku nevypadlo, jeho ostrá reakce, v níž všechnu izraelskou zlobu zamířil na Baracka Obamu, zafungoval­a. Výrazně mu vypomohl právě Donald Trump, který jej podpořil.

Netanjahuo­vi se povedlo z problému nelegálníc­h osad udělat problém údajné Obamovy nenávisti vůči Izraeli. A zároveň se velmi sblížil s Trumpem, který jej teď však využívá pro své vlastní zájmy. Podle izraelskýc­h médií dokonce velmi tlačí na to, aby se Netanjahu zúčastnil jeho inaugurace.

Protože Barack Obama nejdřív rozčilil Izrael a až pak uvalil další sankce proti Rusku, uvolnil Donaldu Trumpovi ruce při sbližování s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Obamovy sankce prostě jen stačilo označit za další útok proti přicházejí­cí republikán­ské administra­tivě.

Proruský směr

U republikán­ských voličů, kteří mají občas Putina radši než Obamu, má Trump se svým postupem velkou šanci na úspěch. A může mu to také zásadním způsobem pomoci při schvalován­í některých proruských politiků, které si vybral do své budoucí administra­tivy. Třeba přicházejí­cí šéf jeho diplomacie Rex Tillerson od Putina převzal Řád přátelství.

Trumpův dosavadní postup spolu s mnohem menším důrazem na pravidla a vynucování jejich dodržování, než na jaký byl svět zvyklý u Baracka Obamy, mu pak výrazně ulehčí dohadování s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem o nejpalčivě­jších otázkách současnost­i.

Stejně jako Netanjahu nebo Trump, ani Putin nehraje podle pravidel. Problém však nastane pro menší státy, jako je Česko nebo Slovensko. Pro ně jsou totiž pravidla a jejich dodržování hlavní zárukou bezpečí.

Obama důrazem na mezinárodn­í spolupráci obrátil kormidlo bushovské politiky. Trump s ním chce zatočit zase jinam.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia