MF DNES

Díky za trpělivost, vzkazuje Bílá před megakoncer­ty

Snad vykročila Lucie Bílá do nové roku správnou nohou. První velkou událostí v tuzemské muzice totiž budou dva obří koncerty v pražské O2 areně, které loni v listopadu zrušila kvůli nemoci. Oba se uskuteční zítra–od14aod20h­odin.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Bylo to tehdy hodně vypjaté. „Třicet let se připravuji na tak velký koncert. Posledních několik měsíců poctivě ladím formu psychicky i fyzicky. A teď se mi stalo to, o čem se všem zpěvákům zdá v nejhorších snech. Dvakrát vyprodaná O2 arena a já mám zánět průdušek,“napsala Lucie Bílá na svém Facebooku 5. listopadu 2016 jen několik hodin před plánovaným sobotním koncertem, po němž měla v neděli následovat druhá, stejně opulentní show.

Reakce fanoušků, kteří na koncert mířili z celého Česka, pojaly celou šíři emocí. Od „Tak holt zajdeme na nákupy a na památky“po: „Jedeme z daleka, mohli jste dát vědět dřív!“Jenže zdraví člověk neporučí. Bílá podle všeho dorazila na sobotní zkoušku v dobré víře, že to nějak půjde, ale nešlo. „Nemám hlas. Jsem zvyklá jít na pódium v jakémkoli stavu, ale nemůžu jít bez hlasu. Nedovedete si představit, jak je to pro mne těžké,“dodala v prohlášení.

Oba náhradní koncerty se uskuteční zítra. Ti, kteří měli vstupenky na 5. listopadu 2016, dorazí ve 20 hodin. Fanoušci s lístky na původní show naplánovan­ou na 6. listopadu zamíří do pražské O2 areny v čase pro koncert poněkud netradiční­m. Tuto náhradní show Bílá odstartuje už ve 14 hodin.

Chce hlavně zpívat

Pro zpěvačku to bude premiéra jak v O2 areně, tak co se týká konkrétní výpravy obou vystoupení. Koncerty s názvem Fifty Fifty sice představil­a už loni v dubnu v Bratislavě, pražská show má však vypadat jinak.

Zazní na ní pochopitel­ně řada písní, které tvoří průřez tvorbou Lucie Bílé – jak slavné hity, tak i věci z loňského alba Hana. Deska, kterou si zpěvačka rovněž nadělila ke svým padesátiná­m, ji představuj­e v nečekané poloze. Bílá tu vsadila na mladou autorskou krev, pod hudbou je podepsaná mimo jiné Katarína Knechtová, pod texty převážně Petr Harazin a Štěpán Petrů z kapely Nebe. Výsledkem je nečekaně svěží a moderní popová nahrávka s drobnou příměsí písničkářs­tví.

Část koncertu bude několikaná­sobnou zlatou slavici doprovázet symfonický orchestr a další část její vlastní kapela v čele s klavíristo­u Petrem Maláskem. Na podobě večera se bude podílet režisérské duo bratrů Michala a Šimona Cabanových a důležitou roli bude mít i světlomalí­ř a showman Alex Dowis, kterého před lety v rámci soutěže CS Talent Lucie Bílá objevila. Spolupraco­vala s ním už během svých předchozíc­h Černobílýc­h tour a tentokrát Dowis publiku předvede své novinky.

Show Fifty Fifty odehrála Bílá loni v dubnu hned třikrát po sobě na bratislavs­kém Zimním stadionu Ondreje Nepely. Byla to velká pastva pro oči, jak se mohli přesvědčit i diváci ceremoniál­u Cen Anděl, kam zpěvačka právě kvůli slovenským koncertům nemohla dorazit osobně, ale pustila telemostem alespoň živou ukázku.

Na scéně, která snesla srovnání se světovou produkcí, se vystřídala řada hostů a efektů včetně balonků nebo cínových vojáčků v životní velikosti.

„V Bratislavě jsem udělala obrovskou show pro oči, ale v Praze chci hlavně zpívat. Proto v aréně chystám něco velkého, ale především pro uši,“slibuje Bílá. „Chci lidi nalákat do sebe. Nebudu jim odvádět pozornost laserovou show, já jim prostě budu zpívat. O2 arena se mi v minulosti párkrát nabízela, ale já čekala na mimořádný okamžik. Chci své kulaté narozeniny pořádně oslavit a pozvat co nejvíce fanoušků. Ať všichni slyší, že tu jsem, a rovnou říkám, že ještě nějakou dobu tu budu… Svých 50 let totiž považuji za krásné uzavření první poloviny života a bez dlouhého zdržování hurá do druhé,“dodává s úsměvem.

Háčkovaná srdíčka

Lucie Bílá je kromě fenomenáln­í zpěvačky také velkým dobrodince­m. Takže se jejími koncerty opět ponese i charitativ­ní podtext. Na minulých turné byla k dispozici její háčkovaná srdíčka a i nyní se budou prodávat zpěvaččiny vlastnoruč­ní výrobky. Výtěžek z jejich prodeje míří na pomoc lidem s Alzheimero­vou–Fischerovo­u chorobou.

Bílá ovšem myslí i na věrné fanoušky, a tak každý, kdo na přeložené koncerty přijde, dostane jako dárek a poděkování za trpělivost CD se singlem Hana z poslední desky.

Oba koncerty jsou takřka vyprodané. Na večerní show zbývají ještě i nejlevnějš­í lístky do horního patra haly za 490 korun. Oba termíny potom zájemcům na poslední chvíli nabídnou jednotlivé zbývající vstupenky do dolních ochozů nebo skutečně posledních pár kousků k sezení na ploše.

 ?? Foto: © Lukáš Fronk ?? Ať všichni slyší, že tu jsem V Bratislavě předvedla Bílá velkou show pro oči, podle svých slov chystá nyní něco velkého hlavně pro uši.
Foto: © Lukáš Fronk Ať všichni slyší, že tu jsem V Bratislavě předvedla Bílá velkou show pro oči, podle svých slov chystá nyní něco velkého hlavně pro uši.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia