MF DNES

Reklama pod otevřeným nebem

Hokejové Winter Games v Lyonu před 25 tisíci lidmi zažil i český brankář Lukáš Horák

- Matěj Hejda hokejový redaktor MF DNEs

Už začal propadat skepsi. Říkal si, co dál. Pak přišlo vysvobozen­í s odchodem do hokejově exotické destinace.

Český brankář Lukáš Horák si den před silvestrem na fotbalovém stadionu zachytal před pětadvacet­i tisíci diváky ve výjimečném utkání. Francouzi čtyři měsíce před startem mistrovstv­í světa v hokeji uspořádali po vzoru NHL populární zápas pod širým nebem.

Obavy, že šampionát v Paříži se odehraje před prázdným hledištěm, tak zas o něco víc zeslábly. „Diváky ve Francii hokej chytil. Na šampionát určitě budou chodit. Čekám větší návštěvy než před pár lety ve Švédsku,“říká Horák.

Ten se přitom ještě do půlky minulé sezony babral v prvoligové­m Mostě. Rok co rok tuhý boj o udržení. Navíc zkraje ledna minulého roku přišel o pozici jedničky.

Co dál? Po konzultaci se svým agentem a trenérem litvínovsk­ých brankářů Zdeňkem Orctem došel k řešení. „Potřeboval jsem změnu a odchod do zahraničí byl nejlepší volba,“vrací se třiadvacet­iletý gólman k rok starému rozhodnutí.

Dobře věděl, že s jeho čísly se o něj evropské kluby nebudou prát. Zájem nakonec projevil francouzsk­ý Grenoble. „V Litvínově i Mostě byl brankářský přetlak a tohle bylo logické vyústění,“říká trenér Orct.

Byla to správná volba. Mladý brankář v závěru minulé sezony ve městě pod Alpami přesvědčil a vedení klubu s ním prodloužil­o spolupráci. Letos v souboji s o rok mladším konkurente­m urval post prvního brankáře. Den před silvestrem si navíc užil životní zážitek v utkání pod širým nebem před více než pětadvacet­i tisíci fanoušky.

Větší divácká návštěva se ve Francii na hokeji nikdy nesešla.

Pro brankáře, který byl z Mostu zvyklý na poloprázdn­ý zimák s několika desítkami fanoušků, to byl šok. Ale příjemný.

Utkání se hrálo na fotbalovém stadionu v Lyonu pro 70 tisíc fanoušků. „Atmosféra byla skvělá, obrovská show už před utkáním. Jako hráči jsme si to neskutečně užili. Navíc jsme vyhráli a postoupili do finále poháru,“říká.

To bude na programu 19. února v Paříži. Čeká se, že AccorHotel­s aréna, která hostí květnový šampionát, bude vyprodaná.

„Kluci v týmu, kteří to hráli dřív, říkali, že to je vždycky životní zážitek. Francouzi tím duelem žijí,“prozrazuje. I Horáka velký zájem Francouzů o hokej překvapil.

„Zažívá tady velký boom. Po fotbale a ragby je to tady třetí nejpopulár­nější kolektivní sport. Liga se rozšířila z 22 na 44 utkání za sezonu, zvýšila atraktivit­u,“odhaduje.

Zájem o hokej ještě před pár lety v exotické destinaci potvrzují i čísla průměrných návštěv na ligové zápasy některých francouzsk­ých celků. V Grenoblu téměř na každý zápas vyprodanýc­h 3 500 sedaček. Rouen 3 200, Lyon a Bordeaux taky kolem tří tisíc. „Hlavně to zázemí se s českou první ligou nedá absolutně srovnat. I některé extraligov­é kluby by mohly závidět,“přiznává.

Co úroveň zápasů, jaké nese porovnání s českou první ligou? Působí v ní několik desítek Kanaďanů. Řada z nich si vyzkoušela NHL a ti výrazně zvyšují kvalitu. „Je to tak nějak na pomezí extraligy a české první ligy.“říká Horák, který o návratu do Čech teď neuvažuje.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Po vzoru NHL Čtyři měsíce před šampionáte­m ve Francii uspořádali v Lyonu utkání pod otevřeným nebem. Přišlo 25 182 diváků.
Foto: Profimedia.cz Po vzoru NHL Čtyři měsíce před šampionáte­m ve Francii uspořádali v Lyonu utkání pod otevřeným nebem. Přišlo 25 182 diváků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia