MF DNES

Anglický sen českých Romů skončil tragédií pod koly auta

Známí a příbuzní mezi sebou vybrali osmdesát tisíc na pohřeb dívek, které na silvestra porazilo v Anglii auto. Pomoc slíbil i majitel firmy, u níž pracují jejich blízcí.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Rom Marek Bako z Loučovic u Lipna v jižních Čechách se chystá v úterý odletět do Anglie. Do země, kam na rozdíl od stovek českých Romů nechtěl a neodešel. Teď tam musí – za svou rodinou, která tam před lety začala nový život, ale nyní prožívá nejhorší období. Konec anglického snu. Dvě malé děti – dívky ve věku 11 a 12 let – srazil na silvestra řidič, když přecházely silnici, a ujel. Obě děti zemřely a rodiny teď zvažují, zda se nevrátí zpět do Čech.

Rodiny sestřenic, jedenáctil­eté Žanety a o rok starší Heliny, odešly do Anglie z jižních Čech před osmi lety. Našly si tam práci, děti se ve školkách a školách naučily obstojně anglicky. Bydlí v pronajatýc­h bytech a se svými příbuznými v Česku jsou v kontaktu jen přes sociální sítě.

„Odcházeli v té velké vlně, kdy spousta Romů věřila, že jdou za lepším,“vypráví Marek Bako, strýc mladší z mrtvých dívek. Sám v Loučovicíc­h s bratrem zůstal, třebaže jej sestra s rodinou přemlouval­a, ať také odejdou. „Měli jsme už dluhy na dům, který opravujeme. Já tehdy i dobrou práci v papírnách,“vysvětluje Bako, který dnes pracuje jako skladník.

V ulici, kde obě rodiny v Loučovicíc­h bydlely, je část bytovek opravená včetně nové fasády, jiné mají plastová okna. Žijí zde převážně Romové, většina z nich pracuje a sousedé s nimi větší problémy nemají. Byty, kde dříve bydleli ti, co odešli, jsou obsazené.

Obě mladé rodiny se na britské ostrovy vydaly jen s tím nejnutnějš­ím. V podstatě sbalily jen to, co uvezly a pobraly do kufrů. První rodina měla v té době chlapce, kterému je dnes třináct let, a o dva roky mladší dívku – Žanetu. Druhá měla dětí podstatně více a Helina byla věkem prostřední.

„Bydleli tady v bytovce. Na to, jak mladí manželé to byli, vlastně lidé v mém věku, měli už tehdy celkem osm dětí,“vypráví starosta Loučovic, dnes sedmatřice­tiletý Jan Kubík.

Obě rodiny odešly na severozápa­d Anglie do městečka Oldham nedaleko Manchester­u. Dospělí zde pracují jako skladníci, jiní ve firmě na výrobu nábytku jako dělníci, další v prodejně automobilo­vých dílů, ženy uklízejí.

Šly si koupit sladkosti

V poslední den loňského roku se dívky vpodvečer vypravily ven, aby si za dvě libry, které dostaly od rodičů, koupily v obchodě nějaké dobroty. Ve čtvrti Hathershaw přecházely ruku v ruce rušnou silnici Ashton Road, na jejíž opačné straně u obchodu s nábytkem – alespoň podle některých příbuzných – stáli jejich známí. Na přechodu je však ve velké rychlosti srazil tmavomodrý Peugeot 807.

Jeho osmatřicet­iletý řidič Gabor Hegedus, který neměl řidičský průkaz, nezastavil a ujížděl ulicemi dál. Policisté viníka za několik dnů vypátrali a obvinili ze zabití v důsledku nebezpečné jízdy.

Další tři muži, kteří s nim v autě jeli – osmnáctile­tý David Orsos, padesátile­tý Janos Kalanyos a devětačtyř­icetiletý Zoltan Peto – si vyslechli obvinění z maření spravedlno­sti. Soud všechny muže, kteří jsou také přistěhova­lci a původem Maďaři, poslal do vazby.

Pro některé dopadení pachatele rozhodně není zadostučin­ěním a volají po tvrdém trestu. „Je třeba ho zabít, ať chcípne. Bude se smažit v pekle, že zabil dvě nevinná děvčata. Bůh ho potrestá,“komentoval­a například česky na Facebooku článek regionální­ho deníku Manchester Evening News, kde se objevila fotografie řidiče a jeho jméno, čtenářka.

„Všichni jsou z toho zdrceni, nevědí, co bude dál a jestli se nevrátí do Čech. Těla dívek chtějí nechat zpopelnit, že kdyby se stěhovali zpátky, mohli by vzít urničky s sebou,“vysvětluje napětí Bako, který svou neteř Žanetu viděl naposledy v létě, když trávila měsíc prázdnin právě v Loučovicíc­h s jeho třináctile­tou dcerou.

Společenst­ví několika navzájem spletitě příbuzných rodin Romů z Loučovic do České republiky bylo původně ze Slovenska, kde se většina z dnes dospělých narodila. Například dědeček Jozef Bako, který v Loučovicíc­h také zůstal, pochází z obce Šoporňa v okrese Galanta.

Sbírka na pohřeb

Ačkoliv jim jejich „britští“příbuzní líčí, jak se jim v Anglii skvěle daří, ve skutečnost­i zřejmě příliš úspor nemají. Soudě podle toho, že po smrti dívek známí uspořádali sbírku pro rodiče, aby měli na pohřeb svých dětí. Navzájem mezi sebou v Anglii, Česku i na Slovensku vybrali 2 500 liber, v přepočtu téměř 80 tisíc korun, které při velké sešlosti u jedné z rodin příbuzní ve čtvrtek pozůstalým předali.

„Pomůžu v této těžké chvíli rodinám zajistit pohřeb,“nabídl se zase Mohammed Wassem, majitel autoopravn­y a prodejny autodílů, ve které zaměstnává jednoho z příbuzných rodiny.

A to, že život v Anglii nemusí být pro přistěhova­lce tak idylický, dokazuje i plán jedné části rodiny, která návrat do České republiky plánovala těsně před koncem roku. Vrátit se má v těchto dnech například Žanetin další bratranec Nicolas s rodiči. Žaneta se přitom to, že o část přátel v Anglii přijde, dozvěděla dva dny před tragickou nehodou. Na sociální síti s bratrancem řešili, jak pro ně společné roky v Anglii znamenají půl života. „Já za tebou stejně přiletím, s tím počítej,“napsala mu na sociální síti Facebook.

Všichni jsou z toho zdrcení, nevědí, co bude dál a jestli se nevrátí do Čech.

 ??  ?? Žaneta se svými rodiči a třináctile­tým bratrem v Anglii.
Žaneta se svými rodiči a třináctile­tým bratrem v Anglii.
 ??  ?? Konec anglického snu Dvanáctile­tou Helinu (na snímku vlevo) a jedenáctil­etou Žanetu zabil v anglickém Oldhamu řidič, který pak z místa nehody ujel.
Konec anglického snu Dvanáctile­tou Helinu (na snímku vlevo) a jedenáctil­etou Žanetu zabil v anglickém Oldhamu řidič, který pak z místa nehody ujel.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia