MF DNES

Atlas viróz a nachlazení. Co vás asi souží a jak se léčit

- — Jakub Pokorný

Když včera oznámil předseda České vakcinolog­ické společnost­i Roman Prymula, že vypukla chřipková epidemie, asi to nikoho moc nepřekvapi­lo. Na každém pracovišti asi teď potkáte někoho, kdo smrká a kašle. A než se uzdraví, „předá štafetu“dalšímu kolegovi.

Nemocných je ve skutečnost­i mnohem více, než udávají oficiální čísla o chřipkové epidemii, protože ne všechny pacienty hlásí doktoři do statistiky. A ne všichni vůbec přijdou k lékaři. Takže jak to je?

Jak nemocných přibývá

Praktičtí lékaři jsou v těchto dnech přepracova­ní, ordinace plné. „Přibylo nám pacientů o sto procent,“říká pražský lékař Norbert Král. Mnohem více však chodí lidé, kteří trpí běžnou virózou, než pacienti s klasickou chřipkou, jak si všiml lékař Vladimír Gregor ze Strážnice, který má pětinový nárůst. „Lidé tomu říkají chřipka, ale ona to chřipka není,“poznamenal Gregor.

Jak poznat chřipku

Když máte rýmu, kýcháte a bolí vás v krku, spíše trpíte jiným (lehčím) respirační­m onemocnění­m. Zmíněné příznaky totiž provázejí nachlazení často, zatímco chřipku jen někdy. Pro chřipku je typický suchý dráždivý kašel a pálení v krku. Teplota se bez problémů vyšplhá na 39 stupňů Celsia, zatímco u jiných zimních viróz zpravidla nepřesáhne 38 stupňů. Teploty u chřipky zpravidla vydrží vysoké po tři dny, pak by nemoc měla začít ustupovat. Hlavně děti mohou k teplotě, kašli a pálení v krku přidat ještě průjem nebo zvracení.

„Chřipka vzniká náhle, pacienti obvykle popisují příznaky, že to na ně někdo jako by hodil. Stěžují si na únavu, bolesti svalů a kloubů, bolesti hlavy, horečku nad 38 stupňů a zpočátku suchý dráždivý kašel,“popsala příznaky lékařka Kateřina Javorská z Nového Města nad Metují.

Jak se léčit

Na chřipku i nachlazení pomůže jen klid, obtíže zmírní paralen a nurofen. Zotavení po chřipce je náročnější, únava může trvat i několik týdnů. Přechodit chřipku je nebezpečné. Viry chřipky mohou vyvolat komplikace v podobě závažných zánětů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia