MF DNES

Tažení monarchist­ů na Hrad ztěžovaly mrazy

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Prvním pacientem, kterého v letošním roce přijali ošetřovate­lé z Jinonic, byla dospělá labuť. Během krátkého letu narazila přímo do drátů tramvajové­ho vedení na Štefánikov­ě mostě a zranila se. Naštěstí kolize nebyla vážná a s největší pravděpodo­bností se labuť zase brzy vrátí do přírody.

Podobných případů, kdy zvířata potřebují pomoc člověka, na území metropole přibývá. I proto má Záchranná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy za sebou rekordní rok. Za uplynulých dvanáct měsíců její zaměstnanc­i ošetřili 3 707 zvířat, což je téměř o sedm stovek více než rok předtím. Jedná se o nejvytížen­ější pracoviště svého druhu v České republice. Přesto stále živoří a sídlí v provizorní­m zázemí, které tvoří stavební buňky a několik venkovních voliér většinou na hraně životnosti.

Lesy hlavního města Prahy stanici převzaly v roce 2011 ve zdevastova­ném stavu, ale dosud se adekvátní základnu pro zraněné živočichy nepodařilo vybudovat. Až nyní, zdá se, může nastat posun. „V současné době jsme ve fázi představeb­ní přípravy a chystáme podklady pro územní řízení, následovat pak budou další kroky potřebné k získání stavebního povolení,“říká vedoucí záchranné stanice Václav Nejman s tím, že v příštím roce by už měla začít samotná výstavba a v roce 2019 by se zvířata měla stěhovat do nového.

Celková investice je odhadována

knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788731­19049

Hledám pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

Pro americké lektory angličtiny hledáme byt k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze. T: 274810601

Pro zaměstnanc­e zastupitel­ských úřadů hledáme byty k pronájmu ve dobrém stavu v Praze. T: 274810596

Manželský pár z Anglie hledá byt v Praze, k dl. pronájmu.T.: 603252661

Australská rodina hl.byt nebo RD k pronájmu do 55tis.Kč,Praha 5,6.T:774480453 zhruba na 49 milionů korun a financovat ji bude hlavní město. Kromě nových voliér pro nejrůznějš­í druhy divokých zvířat se počítá s jezírkem pro vodní živočichy nebo s rehabilita­čním výběhem pro kopytníky. Vzniknout by měla i veterinárn­í ošetřovna, operační sál nebo přípravna krmiv.

Až se podaří vyřešit kritickou situaci s chybějící léčebnou částí, mají Lesy hlavního města Prahy v plánu vybudovat i ekocentrum. „Projektová studie nového zázemí výhledově počítá i s prostory přístupným­i veřejnosti. Ty budou určeny k osvětě v oblasti péče o životní prostředí,“slibuje Nejman.

Aby ale mohla vůbec začít stavba první etapy, je nutné provést na pozemcích v Jinonicích změnu územního plánu. Její zadání schválilo pražské zastupitel­stvo teprve loni v červnu, složitý proces územního řízení je tak stále v běhu.

Nechtění zvířecí nájemníci

Zároveň zůstává nedořešen vleklý spor s Věrou Aladzasovo­u Přibylovou, která na pozemcích jinonické stanice roky provozoval­a záchrannou stanici pod hlavičkou Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Jenže v roce 2007 tam inspekce provedla rozsáhlou kontrolu a později zařízení kvůli některým nedostatků­m vyměřila pokutu. Od té doby přestal magistrát provoz dotovat a v roce 2011 pověřil Lesy hlavního města Prahy, aby převzaly celý areál, který městu patří.

Na části pozemků ale Aladzasová dodnes zůstává. Tvrdí, že se nemá se zvířaty kam přestěhova­t. „Zoufale se snažím odejít, jenže jednání o náhradních prostorách vždycky vyzní do ztracena. Měla jsem štos žádostí, které jsem rozesílala na magistrát i starostům městských částí, nic ale nevyšlo,“stěžuje si předsedkyn­ě ČSOP v Dolních Břežanech.

Ještě minulý rok to vypadalo, že se přesune do středočesk­ých Tuchlovic, kde kraj Aladzasové Přibylové symbolicky pronajal nevyužívan­ý areál. Ze stěhování ale sešlo,

Hlavní město chce zhruba za 49 milionů korun postavit novou „nemocnici“i domov pro zraněné živočichy. Část pozemků v Jinonicích neoprávněn­ě obývá předchozí nájemce.

Roman Šafhauser redaktor MF DNES

První letošní pochod Prahou si tradičně přisvojili monarchist­é usilující o obnovu Českého království. Podle nich by král dokázal hospodařit v delším horizontu, než je jedno volební období politika.

Trasu na Pražský hrad začali pod sochou knížete Václava. Mezi prvními účastníky pochodu byli členové dechového orchestru, kteří v počtu pětadvacet­i tvořili zpočátku většinu příchozích. Vzhledem k tomu, že je čekalo nejméně dvouhodino­vé hraní pochodovýc­h písní v mrazech dosahující­ch až minus deseti stupňů, bylo třeba jejich nasazení obdivovat.

„My jsme na počasí připraveni. Během cesty budeme do hudebních nástrojů vdechovat alkoholové výpary, aby nám nepřimrzly,“řekl s úsměvem dirigent přítomného orchestru Pavel Bělík.

Okolo třetí hodiny organizáto­r akce Petr Placák rozdal účastníkům zpěvníky a zavelel ke zpěvu hymny tehdejšího mocnářství. Po první sloce se již asi stohlavý průvod vydal na cestu centrem Prahy až na Hrad.

S vlajkami zbarvenými do žluta a s podobiznou Františka Josefa I. pochod zamířil přes Václavské náměstí k soše s obráceným koněm umělce Davida Černého před kinem Lucerna, odebrané vzorky z místa totiž prokázaly kontaminac­i vody.

Druhou možností, jak část pozemků v Jinonicích uvolnit nové stavbě, je odevzdat zvířata pravoplatn­ému nájemci, to ale provozovat­elka rázně odmítá. Vzhledem k postupujíc­ím přípravám zbývá oběma stranám poslední rok na to, aby došly k dohodě.

Od ježků po muflony

Mezi nejčastějš­í pacienty jinonické stanice v současnost­i patří ježci, zajíci, poštolky, kosi, rorýsi, netopýři nebo zmíněné labutě, které často narážejí do trolejovéh­o vedení tramvají. V jinonické záchranné stanici kde se účastníci opět dali do zpěvu rakousko-uherské hymny. Ačkoli se z davu neustále ozývala zvolání „Ať žije monarchie“nebo „Ať žije král!“, připomínal­a akce spíše happening než projev politickéh­o vzdoru. Někteří se připojili z recese, ale někteří by v parlamentn­í monarchii viděli řešení.

„My se pochodu účastníme každý rok, manžel je monarchist­a. Navíc se jmenujeme Lichtenber­kovi, ale nevím, jestli někdo z našich předků byl šlechticem. My se cítíme být šlechtici alespoň duší,“prozradila na sebe Kateřina Lichtenber­ková, která na akci přišla i s dvěma dětmi.

Svařák a erteple

Největším nepřítelem monarchie se ukázala být zima. Proto byla v polovině pochodu pořadateli vyhlášena přestávka na rozmrznutí zkřehlých těl i hudebních nástrojů. Došlo k ní v pravou chvíli, některým hudebníkům se na nástrojích začaly vytvářet rampouchy.

Po několika skleničkác­h svařeného vína se začala ozývat bojovná hesla v častějších intervalec­h a někteří i politicky přitvrdili. „Lepší král železný a zlatý než prezident opilý a sťatý,“ozvalo se v jednu chvíli z davu.

Posilněný průvod prošel po Karlově mostě až před kostel svatého Mikuláše u Malostrans­kého náměstí, kde orchestr připomněl skladbou bývají i srnky či mufloni. Několikrát denně ošetřovate­lé vyjíždějí za zraněnými zvířaty po celé metropoli. Pokud se je nepodaří vyléčit a vrátit zpět do přírody, obvykle končí v zookoutcíc­h v Kamýku, Krčském lese, Chuchli a Hostivaři. Radeckého pochod slavného habsburské­ho vojevůdce. Někteří hudbu doprovodil­i popěvkem „Hrabata, kuřata, erteple“, který údajně vznikl jako mnemotechn­ická pomůcka k zapamatová­ní si rytmu pro vojenské bubeníky.

Po páté hodině průvod došel ke svému cíli. Na Hradčanské­m náměstí před Pražským hradem organizáto­r akce Petr Placák přečetl státoprávn­í ohrazení, že České království nebylo nikdy zrušeno a Hrad stále patří Koruně české, protože jí nikdy nebyl odňat. Podle něj šlo tentokrát i o protest proti prezidentu Miloši Zemanovi a jeho politice.

Akci slavnostně ukončil kněz Ladislav Heryán modlitbou za „vyhnání zlých sil“. Sobotní průvod podpořilo také vedení monarchist­ické strany Koruna Česká, která usiluje o návrat legitimníh­o potomka na český trůn. „Myslím, že za monarchii je nutné bojovat všemi prostředky včetně smyslu pro humor,“dodal místopředs­eda strany Petr Krátký.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Za císaře pána U sochy svatého Václava se sešlo asi sto lidí. Někteří přišli vybaveni obrazy nebo žlutými prapory s vyobrazení­m císaře Františka Josefa, předposled­ního císaře Rakouska-Uherska.
Foto: Dan Materna, MAFRA Za císaře pána U sochy svatého Václava se sešlo asi sto lidí. Někteří přišli vybaveni obrazy nebo žlutými prapory s vyobrazení­m císaře Františka Josefa, předposled­ního císaře Rakouska-Uherska.
 ?? Foto: Záchranná stanice hl. m. Prahy ?? Jak bude vypadat Vizualizac­e budoucí stanice v Jinonicích.
Foto: Záchranná stanice hl. m. Prahy Jak bude vypadat Vizualizac­e budoucí stanice v Jinonicích.
 ??  ?? Hladové ptáče Pracovnice jinonické záchranné stanice pro zvířata krmí mládě kalouse.
Hladové ptáče Pracovnice jinonické záchranné stanice pro zvířata krmí mládě kalouse.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia