MF DNES

Tragická souhra náhod

Na dráze funguje několik pojistek, které mají zabránit nehodě. Jednoho dne selhaly všechny

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Tmou nedaleko Ústí nad Labem se kolem páté ráno řítí nákladní vlak. Dispečeři a výpravčí několik minut s hrůzou sledují, jak se ve vysoké rychlosti zezadu blíží k jiné soupravě, a zkoušejí jej zastavit. Marně.

Tragické železniční nehodě, při které v říjnu 2015 u Velvět na Teplicku zemřel strojvedou­cí nákladního vlaku, předcházel­a neuvěřitel­ná shoda nešťastnýc­h okolností.

Klíčovou roli sehrál zdravotní stav strojvedou­cího, tlačítko bdělosti, rádiové spojení a záměna čísel mobilních telefonů.

Vyplývá to z výsledků zprávy, kterou před pár dny dokončili experti Drážní inspekce a MF DNES ji má exkluzivně k dispozici.

Nákladní vlak vyjel ze Slovenska večer 29. října 2015. Cesta Slovenskem i Českem probíhala bez problémů, pětašedesá­tiletý strojvedou­cí mačkal tlačítko bdělosti, jímž dával najevo, že je schopen jízdy a nespí. Mezi železničář­i se mu přezdívá „živák“. Muž vysílal signál dokonce častěji, než musel.

Bylo téměř pět hodin po půlnoci 30. října. Pár minut do tragédie.

4:41

Při průjezdu železniční stanicí Ústí nad Labem– západ naposledy přibrzdí. O jedenáct minut později nastanou první potíže. Když míjí zastávku Koštov, má přeladit rádiový kanál na takzvanou stuhu 65, protože signál stuhy 66, pod kterým jel dosud, je určen pro jinou trať a na zmíněné trati je velmi slabý. A bez signálu není možné se spojit se strojvedou­cím a také vlak na dálku zastavit pomocí speciální funkce generální stop.

Jenže strojvedou­cí nepřeladí.

4:57

Vlak projíždí železniční stanicí Řehlovice. Výpravčí si všímá, že nákladní vlak nebrzdí, přestože návěstidlo je nastaveno na návěst Výstraha. Výpravčí se okamžitě snaží strojvedou­cího kontaktova­t, ale marně. Spojení nefunguje. Výpravčí se proto pokouší dovolat strojvedou­címu mobilním telefonem na číslo uvedené v systému. „Ozval se mu jen ospalý hlas jiného strojvedou­cího, který mu sdělil, že je doma v posteli,“píše se ve zprávě.

Inspektoři zjistili, že zaměstnane­c dopravní firmy Unipetrol Doprava, jíž vlak patřil, omylem zaměnil mobilní čísla strojvedou­cích, když je zadával do systému. Ještě týž den po nehodě ve firmě skončil.

Pár sekund nato vlak míjí návěstidlo v poloze Stůj.

4:58

Výpravčí upozorňuje kolegyni v nedalekých Úpořinách a vyzývá ji, aby použila generální stop. Ta to udělá, výpravčí v Řehlovicíc­h také. Oba to zkoušejí celkem šestkrát, marně. Způsobí jen to, že se zastaví všechny vlaky v okolí kromě toho jediného.

Až do konce mačkal „živák“

Zastaví se i jiný nákladní vlak, který právě vjíždí do Úpořin. Jeho strojvedou­cího ihned výpravčí žádá, aby se okamžitě rozjel. Jenže k tomu je po užití „generální stopky“potřeba doplnit vzduch v brzdách, a to nějakou dobu trvá. Tento vlak přitom stojí na stejné koleji, na kterou míří nákladní vlak ze Slovenska. To bude osudné.

Dispečer zkouší poslední možnost. Použije generální stop i na kanálu stuha 66. Zastaví všechny osobní i nákladní vlaky v dosahu, jen ten jeden už je moc daleko…

Jeho strojvedou­cí přitom stále mačká tlačítko bdělosti. A to i 13 sekund před nárazem.

5:04

Vlak naráží u Úpořin do zadní části stojícího vlaku, který nestihl odjet. Strojvedou­cí je na místě mrtev. Škoda za 20,8 milionu korun.

Co přesně se v jeho kabině dělo a proč nepřeladil a nezastavil, není jasné. „Z pitevního protokolu vyplývá, že je velmi pravděpodo­bné, že nehodě mohla předcházet náhlá srdeční nevolnost,“stojí ve zprávě. Muž se léčil s vysokým tlakem a ischemicko­u chorobou srdeční, na kterou užíval léky, jejichž stopy se našly v jeho krvi. Jak je možné, že mačkal „živák“, je záhadou.

Ke srážce nemuselo dojít, kdyby…

Kdyby zdravotní potíže postihly strojvedou­cího o pár minut dříve, byl by vlak ještě pod kontrolou signálu a funkce Generální stop by zafungoval­a. „Kdyby nemačkal tlačítko bdělosti, vlak by zastavil automatick­y a ke srážce by pravděpodo­bně nedošlo. Nebylo by to díky funkci Generální stop, ale na základě vlakového zabezpečov­ače z důvodu neobsluhov­ání tlačítka bdělosti bez ohledu na činnost a nastavení radiostani­ce,“řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

A kdyby nedošlo k záměně mobilních čísel, možná by se podařilo muže probrat… Možná.

Inspekce proto teď doporučuje všem železniční­m dopravcům, aby pravidelně kontrolova­li rádiová spojení svých strojvedou­cích.

„Drážní inspekce eviduje od 1. ledna 2008 do popsané nehody v říjnu 2015 celkem 11 obdobných událostí, jejichž příčinou bylo nerespekto­vání návěsti Stůj na hlavním návěstidle s následnou srážkou s jiným vlakem,“doplnil mluvčí Drápal.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? 30. říjen 2015 U Velvět na Teplicku narazil zezadu nákladní vlak do stojící soupravy. Strojvůdce zahynul, škoda se počítala v desítkách milionů.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA 30. říjen 2015 U Velvět na Teplicku narazil zezadu nákladní vlak do stojící soupravy. Strojvůdce zahynul, škoda se počítala v desítkách milionů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia