MF DNES

Lidovci škádlili Sobotku, ten se „odvázal“

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Rozruch v koalici vzbudil další lidovecký distanc od elektronic­ké evidence tržeb.

„Chceme zachovat pro živnostník­y a řemeslníky výhody počítání výdajů paušálem, a tedy zrušit třetí a čtvrtou fázi EET,“říkal minulý týden v Hospodářsk­ých novinách předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Pořádně tím rozhněval premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD a zástupci hnutí ANO zase čekali, s čím lidovci přijdou na včerejší jednání koaliční rady.

Šlo by totiž o zásadní změnu: zrušení třetí a čtvrté fáze elektronic­ké evidence tržeb by se dotklo všech svobodných podnikání, tedy lékařů, právníků, účetních... ale i řemeslníků, kteří mají tržby povinně elektronic­ky evidovat od března, respektive června roku 2018.

Při včerejším jednání však lidovci přes očekávání svých koaličních partnerů nic podobného nenavrhli. A z koalice teď zaznívá, že šlo jen o taktický krok znovu ukázat, že za EET je zodpovědný někdo jiný. Představit­elé KDU-ČSL totiž dlouhodobě zdůrazňují, že evidence tržeb není jejich nápad, a právě oni také už prosadili odklad zmíněné třetí a čtvrté fáze EET.

Ve Sněmovně pak od léta leží jejich návrh, aby byli od evidence tržeb osvobozeni příležitos­tní živnostníc­i, kteří si vydělají nanejvýš 65 tisíc korun ročně, nebo ti, kteří prodávají své zboží na farmářskýc­h trzích.

Pro tento návrh ani pro zrušení třetí a čtvrté fáze EET však zřejmě nemají dost hlasů. Proti výjimce se totiž ozvaly i opoziční TOP 09 a ODS, které chtějí projekt zrušit celý.

„Bylo by to krajně nespravedl­ivé, a dokonce naprostý podraz vůči desítkám tisíc podnikatel­ů, kteří spadají do první a druhé fáze,“odsoudil pak Bělobrádků­v nápad premiér Sobotka.

KDU-ČSL dává všemožně najevo, že elektronic­ká evidence tržeb není její nápad. „Lidovci se chystají vlézt do postele se Starosty a tohle má být programová úlitba.“ Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

„Je to čistá politika, lidovci se chystají vlézt do postele s Gazdíkovým­i Starosty a tohle má být nejspíš nějaká programová úlitba,“tvrdí šéf ČSSD.

„Premiér to slyšel na koaličních radách a má to rok a půl písemně. Výrok o posteli se STAN svědčí o tom, že by si měl ještě trochu odpočinout,“vzkázal mu Bělobrádek.

To šéf Starostů a nezávislýc­h Petr Gazdík se usmívá. „Je vidět, že máme na KDU-ČSL dobrý vliv,“poznamenal s tím, že by pro lidovecký návrh zvedl ruku. Odmítl však, že by mělo jít o úlitbu jeho hnutí, jak naznačil Sobotka.

KDU-ČSL a STAN sice v těchto týdnech vyjednávaj­í o možné spolupráci do letošních sněmovních voleb, k detailním diskusím, jak by měl vypadat společný program, se však prý zatím nedostali.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia