MF DNES

Fakta Jak zvýšit šance na přijetí

-

je šestiletýc­h gymnázií. že pokud jsou mezi studenty čtyř- a osmiletých gymnázií na konci střední školy nějaké rozdíly, spíše než škola za to může rodinné zázemí studentů.

Šanci má čtrnáct z padesáti

Do jaké míry si mohou víceletá gymnázia vybírat, dokazuje i tlak ředitelů na Cermat. Jeho testy budou letos poprvé na víceletých gymnáziích používat při přijímacím řízení povinně, velká část z nich už s nimi má však zkušenosti.

„Apelovali jsme, aby pro víceletá gymnázia testy zpřísnil. Když všichni napíšou test dobře, dá se mezi nimi těžko rozlišovat,“vysvětluje Jiří Heřman.

Výsledek je i to, že děti nad testy stráví hodně času – 60 minut je limit u testu z českého jazyka, 70 minut u matematiky. „To není optimální, hodina soustředěn­í je pro děti v páté třídě příliš dlouhá doba,“myslí si Preissová.

Na pražském gymnáziu v Sázavské se jen s přijímacím­i testy nespokojí. Při vlastních přijímacíc­h zkouškách budou znalosti dětí hodnotit za pomoci jednotných státních testů, ale nadále pro zájemce připravují i své vlastní „předtesty“.

Podle nich odhadují, jak velkou šanci na úspěch při přijímacíc­h zkouškách dítě má. Vzhledem k tomu, že každý žák má možnost podat přihlášku jen na dvě školy, může to pro rodiče být zajímavá informace. „Ze zhruba padesáti zájemců z prvních dvou kol je 14 jednoznačn­ých ano,“říká Preissová. je celkem osmiletých gymnázií. ● Organizuje je většina gymnázií. Běží sice už od podzimu, ale na některých školách jsou pro nové zájemce stále otevřené. ● Letos poprvé budou pro všechny školy stejné, jejich podoba se ve srovnání s loňskými roky nemění. K dispozici jsou na webu Cermatu. ● Odpovědi při přijímačká­ch se píší do záznamovéh­o archu, což není běžné. Pomůže vyzkoušet si to předem. ● Ideální je systematic­ky projít učivo ze školy. Pomoci mohou i externí kurzy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia