MF DNES

Bomba nastražená v autobuse míří po 3 letech před soud

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Kauza funkčního nástražnéh­o systému, který byl v květnu 2015 nalezen v autobuse na mezinárodn­í lince z Prahy do Varny, jde před soud. Obžalobě čelí dva muži, kterým za pokus o obecné ohrožení hrozí 8 až 15 let vězení. Nástražný systém nalezl řidič autobusu v zavazadlov­ém prostoru na dálničním odpočívadl­e v Maďarsku poté, co se začal autobusem šířit štiplavý zápach. Ukázalo se, že systém byl funkční a zápalná směs nevybuchla jen díky náhodě. Proč to dvojice udělala, není dosud zřejmé, s policií muži nespolupra­covali. Spekuloval­o se o konkurenčn­ím boji. (ČTK)

Dostat se na víceleté gymnázium budou mít letošní páťáci těžší než jejich bývalí spolužáci, kteří o to usilovali vloni. Silnější ročníky dorůstají a počet dětí v pátých třídách stále stoupá. S nimi každým rokem přibývá i dětí, které se připravují na přijímací zkoušky.

Minulý rok byl přírůstek v pátých třídách rekordní a víceletá gymnázia to okamžitě pocítila. „Vloni jsme měli 420 přihlášený­ch na 60 míst. Přišlo zhruba o sto přihlášek více než o rok dříve,“říká Jiří Heřman, ředitel Gymnázia Brno.

„Letos máme za sebou zatím jen jeden den otevřených dveří, s nárůstem zájmu ale už teď počítáme,“říká Jana Drake, ředitelka Gymnázia Jana Patočky v Praze.

Pro více dětí stejně možností

Fakt, že letos bude ještě těžší se na víceleté gymnázium dostat, potvrzují i čísla. Přírůstek žáků v pátých třídách je srovnateln­ý s tím loňským. To bude znamenat další tisíce přihlášený­ch dětí, řada z nich se na přijímací zkoušky připravuje s mnohaměsíč­ním předstihem.

„Jsme zavalení, zájem je větší než před rokem,“nepochybuj­e o tom, že letos přihlášek opět přibude, ředitelka soukromého gymnázia Evolution v Praze Růžena Preissová. Vybírat si mezi zájemci mohou jen ty nejlepší, přestože se školné u nich na škole pohybuje v desítkách tisíc korun.

Víceletá gymnázia si na nedostatek zájemců nikdy stěžovat nemohla. Zvlášť na prestižníc­h školách tohoto typu byl převis poptávky nad nabídkou jen těžko srovnateln­ý s jiným typem škol.

Přestože velká část dětí u přijímacíc­h zkoušek neuspěje, odchází na ně ze základních škol každoročně kolem 10 procent páťáků. V Praze, kde je jejich síť ve srovnání se zbytkem Česka nejhustší, je to minimálně dvojnásobe­k.

Zájem dětí, a především rodičů stále roste, přesto počet přijatých zůstává stále na stejných číslech.

Na rozdíl od rodičů totiž ministerst­vo školství s rozsáhlou sítí víceletých gymnázií spokojeno není a už roky nepodporuj­e zakládání nových nebo navyšování kapacity už existující­ch škol.

Důvodů je řada. A nejde jen o to, že odchod nejvíce školně zdatných dětí ve dvou vlnách decimuje třídy na druhém stupni základních škol. Odborníci namítají i to, že o přijetí na víceletá gymnázia rozhodují více vzdělání a výše příjmů rodičů než školní výsledky a studijní potenciál žáků pátých tříd.

Přou se také o to, jak velkou přidanou hodnotu svým studentům víceletá gymnázia vlastně nabízejí. Například Jana Straková z Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy je přesvědčen­a,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia