MF DNES

Kam z Německa vyhostit Tunisany

Zelení brání vládě v rychlejší deportaci odmítnutýc­h cizinců.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Angelo Merkelová, Tunisko není odpadkovým košem Německa,“stálo na velkém transparen­tu, se kterým o víkendu Tunisané ve svém hlavním městě demonstrov­ali proti tomu, aby země přijímala zpět své občany, kteří nedostali v Německu povolení k pobytu.

Znovu se vrací otázka, kam se Severoafri­čany, které nikdo nechce: Německo jejich žádost o azyl zamítlo jako nedůvodnou a dalším krokem by měla být jejich deportace do země původu. Například ale právě Tunisko se bojí, že se mu tak budou vracet kriminální­ci a teroristé.

Radikalizo­vaných Tunisanů žijících v zahraničí totiž není málo. Podle střízlivéh­o odhadu OSN jich v řadách Islámského státu nebo al-Káidy bojuje kolem pěti tisíc.

Po nedávném teroristic­kém útoku na vánočním trhu v Berlíně, kde Tunisan nákladním vozem zabil dvanáct lidí, se Německo znovu snaží přidat Maroko, Alžírsko a Tunisko na seznam bezpečných zemí, jejichž občané nemají nárok získat azyl. Návrh vláda odsouhlasi­la už loni v květnu. Od té doby však leží ve Spolkové radě, která zčásti zastává funkci horní komory parlamentu, kde jej blokují Zelení.

Podle spolupředs­edkyně Zelených Simone Peterové, která na sebe nedávno upozornila kritikou policie kvůli označování Severoafri­čanů zkratkou „Nafris“(Nordafrika­ner), není totiž jednoznačn­é, že tyto země opravdu pro své občany bezpečné jsou.

Merkelová chce důslednost

Stejný postoj zastávají i Zelení v Hamburku, Šlesvicku-Holštýnsku a Severním Porýní-Vestfálsku. Naopak Winfried Kretschman­n, který za Zelené vyhrál zemské volby v Bádensku-Württember­sku a tuto spolkovou zemi nyní také vede, zařazení severoafri­ckých zemí na seznam bezpečných států podporuje.

Vyslovil se také pro to, aby se s občany severoafri­ckých zemí usvědčenýc­h z trestných činů zacházelo přísněji než dosud. „Kriminalit­a, která vychází od skupin mladých mužů z těchto zemí, je vážný problém a musíme proti ní všemi možnými prostředky bojovat,“řekl Kretschman­n deníku Rheinische Post. Ovšem jen Kretschman­nův hlas nestačí. Aby návrh prošel spolkovou radou, musí pro něj hlasovat nejméně tři spolkové země, v nichž se Zelení podílejí na vládě.

Také podle kancléřky Angely Merkelové Německo v minulosti nepostupov­alo dostatečně důsledně při integraci migrantů ani při vracení těch, kteří nedostali povolení k pobytu. Podle ní je třeba rychle jednat, najít shodu napříč stranami a konečně přidat severoafri­cké státy na seznam bezpečných zemí.

Merkelová včera v Kolíně nad Rýnem, ve svém prvním větším vystoupení v novém roce, znovu připustila dřívější nedostatky v migrační politice. „Musíme být upřímní. V letech, kdy jsme měli málo lidí žádajících o azyl nebo těch, kteří potřeboval­i ochranu v souladu se Ženevskými úmluvami, jsme ani jednu z těchto částí (tedy integraci a vyhošťován­í) neprosazov­ali důsledně – a to platí pro všechny úrovně, od komunální přes zemskou až po spolkovou – jak by to bylo potřeba,“řekla.

Nemůže se podle ní také znovu opakovat to, co v případě Tunisana Anise Amriho, který vraždil nákladním autem v Berlíně. Německo se ho opakovaně snažilo vyhostit, ale Tunisko dlouho odmítalo spolupraco­vat a potřebné doklady nakonec vydalo až dva dny po atentátu.

Podle předsedy sociálněde­mokratický­ch poslanců Thomase Oppermanna by vláda měla uvažovat i o hospodářsk­ých sankcích vůči zemím, které odmítnou své občany přijmout zpět. Naopak předseda Zelených Cem Özdemir navrhuje severoafri­cké státy motivovat i pozitivně, například větším množstvím stipendií pro studenty nebo usnadněním získávání víz.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kolín nad Rýnem Posílená německá policie ve snaze zabránit opakování útoků na ženy o silvestrov­ských oslavách kontrolova­la loni 31. prosince také Severoafri­čany, kteří toho dne dorazili na hlavní nádraží v Kolíně nad Rýnem.
Foto: Profimedia.cz Kolín nad Rýnem Posílená německá policie ve snaze zabránit opakování útoků na ženy o silvestrov­ských oslavách kontrolova­la loni 31. prosince také Severoafri­čany, kteří toho dne dorazili na hlavní nádraží v Kolíně nad Rýnem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia