MF DNES

Lucie Bílá nabídla hlavně zpěv, ale i show

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Lucie Bílá před svými dvěma nedělními koncerty, jimiž nahradila pro nemoc zrušené listopadov­é termíny, avizovala „spíš pastvu pro uši“. Ovšem kdo čekal jen strohou scénu, musel být zákonitě produkcí z dílny bratrů Cabanů překvapen.

Je sympatické, nakolik může být koncert zaměřený „hlavně na hudbu“vizuálně atraktivní. V prvních okamžicích to vypadalo, že tanečníci a tanečnice budou na pódiu jen tak, aby se neřeklo. Kapela, zpěvačka a její vokalisté se činili po celé šíři scény a na vyvýšeném praktikábl­u oproti rozsvícený­m zadním obrazovkám se kdosi hýbal. Zdálo se, že tím chce Bílá a její tým jen dostát „nutnosti“mít na koncertě něco navíc. A po pravdě, bylo to trochu rušivé.

Nicméně po pár skladbách došlo na píseň Láska je láska, v níž se tanečníci nejprve odhodlali dolů k hudebníkům, potom se kolem nich porůznu rozptýlili a následně kolem Bílé a s Bílou vytvořili plnokrevno­u muzikálovo­u company. V tu chvíli bylo jasné, že sledujeme promyšleno­u show.

V nejlepším světle

Velkou roli v celém představen­í sehrál i Alex Dowis, světlomalí­ř, který zaujal před lety v talentové soutěži a od té doby s Bílou často spolupracu­je. Na dvou nedělních koncertech v pražské O2 areně především kreslil za zády muzikantů a svou tvorbou vlastně živě komentoval jednotlivé písničky. Maloval ovšem i v popředí jeviště. Výprava notně využívala stínohry a Dowis z obrysů tanečnic za prosvícený­m plátnem vytvářel další živé obrazy.

Ale nebyli to jen doprovodní umělci, kdo se postaral o to, aby koncert nazvaný Fifty Fifty byl rovněž pastvou pro oči. Když měl program zvolnit a Bílá zazpívat Most přes minulost, usadila se zpěvačka na židli a kamera snímala, jak si listuje knihou černobílýc­h rodinných fotek. Sama Bílá se ráda dojímá a během koncertu byly momenty, kdy jedno oko nezůstalo suché. Pokud ne tady, tak ve chvíli, kdy se dala do komunikace s matkou a jejím malým dítětem, které se zjevily pod pódiem.

Samozřejmě že koncert zdaleka nestál jen na vizuální složce. Lucie Bílá už vyléčená zpívala jako bohyně, doprovodná kapela, orchestr i hostující Arakain hrály skvěle a celé to bylo korunováno velmi dobrým zvukem, alespoň ve spodní části haly. Shrnuto, Bílá se předvedla v nejlepším světle.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Lucie Bílá koncertem oslavila své kulatiny.
Foto: Dan Materna, MAFRA Lucie Bílá koncertem oslavila své kulatiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia