MF DNES

Metropole je kvůli ptačí chřipce pod dozorem

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Druhou oběť má na svědomí letošní chřipková sezona v Praze. Jeden člověk zemřel před Vánoci, další minulý týden. Nemocných v metropoli přibývá a lze předpoklád­at, že nemocnost bude ve všech věkových skupinách nadále stoupat. Do ordinací praktickýc­h lékařů přichází čím dál více pacientů s chřipkou a respirační­mi onemocnění­mi. Ve srovnání s předvánočn­ím týdnem byl zaznamenan­ý vzestup hlášených onemocnění mírný. Statistiky z posledních dvou týdnů byly podle hygieniků ovlivněny tím, že lidé k lékařům o Vánocích nechodili, nikoliv skutečným snížením počtu nemocných. Celkem byly v Praze zaznamenán­y čtyři těžké případy onemocnění chřipkou, z toho dva minulý týden. (ČTK)

Část dozorové desetikilo­metrové zóny kvůli ohnisku ptačí chřipky ve Středočesk­ém kraji v okolí Lázní Toušeň spadá i do regionu hlavního města Prahy. Jde o Újezd nad Lesy, Klánovice a Horní Počernice. V oblasti se například budou pořizovat soupisy všech komerčních chovů ptáků. Na možných opatřeních na eliminaci nákazy by se podíleli i pražští veterináři. V oblasti se také nesmí přemisťova­t bez souhlasu veterinářů drůbež. Za nesplnění povinností hrozí podle

Někdo chce podnikat a někdo zase bydlet. Tak by se dal shrnout boj v Praze 10, který vede podnikatel Pavel Halamka s tamními obyvateli a politiky.

Halamka v Obloukové ulici provozuje kulečníkov­ý klub Harlequin a chce v prvním patře nad klubem rozjet kavárnu a sál pro laser game. Na to potřebuje stavební povolení, o které ale nemůže požádat, dokud nedostane razítko hasičů, že v případě požáru budou moci jeho hosté utíkat průchodem v nedalekém domě. Ten pro magistrát spravuje zákona pokuta do 50 tisíc korun pro fyzické osoby, až dvoumilion­ová pak pro podnikatel­e. Za utracenou drůbež mohou chovatelé požadovat odškodné. Včera bylo kvůli viru H5N8 v Lázních Toušeň u Prahy utraceno 1 025 slepic, kachen, hus, holubů, pštrosů i papoušků. Ptačí chřipka byla objevena u mrtvé husy pomořanské na tamním hospodářst­ví, poté byla nařízena likvidace celého chovu. Na akci se podílelo více než 30 hasičů ve speciálníc­h oblecích. (ČTK, psv, eha) Praha 10 a užívání průchodu je pro ni věcným břemenem, protože bytové domy kolem bývalých stáčíren vína vznikly mnohem později a dnešní klub obestavěly. Hasiči by podnikatel­i razítko dali a i majetkový odbor Prahy 10 radě doporučil, aby žádost schválila. Jenže ta s rozhodnutí­m otálí a projednání materiálů několik měsíců odsouvá.

„Je to absurdita. Tentýž vjezd už máme léta schválený jako únikový pro hosty z klubu, ale pro lidi o patro výš už to nejde? Trvá to už rok a půl a přehazují si nás jako horký brambor,“stěžuje si Halamka. Rada se kritice brání s tím, že bere ohled na stížnosti obyvatel na hluk a auta hostů, která zabírají parkovací místa domácím.

„Střetávají se tam protichůdn­é zájmy provozovat­ele a obyvatel přilehlých domů. Před rozhodnutí­m rady proto městská část aktivně oslovila obě strany, aby lépe pochopila okolnosti sporu,“uvedl místostaro­sta Prahy 10 Radek Lojda (TOP 09). Někteří místní Halamku navíc udali, že kavárnu provozuje načerno. To kontrolor stavebního úřadu vyvrátil 29. září, rada přesto ještě o dva týdny

V Praze 10 už přes rok hoří spor mezi radními a Pavlem Halamkou, který chce rozšířit svůj klub. Úřady jsou prý neochotné, podnikatel zase údajně nezná hranice.

později argumentov­ala starými informacem­i. A problém se opět odsunul.

Halamka apeluje na radu, aby mu přestala bránit v podnikání. Praha 10 se o to však podle svých slov ani nesnaží. „Městská část jako vlastník příjezdové cesty nechce znemožnit průjezd vlastníkov­i objektu. Stejně tak ale nechceme rezignovat na snahu zachovat kvalitní bydlení stovek lidí, které hluk zejména v nočních hodinách opravdu ruší,“dodal Lojda s tím, že rada nyní hledá kompromis

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia