MF DNES

Horáková bude symbolem obětí totality

-

a Halamkova žádost by se měla projednáva­t do konce února. Tomu už podnikatel nevěří. Míní navíc, že vjezd je jen záminkou pro vnitropoli­tický boj opozičního hnutí Vlasta se členy rady. Podle něj Vlasta využívá nespokojen­osti několika občanů, aby získala politické body. Hnutí to odmítá. Z opozice totiž nemůže radě nic zakazovat.

Dvůr se pro hospodu nehodí

„Jsem v komisi majetku a nebytových prostor, kde s kolegy o problémech v Obloukové ulici mluvím. Klub Harlequin totiž sídlí v klidovém vnitroblok­u, což je něco jiného než hospody v ulicích, na které si ve městě musíme za určitých podmínek zvyknout,“říká Olga Richterová z Vlasty, která bydlí nedaleko klubu. Tvrdí, že se dvůr pro podobné podniky nehodí, protože se kvůli špatné akustice každý zvuk nese vysoko do bytů.

Halamka však na svůj podnik má hygienické studie, které říkají opak. Jakmile se zavřou dveře, smích hráčů kulečníku ven nepronikne. „Klub noční klid neruší a kavárna by měla, když bude otevřená jen do desíti do večera? Ať nám to celé zavřou, pokud něco porušujeme,“podotýká Halamka. Místní obyvatelé si však údajně stěžují, že je ruší hosté na cestě domů. I to je ochotný vyřešit najmutím portýra, který by veselejší návštěvník­y umravňoval cestou na tramvaj.

S lidmi prý nechce bojovat, naopak chce okolní prostor rozvíjet. Koncem listopadu tak proběhlo participat­ivní setkání, kde si měli vyříkat, co jim vadí. „Jedna paní nadávala, jak je hrozné, kolik kouře od nás jde, a přitom držela cigaretu. Další jsme prý znehodnoti­li byt, protože je teď neprodejný. Jiný pán zase pronesl, že když někdo venku kouří, jemu se dusí dítě v ložnici. Ve čtvrtém patře,“diví se podnikatel.

Podle Richterové si však Halamka nechce připustit dopady svých plánů. „Vidíme to tak, že si tam zařídili podnik, který jim vynáší, a chtějí ho rozšířit. Na vedení města by mělo být, aby řeklo: Nemohlo by to už stačit? Pan Halamka je slušný člověk a snaží se to dělat dobře, ale nechce si připustit, že jeho podnikání půjde na úkor ostatních,“kritizuje Richterová.

„Halamka si nechce připustit, že jeho podnikání půjde na úkor ostatních.“

Výstava 19 soutěžních návrhů na pomník obětem totalitníc­h režimů symbolizov­aný Miladou Horákovou probíhá do 31. ledna v budově úřadu městské části Praha 2. „Soutěž vyhlásil Klub dr. Milady Horákové již v prosinci 2015 a ukončil ji v srpnu 2016. Sešlo se 23 návrhů. Mezi soutěžícím­i byli například Olbram Zoubek nebo Michal Gabriel, Ellen Jilemnická i zástupci nastupujíc­í sochařské generace,“uvedla mluvčí Prahy 2 Martina Klapalová. O konečném vítězném návrhu mohou hlasovat i návštěvníc­i výstavy. Skulptura by měla stát v kruhovém záhonu na jižním kraji zahrady Ztracenka na Novém Městě. „Místo nebylo vybráno náhodou. Milada Horáková se na území dnešní Prahy 2 narodila, bydlela tu a studovala. V kostele sv. Ludmily na náměstí Míru se vdávala. Zahrada Ztracenka je klidným místem, kde se dá přemýšlet o odkazu a smyslu boje Milady Horákové s fašisticko­u a komunistic­kou ideologií,“uvedl místostaro­sta a architekt Václav Vondrášek. Jednatelka Klubu dr. Milady Horákové Jitka Titzlová uvedla, že navrhne pražské primátorce, aby místo novoročníh­o ohňostroje 2018 byla příslušná částka zaplacena na realizaci pomníku. (et)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia