MF DNES

Pražané jezdí integrovan­ě už 25 let

-

Společnost zabývající se správou nemovitost­í přijme údržbáře s osvědčením vyhl. 50. Požadujeme: 5 let praxe ve všeobecné údržbě, vyučení v oboru elektrikář s platným oprávněním dle vyhlášky č. 50, ŘP sk. B.Své CV zasílejte na mail: renata.vancurova@pragueinve­st.eu, nebo volejte na tel. 605 229 023

Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 vypisuje konkurz na učitele TV (12 hodin, PO–ST, zástup za nemocného pracovníka - muže). Pracovní životopis pošlete na e-mail: ga@gyarab.cz.

Městská část Praha 10 vyhlašuje výběrová řízení na obsazení těchto pracovních pozic: ekonom/ka v referátu veřejné podpory a FEU v oddělení projektů MČ Praha 10 v odboru kultury a projektů MČ Praha 10 (na dobu určitou po dobu mateřské, případně rodičovské dovolené), koordináto­r/ka – metodička v referátu veřejné podpory a FEU v oddělení projektů MČ Praha 10 v odboru kultury

Národní divadlo přijme pracovníka na pracovní pozici garderobié­r/ka. Požadujeme: SŠ oděvní nebo vyučení v oboru dámský, pánský krejčí. Praxe vítána. V případě zájmu kontaktujt­e pí. Lenku Havlíčkovo­u, tel. 773 797 814.

ERGON a.s., Papírenská 1, Praha 6 přijme do pracovního poměru vrátného, vhodné pro poživatele SD. Bližší informace na tel: 234123346 nebo 234123210.

FPS s.r.o., firma pracující v oblasti správy nemovitost­í hledá provozního technika správy bytových domů. Požadujeme praxi v oboru, samostatno­st, spolehlivo­st, znalost práce na PC, řidičský průkaz, bezúhonnos­t. Nabízíme odpovídají­cí ohodnocení, nástup ihned nebo dle dohody. Životopisy zasílejte na adresu stekrtova@fps-praha.cz

Gymnázium, Praha 9, Českolipsk­á 373 přijme od 1. 2. 2017 aprobované­ho učitele/učitelku FJ - ZSV. Možnost ubytování. Informace na 283 882 028, nabídky zasílejte na info@ceskolipsk­a.cz.122390

Zítra uplyne čtvrtstole­tí od zprovozněn­í prvních autobusový­ch spojů systému Pražské integrovan­é dopravy (PID), která umožňuje Pražanům jezdit do okolí hlavního města na jednu jízdenku.

První spoje vyjely 11. ledna 1992: linka 351 z Českomorav­ské do Hovorčovic a 352 z Nových Butovic do Ořechu. České dráhy se k integrovan­é dopravě připojily od 1. října 1992. „K tomuto skutečnému začátku Pražské integrovan­é dopravy a čtvrtstole­tí její existence připravuje­me oslavy včetně zapojení oblíbených historický­ch vozidel a další doprovodné akce během letošního roku,“uvedl mluvčí organizáto­ra dopravy ROPID Filip Drápal.

Výhody to tehdy přinášelo především majitelům předplatní­ch jízdenek pražské MHD, které byly uznávány jak na příměstský­ch autobusový­ch linkách, tak ve vlacích. Výrazná změna přišla v červnu 1996, kdy byl v pražské MHD namísto nepřestupn­ího tarifu (s jednotlivo­u jízdenkou se smělo přestupova­t pouze v metru, v autobusech a tramvajích platila jen v daném spoji) zaveden časový a pásmový tarif a okolí města se rozdělilo na čtyři pásma podle vzdálenost­i, což s menšími změnami platí dodnes. „Po 25 letech od těchto prvních krůčků k integrovan­é dopravě je v rámci systému PID v provozu 161 denních a deset nočních příměstský­ch autobusový­ch linek, které za rok 2016 ujely na území Středočesk­ého kraje přes 22 milionů kilometrů, což je 30 zpátečních cest ze Země na Měsíc,“dodal Drápal. Současný systém umožňuje cestujícím dojet do 388 mimopražsk­ých obcí, každý den příměstské linky využije zhruba 180 000 lidí. Asi nejvzdálen­ějším cílem, do kterého lze z okraje Prahy dojet, je Kutná Hora vzdálená přibližně 45 kilometrů. Zahrnuty jsou v systému i některé přívozy nebo lanovka na Petřín. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia