MF DNES

srovnání cee‘d x astra x rapid

Mezi kompakty u redakce vyhrál Opel Astra.

-

Máme se v Česku čím dál tím lépe – a statistiky prodejů aut o tom svědčí velmi výmluvně. Ještě před čtyřmi lety byly nejprodáva­nějšími auty malé vozy typu Škoda Fabia, od té doby začínají vítězit kompakty. Loni i letos už dominovaly celému trhu (a to do nich nezapočítá­váme vůbec nejprodáva­nější model, Škodu Octavia, která v tabulkách Svazu dovozců automobilů figuruje ve střední třídě). Podle nás oprávněně – a proto jsme do srovnávací­ho testu, připravené­ho s časopisem Flotila, zařadili po bok Opelu Astra namísto octavie menší Rapid Spaceback, samotnou automobilk­ou označovaný jako zástupce kompaktní třídy. Protože na velikosti záleží – octavia ve srovnávací­ch testech často vyhrává díky poměru ceny a velikosti vnitřního prostoru; co se týče kufru, málokdo jí může konkurovat.

Třetím do testovací party byl velmi oblíbený cee'd automobilk­y Kia – aktuálně pátý nejprodáva­nější kompakt. Pro zajímavost, auto je dvojčetem české prodejní dvojky, Hyundai i30, jež v současné doprodávan­é generaci (na novou se čeká) nemohla mít pod kapotou přeplňovan­ý litr.

Tři testované kompakty jsou tedy zhruba stejně dlouhé (rozdíl mezi nejdelším a nejkratším je 66mm, v rozvoru náprav 48 mm) i podobně prostorné (kufr 370–415 litrů). Také cenově jsou všechny tři testované verze prakticky rovnocenné, podobné jsou i základní ceny modelů.

Nejvíce litrů v zavazadeln­íku nabídne Rapid Spaceback, jehož 415 l bez rezervního kola je nad průměrem třídy, s rezervou je pak konkurentů­m blíže (384 l). Má však poměrně vysokou nákladovou hranu a při sklopení zadních sedadel nevzniká zcela rovná ložná plocha. Té lze docílit pomocí dvojité podlážky zavazadeln­íku.

Druhý největší objem, 380 litrů, nabízí cee'd, astra má 370. Korejec litry nahání větší šířkou a otvory v bocích zavazadeln­íku kolem podběhů, v praxi je však rozdíl téměř nepostřehn­utelný. Ani u jednoho z nich se ovšem při sklopení zadních sedadel zcela rovné ložné plochy nedočkáte.

Motory

Moderní maloobjemo­vé benzinové motory, přeplňovan­é turbodmych­adlem, jsou odpovědí automobile­k na neustálý tlak na snižování spotřeby a emisí CO2. Protože byly „ušity“na míru měřicímu

 ??  ?? Foto: Vojtěch Formánek
Foto: Vojtěch Formánek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia