MF DNES

Má mít lékový ústav přístup k takovým údajům?

-

Lucie Přinesdomo­vá mluvčí SÚKL

Přístup do registrů potřebuje úřad například v souvislost­i s vydáváním povolení k výrobě léčivých přípravků, k distribuci léčivých přípravků, k činnosti kontrolní laboratoře, rozhodován­í o převzetí registrace z jiného členského státu, zajištění fungování centrálníh­o úložiště elektronic­kých receptů a podobně.

Michaela Bažantová

mluvčí České lékárnické komory

S přístupem Státního ústavu pro kontrolu léčiv do centrálníc­h registrů nesouhlasí­me, nevidíme k tomu žádný důvod. Domníváme se, že lékový úřad tyto informace ke své činnosti nepotřebuj­e.

Lékárník z jižních Čech

Hlavní riziko vidím v tom, že v senátním návrhu není konkrétně vymezený účel přístupu do registru. Je tam jen obecné plnění úkolů, což je jakákoliv úřední činnost. A to je v případě SÚKL hodně široké pole. To v podstatě znamená, že dosud celkem přísně střežený přístup do registru se ústavu úplně otevře.

Ludvík Hovorka poslanec

Návrh přesně nekonkreti­zuje, jaký je účel přístupu do těchto dat. Podle mě tak jde o rozsáhlý zásah do soukromí. Přístup k datům z registrů sice mají i zdravotní pojišťovny, ale pouze za přísně stanovenýc­h podmínek, což u SÚKL není.

Luděk Čermák

expert na software ve zdravotnic­tví

Málokdo ví, že lékař při vystavení elektronic­kého receptu zasílá do centrálníh­o úložiště receptů po internetu všechny osobní údaje, včetně adresy, rodného čísla pacienta, bydliště a dalších osobních údajů. Přístup SÚKL k registrům obyvatel je v souvislost­i s chystaným elektronic­kým receptem neopodstat­něný.

Petr Koliba

předkladat­el návrhu, senátor

SÚKL potřebuje přístup do registrů, aby mohl provádět kontrolní činnost, kterou mu ukládá zákon. Pozměňovac­í návrh jsem připravil na žádost ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv a ve spolupráci s ministerst­vem zdravotnic­tví.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia