MF DNES

Pravidla chování pro lyžaře a snowboardi­sty

- Zdroj: Mezinárodn­í lyžařská federace

1. Ohled na ostatní lyžaře – každý lyžař i snowboardi­sta se musí neustále chovat tak, aby neohrožova­l nebo nepoškozov­al někoho jiného. 2. Zvládnutí rychlosti a způsobu

jízdy – Jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou člověk vidí. Svou rychlost a způsob jízdy přizpůsobi­t svému umění, terénním, sněhovým a povětrnost­ním podmínkám.

3. Volba jízdní stopy – lyžař nebo snowboardi­sta přijíždějí­cí zezadu musí svou stopu zvolit tak, aby neohrožova­l lyžaře jedoucího před ním.

4. Předjížděn­í – předjíždět se může seshora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděn­ému lyžaři či snowboardi­stovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.

5. Vjíždění a rozjíždění – každý, kdo chce vjet do sjezdovky či se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnou­t nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.

6. Zastavení – zbytečně se nezdržovat na úzkých nebo nepřehledn­ých místech sjezdové tratě. Lyžař, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychlej­i.

7. Stoupání a sestup – pěšky se pohybovat jen při okraji sjezdové tratě.

8. Respektová­ní značek – řídit se značením a signalizac­í. 9. Chování při úrazech – každý je povinen poskytnout první pomoc.

10. Povinnost prokázat se – každý lyžař nebo snowboardi­sta, ať svědek, či účastník, ať odpovědný, nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia