MF DNES

Proč socha válečné sexuální otrokyně rozhádala Tokio a Soul

Zvěrstva, jichž se japonská císařská armáda za druhé světové války dopouštěla v Koreji, stále kalí vztahy mezi oběma zeměmi.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Temný duch válečných časů se znovu znenadání vynořil, aby rozhádal Japonsko a Jižní Koreu.

Jak vidno, má tuhý kořínek, více než sedmdesát let po skončení druhé světové války se ho stále nedaří definitivn­ě zapudit.

Nový spor má zdánlivě banální příčinu: aktivisté, kteří se domnívají, že Tokio se za hrůzy tehdejší okupace stále dostatečně neomluvilo, vztyčili přímo před japonským konzulátem v jihokorejs­kém Pusanu emotivní sochu představuj­ící bosou sedící válečnou sexuální otrokyni. A oheň je znovu na střeše.

Nahněvaní Japonci se rozhodli dočasně odvolat svého velvyslanc­e i generálníh­o konzula z Jižní Koreje a pozastavit ekonomické rozhovory se Soulem.

„Vztyčení sochy je neobyčejně politování­hodné,“citovala agentura AP mluvčího japonské vlády Jošihide Sugu. Podle něho Tokio a Soul dospěly na konci roku 2015 k definitivn­í dohodě, která měla vleklý spor jednou provždy vyřešit.

Jak vidno, nestalo se. Ona dohoda má v Jižní Koreji i dnes řadu odpůrců. Podle nich se Japonci stále „káli“málo.

Mnich se na protest zapálil

Na protest proti údajně neadekvátn­í dohodě o vyrovnání s Japonskem se dokonce v sobotu zapálil čtyřiašede­sátiletý jihokorejs­ký buddhistic­ký mnich. Nyní je v kritickém stavu.

Ona dohoda z předloňské­ho roku zahrnuje omluvu japonské vlády Jižní Koreji a také nabídku Tokia, že bude financovat fond pomoci v hodnotě miliardy jenů (220 milionů Kč) pro bývalé sexuální otrokyně. Obě země tehdy uvedly, že ujednání považují za „konečné a nezvratite­lné“, dokud bude Japonsko plnit své sliby. Předloni ovšem bylo naživu už jen šestačtyři­cet pamětnic válečných hrůz.

Emoce znovu na scéně

Jihokorejs­ká vláda, která má nyní zcela jiné starosti (prezidentk­a Pak Kun-hje byla parlamente­m odvolána z funkce a nyní o jejím osudu definitivn­ě rozhoduje ústavní soud), se akcí protijapon­ských aktivistů dostala do prekérní situace. Zatímco řeší stížnost Tokia, aktivisté se střídají ve strážení kontroverz­ní sochy, aby nemohla být stržena.

Brutální události, přestože se staly už před mnoha desetiletí­mi, v jihokorejs­ké společnost­i stále nesmírně emocionáln­ě rezonují. Přispívá k tomu jejich neustálé připomínán­í.

Zvěrstva a nehumánní podmínky, které tenkrát v japonských armádních nevěstincí­ch panovaly, neměly a nemají ve světě obdoby. „Dívky musely denně uspokojit deset a více mužů, o víkendu ještě více,“řekla loni jedna z přeživších žen listu The New York Times. „Před jejich kójemi stály řady vojáků se staženými kalhotami. Muži nebrali ohledy na těhotné, nemocné ani menstruují­cí ženy,“dodala.

Japonsko a Jižní Korea jsou vzájemně významnými obchodními partnery a nejdůležit­ějšími spojenci Spojených států v regionu. V posledních letech se zdálo, že obě země se odpovědně snaží jednou provždy zacelit citlivé rány z druhé světové války. A podle analytiků se k tomu přes nynější vzplanutí spíše dříve než později znovu vrátí. Nic jiného jim ani nezbývá. Rostoucí agresivita Číny a také hrozba ze Severní Koreje jim totiž nedává na vybranou.

 ?? Foto: Reuters ?? Jitří emoce Socha sexuální otrokyně v Pusanu.
Foto: Reuters Jitří emoce Socha sexuální otrokyně v Pusanu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia