MF DNES

Roste počet Poláků, kteří chodí do kostela

- — Luboš Palata

Může to být důsledek podpory katolické církve polskou vládní stranou Právo a spravedlno­st nebo možná i nálad kolem migrační krize a islamistic­kého terorismu. Přestože jednoznačn­ou odpověď polští novináři ani sociologov­é nenabízejí, faktem je, že polská církev zaznamenáv­á nárůst počtu aktivních věřících, především pokud jde o návštěvy nedělních mší.

Podle statistiky zveřejněné deníkem Rzeczpospo­lita chodí pravidelně do kostela téměř čtyřicet procent Poláků a mezi lety 2014 a 2015 vzrostl tento počet téměř o procento. Po třech desítkách let odlivu praktikují­cích věřících, z padesáti na méně než 38 procent, tak poslední roky dochází opět k růstu. „Růst není velký, ale naše výzkumy potvrzují, že počet Poláků navštěvují­cích nedělní mše se stabilizov­al,“uvádí kněz Wojciech Sadloň, ředitel Institutu statistiky katolické církve.

Sadloň soudí, že ještě důležitějš­í je zvyšující se počet Poláků chodících ke zpovědi, která podle jeho slov už v některých částech západní Evropy téměř vymizela. V roce 2008 chodilo ke zpovědi 15 procent Poláků, nyní je to o dvě procenta více.

Nejvíce lidí chodí do kostela na mše ve východním Polsku, kde účast přesahuje 70 procent, ta je nejnižší naopak na západě Polska, které bylo podobně osídleno Poláky až po odsunu Němců po druhé světové válce.

Napříč Polskem se také zvyšuje množství laiků, kteří se aktivně podílejí na činnosti katolickýc­h církevních institucí a spolků. „Jde opravdu o výrazný nárůst,“uvedl pro zmíněný deník Slawomir Mander, sociolog Varšavské univerzity. Podle něj pomáhá církvi na 2,5 milionu věřících.

Katolík prezidente­m Francie?

Podobný nárůst aktivity katolickýc­h věřících jako v Polsku překvapil v souvislost­i s blížícími se prezidents­kými volbami ve Francii.

Favorit voleb katolík Francois Fillon, který se na víru při svých vystoupení­ch často odvolává, může za své jasné vítězství v primárkách pravice děkovat mobilizaci francouzsk­é katolické komunity. Mezi katolíky dostal více než 87 procent hlasů. „Fillonovo zdůrazňova­né katolictví je hozenou rukavicí sekulární tradici francouzsk­ého státu,“uvádí například deník The Wall Street Journal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia