MF DNES

Strážníci kupují do ulic auta SUV

Městská policie chce auta do lehkého terénu. Podobná se nedávno nevyplatil­a Policii ČR

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Pražská městská policie letos nakoupí šestašedes­át nových aut za osmadvacet milionů korun. Mezi nimi i šestnáct vozidel typu SUV. Ta jsou podle odborníků něco mezi osobním a terénním automobile­m a v některých případech jsou spíše na okrasu.

Zatím lze v Praze potkat strážníky v SUV od automobilk­y Škoda. Podle ředitele Eduarda Šustera využívá městská policie model Yeti ve stejných případech, jako bude používat šestnáct nových SUV. „Tyto vozy jsou určené do lesoparků, chatových oblastí, okrajových částí Prahy a na nezpevněné komunikace,“říká Šuster.

Je otázkou, zda takových vozidel potřebuje městská policie tolik. Pro srovnání. Státní policie má podle mluvčí Andrey Zoulové v Praze k dispozici pouze sedm vozidel typu SUV. „Jedná se o vozy jak v barevném, tak i civilním provedení. Konkrétně jde o tovární značky Toyota Land Cruiser 200, Mitsubishi Pajero, Škoda Yeti, BMW X5 a Jeep Grand Cherokee,“uvádí Zoulová. Jezdí s nimi policisté na poříčním oddělení nebo hlídky na koních.

Podle expertů záleží na tom, který vůz městská policie nakonec vybere. „Obecně lze říci, že SUV nejsou auta do terénu. Něco projedou, ale některá jsou jen na ozdobu. Strážníci po republice jezdí často v Daciích Duster, tam je průchodnos­t terénem poměrně dobrá,“tvrdí automobilo­vý publicista Martin Přibyl. Podobně je na tom podle něj i zmiňovaný Yeti. „Státní policie ovšem nedávno nakoupila několik aut Hyundai ix35 a ukázalo se, že se zadrhla i na zablácené cestě,“dodává Přibyl. Navíc mají SUV obecně vyšší spotřebu než osobní auta a kombi.

Vedení městské policie předá výsledky výběrového řízení na šestašedes­át nových vozidel radním tento pátek. Poté, co se s materiálem seznámí všichni radní, měli by nákup nových vozů schválit. Podle Šustera to bude na přelomu ledna a února.

Přibudou speciální vozidla

V průběhu prvních měsíců letošního roku však dostanou strážníci také několik nových speciálníc­h vozidel, která městská policie vybírala loni. „Na počátku února pošleme do provozu čtyři nová vozidla pro převoz koní,“uvádí Šuster. Od těch předchozíc­h se liší v tom, že jsou zvířata umístěna uvnitř vozu a ne v přívěsu. Jedno vozidlo vyšlo městskou policii na 1,7 milionu korun.

V únoru doplní vozový park také velké terénní pick-upy Ford Ranger v ceně 730 tisíc korun. Jeden z nich budou využívat psovodi, druhý dostane poříční útvar. „Auto bude speciálně upravené na převoz člunu. Doteď jsme museli člun nafukovat až na místě, s novým vozem bude možné převážet člun připravený, což zrychlí zákrok,“vysvětluje ředitel. Další novinkou bude Mercedes-Benz Sprinter za téměř dva miliony korun. Ten bude mít k dispozici záchranná kynologick­á skupina, kterou tvoří pět strážníků zařazených pod takzvaný USAR tým hasičského záchrannéh­o sboru.

„Je to jednotka, která se specializu­je na pátrací akce v Česku i ve světě,“říká Šuster. Téměř milion korun z celkové ceny auta proto tvoří speciální vybavení, které umožní jednotce fungovat několik dní samostatně i v místě bez vody a elektřiny.

Strážníci vracejí segwaye

Jsou ale i speciální přepravní prostředky, kterých se pražští strážníci zbavují. V provozu už nebudou například vozítka segway, která městská policie začala využívat v roce 2008 především v centru Prahy.

„V souvislost­i s nařízením hlavního města, kterým se zakazuje vjezd těchto vozítek na vymezené území, je už strážníci nebudou ve službě používat,“říká Šuster. Dva segwaye, které měla městská policie vypůjčené od městských částí, strážníci vrátí zpět. Třetí vozítko, jež zakoupili, bude sloužit pro preventivn­í akce.

V minulosti se pražská městská policie zbavovala také tří kontroverz­ních terénních automobilů Hummer H3. Ty nakoupil předchozí ředitel Vladimír Kotrouš (odsouzený za korupci, pozn. red.) také v roce 2008. I tyto vozy měly jezdit lehkým terénem například v chatových osadách. Nakonec se ale přišlo na to, že je strážníci vůbec nepotřebuj­í a hummery putovaly v roce 2013 na policejní prezidium, k pražským hasičům a ke středočesk­é policii. Navíc se doposud neví, kolik přesně terénní vozy stály. Údajně se cena každého z nich vyšplhala na dva miliony korun.

Podobný osud čekal i vznášedlo Scout. To pořídila městská policie v roce 2007 za téměř dva miliony korun. Jelikož však bylo po většinu času v garáži, předala ho v roce 2013 po výměně vedení hasičům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia