MF DNES

Ztracen na Dakaru

Je to přesně 35 let, co se Rallye Dakar intenzivně řešila i v Downing Street 10. A co kvůli ní vzlétly i vojenské letouny tří států. V poušti se totiž ztratil Mark Thatcher, syn Železné lady.

- Robert Sára sportovní reportér MF DNES

Nešlo nám rádio a netušili jsme, co je doma za pozdvižení.

ZAmeriky tehdy volal prezident Reagan a říkal: „S Nancy (manželkou) na tebe myslíme.“Zdrcené Margaret Thatcherov­é se ozval i francouzsk­ý prezident Mitterrand či indická premiérka Gándhíová. Slyšeli od ní díky i pláč. Byl tu další lednový den, kdy britská ministersk­á předsedkyn­ě netušila, co je s jejím synem Markem. Ztratil se kdesi v poušti při závodě, o kterém tehdy ještě nikdo moc nevěděl. A co on později komentoval: „Největší událostí roku 1982 byla válka o Falklandy. V té druhé se taky angažovala máma… A já.“List Guardian glosoval: „Bylo to poprvé a naposledy, kdy Mark dokázal matku vytlačit z titulních stránek.“

Hned zkraje příběhu důležité sdělení: Mark Thatcher nebyl zrovna ctnostný synek, spíš floutek, hochštaple­r. A chlapík, který těžil ze slavného jména. Koneckonců i premiérka o něm vyřkla výstižná slova: „Mark by dokázal prodat led Eskymákům a písek Arabům.“

A tak když syn (má ještě dvojče Carol) odmaturova­l a ani napotřetí nesložil zkoušky na účetního, vrhl se na závodění s auty. V roce 1980 jel – a nedojel – slavnou čtyřiadvac­etihodinov­ku Le Mans, načež se ho jeden ze sponzorů zeptal: „Chci poslat tři peugeoty na Dakar. Nechtěl bys jet taky?“

Jak velela jeho nátura, kývnul. „A okamžitě jsem na to zapomněl. Jenže za rok a půl zazvonil telefon a ptali se mě: Můžeš přiletět v úterý do Paříže na tiskovou konferenci?“

Co jiného mohl udělat než znovu souhlasit. „Neměl jsem vůbec žádnou přípravu, stihl jen půldenní test a druhý den už jsem startoval z pařížského náměstí Svornosti. Pořád jsem si říkal, že je to v pohodě, jenže pak jsem pochopil, že náš Peugeot 504 je na tuhle cestu asi nejhorší auto,“vyprávěl později.

Až přišel 9. leden 1982. Dlouhá pouštní etapa z alžírského Tamanrasse­tu. Tehdy 28letý Thatcher společně s francouzsk­ou spolujezdk­yní Annou–Charllotto­u Verneyovou a dvěma mechaniky jeli v konvoji, když přišla rána. Něco trefili. Zastavili. Stejně tak další. „Podívali jsme se, kde jsme, a jeli dál. Jenže místo toho, aby nám ti blbci řekli, že jsme 40 kilometrů východně od místa, kde končí sekce, řekli, že jsme 40 kilometrů na západ.“Rázem byli ztraceni v poušti. Den předtím přitom Thatcher přijel pozdě do bivaku. A když se tu fasovala voda, zbylo na jeho posádku jen pět litrů místo deseti. „Takže to vycházelo na jeden pohárek vody denně pro každého z nás,“říkal Thatcher. Počítal, že v poušti klidně mohou zůstat dva týdny.

„Že tam můžeme být tak dlouho, bylo skvělé pro naši mysl. Já sám se nikdy nebál o život. Měli jsme jídlo a věděli, že když se někde v dáli objeví náklaďák, zapálíme pneumatiky, aby si nás všimli. Nešlo nám rádio a netušili jsme, co je doma za pozdvižení,“popisoval Thatcher.

Byla to doba, kdy ještě piloti neměli v autech satelitní telefony. Žádné lokátory. Všude jen písek. To Margaret Thatcherov­á jako každá jiná matka trpěla. A ač byl její syn potížista, o kterém její blízký kolega Alan Clark ve svých denících opakovaně psal jako „o problému jménem Mark“, teď chtěla pomoct.

Jenže jak? „Nikdo nevěděl, co se stalo. Kde jsme a kde vůbec můžeme být.“Thatcherov­á volala britskému velvyslanc­i v Alžíru, prosila o pomoc. Přímo do města Tamanrasse­t odletěl po pěti dnech hledání i manžel Denis. Když se ubytoval, dostal od místních slib: „Zítra je najdeme.“A za pomoci letadel se i stalo.

Jenže trable pro premiérku nepřestaly. Thatcher junior se na pár dní ubytoval v hotelu v Tamanrasse­tu, nasekal dluhy. Zamázl je až na příkaz Thatcherov­é jeden z diplomatů a ona později musela opozici dokazovat, že na to nepadla jediná libra z kapes daňových poplatníků.

Pak se pro změnu s tiskovým mluvčím bála, aby syn neprodal svůj příběh novinám. Nestalo se, o události promluvil až o 20 let později pro The Guardian, ze které pochází většina jeho citací.

Mimochodem v roce 1987 se Thatcher stejného mluvčího zeptal, jak by mohl nejlépe pomoct matce k dalšímu volebnímu vítězství. „Odejděte ze země,“řekl mu.

Thatcher byl svým způsobem baron Prášil. Lhal, podváděl, kšeftoval se jménem matky. Dojednával lukrativní, avšak „vzdušné“obchody. V Americe byl obviněn z daňových úniků, v Jižní Africe nařčen z lichvy, později odsouzen za organizová­ní puče v Rovníkové Guineji. On se bránil, že sice zaplatil jedno z letadel, avšak netušil, že míří s žoldáky vstříc vojenskému puči.

Následně multimilio­náři zakázali vstup do Spojených států, později ho úřady vyhnaly z Monaka i Švýcarska. Ve Španělsku zanechal dluhy. I tak pro něj měla Železná lady slabost. „Bylo to kvůli jejímu maskulinní­mu pohledu na svět, ale vždy nekriticky opečovával­a Marka a podceňoval­a Carol,“uvedl životopise­c Thatcherov­é John Campbell.

A nezapomněl na něj ani Dakar.

 ??  ?? Kam zmizeli? Posádka Marka Thatchera se ztratila při Rallye Dakar 1982. Trvalo šest dnů, než byli v poušti objeveni. 2x foto: ČTK
Kam zmizeli? Posádka Marka Thatchera se ztratila při Rallye Dakar 1982. Trvalo šest dnů, než byli v poušti objeveni. 2x foto: ČTK
 ??  ?? Mark Thatcher dnes Podfukář a potížista, který těžil z matčina jména. Ale Margaret Thatcherov­á na něj nedala dopustit.
Mark Thatcher dnes Podfukář a potížista, který těžil z matčina jména. Ale Margaret Thatcherov­á na něj nedala dopustit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia