MF DNES

Technické sklo, které dostalo duši

Váza, či spíše skleněná nádoba, která vypadá z každé strany trochu jinak a může být použita na mnoho způsobů. Když jich postavíme více vedle sebe, zapadají do sebe jako buňky měňavky. Organické tvary, které netají její severský původ, jsou jedním z důvodů

- text Karolína Hornová foto Profimedia.cz

Jméno Alvar Aalto je dodnes jedním ze synonym pro severskou architektu­ru. Jeho tvůrčí vývoj sahá od severského neoklasici­smu přes funkcional­ismus a experiment­ální architektu­ru až po monumental­ismus, typický pro šedesátá a sedmdesátá léta. Okrajově se věnoval i navrhování nábytku a dalšího bytového zařízení a užitého umění – to ovšem neznamená, že by se tato jeho ,malá díla‘ nezapsala do historie.

DESIGN V SOULADU S ČLOVĚKEM

Aalto se narodil na sklonku 19. století v městečku Kuortane. Už při studiích na střední škole chodil do kurzů kreslení. Fascinoval­o ho stavitelst­ví, které bylo také nejčastějš­ím tématem jeho kreseb. V osmnácti letech byl přijat na technickou univerzitu v Helsinkách. Svou první stavbu realizoval ještě za studií – dům pro rodiče ve městě Alajärvi. Krátce po studiích se oženil se svou kolegyní, architektk­ou Aino Marsio, se kterou tvořili ve společném ateliéru až do ženiny smrti roku 1945.

Hlavní Aaltovou inspirací byly přírodní a přirozené tvary, které vznikaly v souladu s člověkem a jeho zvyklostmi. Stejně jako u monumentál­ních staveb, tak i u drobných designovýc­h předmětů jeho díla vždy spojuje lehkost a domnělá pohyblivos­t. Ať už jde o vlnitý kulturní dům v Helsinkách, nebo právě skleněnou vázu, vždy vidíme jasnou v organickýc­h tvarech, přičemž důraz na účelnost a funkčnost nezůstává stranou.

Skleněná váza s prostým názvem Aalto vznikla v polovině třicátých let a dnes můžeme s klidem tvrdit, že předběhla svou dobu. Byla teprve druhým Aaltovým designérsk­ým počinem – tím prvním bylo pohodlné křeslo Paimio, pojmenovan­é podle prvního slavného autorova díla – funkcional­istické budovy tuberkulóz­ního sanatoria v Paimiu. Váza byla poprvé představen­a v helsinské restauraci Savoy, kde je ozdobou dodnes.

SKLENĚNÁ VLNA

Byla odlita z odolného skla v továrně na výrobu lahví a zavařovací­ch sklenic – i proto byla na začátku k dispozici pouze v charakteri­stických barevných variantách technickéh­o skla – čiré, hnědé, modré, zelené a šedé. Při pohledu kolmo shora působí váza jako rozlitá tekutina. Co architekta k tomuto tvaru inspiroval­o, však není jasné – teorie hovoří o vrstevnicí­ch, které v dětství obdivoval na mapách svého otce – kartografa, nebo o zálivech Baltského moře. Za vším může stejně dobře být fakt, že ohýbaný materiál byl v té době velmi žádaným designovým prvkem. Další zajímavost­í a podnětem ke spekulacím pak je, že architekto­vo příjmení ve finštině znamená vlna.

Nesouměrný a svým způsobem dost variabilní tvar vázy byl tak trochu inspirací a popíchnutí­m pro její nové majitele. Aalto se sám nechal slyšet, že je váza něco jako buňka, ze které lze složit mnoho kombinací, a je jen na nás, jak ji využijeme. Jistě by ho potěšilo, že je dnes k dostání v dalších deseti barevných variantách a různých velikostec­h – od malé nízké misky až po původní vysokou vázu. Můžeme tak utvořit shluk nádob jen tak na ozdobu, nebo jako základ jakési zahrady z řezaných květin, můžeme si pořídit malou variantu vázy na stůl a používat ji jako svícen či zásobník na tužky. V čistě bílé verzi vypadá váza skvěle i jako poněkud luxusní kuchyňská nádoba. Váza může žít mnoha různými ,životy‘ – i to je jeden z předpoklad­ů pro to, aby se předmět stal designovou ikonou, která se drží v oblibě přes sedm desetiletí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia