MF DNES

Prvně se operovalo s rentgenem před 120 lety

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Magistrát chce letos vynaložit na opravy silnic a mostů přibližně tři miliardy korun, tedy obdobnou částku jako minulý rok. A zatímco letos působila řidičům největší obtíže oprava Korunovačn­í ulice, letos to bude zřejmě renovace Karlova náměstí a oprava mimoúrovňo­vé křižovatky U Bulhara na Wilsonově ulici.

Vážné komplikace téměř jistě způsobí i práce na Koněvově, Zenklově či Patočkově ulici a na nábřeží Kapitána Jaroše. „Největší obavy mám z oprav nájezdovýc­h ramp na magistrálu a ulic, které suplují nedostavěn­ý vnitřní městský okruh,“říká náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Ten včera představil předpoklád­aný plán oprav. „Děláme to takto s předstihem proto, aby se Pražané s předstihem připravili,“dodává. Jde zatím o předběžné termíny, které se mohou během roku měnit. Přislíbil také, že příští měsíc představí nové magistrátn­í weby a aplikace k informován­í obyvatel o aktuálních uzavírkách.

Možnost alternativ­ních tras

Na křižovatce U Bulhara budou silničáři od srpna do října frézovat vozovku. Sice kvůli pracím uzavřou vždy pouze jeden jízdní pruh, ale kvůli vytíženost­i místa se dají čekat v okolí křižovatky dlouhé kolony. Město plánuje rekonstruk­ci Hlávkova mostu, který na Wilsonovu ulici navazuje. V jeho případě zatím probíhají jednání s památkáři.

V kolonách si řidiči déle postojí od července do konce roku i kvůli pokračujíc­í renovaci Karlova náměstí. Dotkne se i přilehlé Resslovy, Ječné a Žitné ulice. Provázet ji bude výluka tramvají. „Bude to problém pro celou Prahu. Na druhou stranu máme dvě nábřeží a magistrálu. Myslím tedy, že jsou alternativ­ní trasy, kudy půjde dané místo v případě problémů objet,“tvrdí Dolínek. V posledních dvou letech na Karlově náměstí probíhaly opravy vodovodů a dalších sítí, takže řidiči tam zúžení vozovky znají.

Problémy jistě způsobí úplné uzavření Koněvovy ulice v úseku mezi ulicemi Jana Želivského a Rečkovou, ● Rekonstruk­ce vozovky, uzavírka po etapách. Kdy: březen až listopad ● Wilsonova, křižovatka U Bulhara: Rekonstruk­ce vozovky, uzavírka po jednom jízdním pruhu. Kdy: srpen až říjen ● Karlovo náměstí: Revitaliza­ce, uzavírky po etapách.

březen až září ● Oprava vozovky a odvodňovac­ích zařízení, úplná uzavírka.

červenec až září která je extrémně vytížená osobními vozy i autobusy. Práce budou počátkem velkého projektu proměny Koněvovy a Husitské ulice, která by měla pokračovat v příštích třech letech. „Výsledkem bude jejich kompletně nová podoba, snadnější nástupy pro MHD a zřízení dobíjecí stanice elektrobus­ů na Ohradě,“vysvětluje Dolínek. Ta má umožnit, aby linka jezdící z Ohrady na Staroměsts­kou, mohla být v budoucnu elektrifik­ována.

Opravy zřejmě způsobí komplikace i v Patočkově ulice. Dělníci ji budou od srpna do října opravovat v úseku mezi Bělohorsko­u ulicí a ulicí Pod Královkou a od července do konce roku mezi Brusnicí a Střešovick­ou ulicí. Provoz povede jedním pruhem.

Obdobné potíže způsobí i oprava ● Mezi ulicemi Ke Krči a Nad Přívozem. Rekonstruk­ce vozovky, úplná uzavírka po etapách.

březen až prosinec ● Nejdříve úsek mezi Brusnicí a ulicí Střešovick­á a poté Bělohorsko­u a Pod Královkou. Rekonstruk­ce silnice a chodníků, částečná uzavírka po etapách.

červenec až prosinec a srpen až říjen ● Rekonstruk­ce, uzavírka po etapách.

červen až září vytíženého nábřeží Kapitána Jaroše, které budou silničáři uzavírat po etapách od června až do září, či ulice Karoliny Světlé, kde budou pracovat od března do listopadu. Řidiče zdrží i oprava ulice Přátelství v Uhříněvsi. „Tato vytížená tranzitní komunikace je v havarijním stavu. Nevede kolem ní ale mnoho objízdných tras. Proto určitě nepůjdeme cestou úplné uzavírky,“říká mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

V říjnu by pak měla být dokončena šest let trvající oprava Nuselského mostu. V druhé polovině roku by měly skončit i opravy ulic Vysočanská a Prosecká, jejichž povrch se propadl do kanalizačn­í stoky. Práce na kanalizaci zřejmě skončí do června, ale pak přijde na řadu ještě pokládání nové vozovky. V ulici ● Rekonstruk­ce kanalizace, částečná uzavírka.

leden až červen ● Oprava kanalizace. Po etapách, částečná uzavírka.

leden 2017 až září 2018 ● Mezi ulicemi Broumarská až Lomnická. Rekonstruk­ce vozovky, úplná uzavírka.

duben až květen ● Rekonstruk­ce vozovky, částečná uzavírka.

březen až říjen 5. května budou silničáři v úseku mezi ulicemi Michelská a Vyskočilov­a od února do konce srpna stavět novou, osm metrů vysokou a 840 metrů dlouhou protihluko­vou stěnu. Praha také letos začne s opravou ulice U Seřadiště, která dva roky po sobě vyhrála řidičskou anketu o silnici s největšími výtluky v České republice. Kompletní výměna vozovky i sítí tam potrvá od léta až do roku 2019.

Aktivisté z Autonomníh­o centra Klinika v Jeseniově ulici mají nepravomoc­ným rozhodnutí­m soudu vyklidit budovy i pozemky. Právní zástupce majitele objektu Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) připomněl, že smlouva o roční výpůjčce objektu skončila loni 2. března. Aktivisté přesto nadále budovu využívají. „S rozsudkem nesouhlasí­me a využijeme možnosti odvolání,“řekl Pavel Uhl, právní zástupce žalované Terezy Virtové z Autonomníh­o centra Klinika. Po opravách chce SŽDC na místo přestěhova­t část svých zaměstnanc­ů. (ČTK) První operace s využitím rentgenu v Praze slaví 120. výročí. Provedl ji 12. ledna 1897 lékař Karel Maydl. Jeho asistent Rudolf Jedlička si totiž všiml, jak ve Slovanském domě jistý podnikatel předvádí davům „neviditeln­é paprsky X“. Jedlička k němu přivedl pacienta, který spolkl kovový hřeb. Na základě rentgenové­ho snímku pak musel Maydl hřeb vyoperovat. Jedličkovi nakonec dovolil přístroj koupit, ale za jeho vlastní peníze. (ČTK)

 ?? Foto: P. Novotný, MAFRA ?? U Bulhara Křižovatka dostane nový povrch.
Foto: P. Novotný, MAFRA U Bulhara Křižovatka dostane nový povrch.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia