MF DNES

Babiš prozradil, co dál s Agrofertem

Šéf ANO se musí zbavit svých firem. Už ví jak. Chce se však ještě bránit u Ústavního soudu

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Poslanci včera definitivn­ě schválili novelu zákona o střetu zájmů. Ta bezprostře­dně dopadá na šéfa ANO, ministra financí a podnikatel­e Andreje Babiše, který se musí zbavit svých firem – jinak by se nesměly ucházet o dotace a mohly se dostat do konfliktu se zákonem. Vicepremié­r se proto chystá své firmy vložit do nově zakládanéh­o svěřenskéh­o fondu.

„Nechci zatím detaily říkat, dokud nebude všechno dotaženo do konce. Měli bychom to zvládnout do konce ledna,“říká Babiš. Jednání o mnohamilia­rdové transakci podle informací MF DNES vrcholí právě dnes.

Babiš do svěřenskéh­o fondu převede svou hlavní firmu Agrofert, konglomerá­t více než 250 průmyslový­ch, potravinář­ských a zemědělský­ch firem. A vypadá to, že v rámci Agrofertu Babiš také ukázal na člověka, který by měl být správcem zmíněného fondu – Zbyněk Průša, současný předseda představen­stva Agrofertu. Společnost­i zaměstnáva­jící 34 tisíc lidí v 18 státech, jejíž roční obrat se blíží 170 miliardám korun. (kuz, ole)

Byl to první zákon, u něhož si poslanci hnutí ANO ve Sněmovně vyzkoušeli to, za co kritizují ostatní parlamentn­í strany – zdržovací taktiku.

Vyjednával­i s komunisty, aby s nimi zákon odmítli, nebo ho aspoň pozdrželi, u řečnického pultíku se jich během dvou dní vystřídalo třináct a jen šéf jejich klubu Jaroslav Faltýnek tam strávil víc než hodinu, během které stihl rozebrat situaci v deseti evropských zemích nebo urazit a následně omluvit se šéfovi poslanců TOP 09 Františku Laudátovi. Nebylo to však nic platné, poslanci včera i tak hladce přehlasova­li veto prezidenta Miloše Zemana a schválili novelu zákona o střetu zájmů.

Svému šéfovi, ministru financí Andreji Babišovi, který se musí do dvou týdnů zbavit svého byznysu, tak vybojovali navíc jen jeden den. Původně totiž poslanci očekávali, že o návrhu, na kterém se shodly koaliční ČSSD a KDU-ČSL s opozičními ODS a TOP 09, budou hlasovat už v úterý.

Babišovi se však teď hodí každý den navíc, se svými právníky musí totiž přijít na to, jak se do dvou týdnů vypořádá s tím, aby nefigurova­l jako majitel společnost­i SynBiol – holdingu s tržbami v jednotkách miliard, který zastřešuje Babišův realitní byznys a příležitos­tné investice, jako jsou restaurace nebo farma Čapí hnízdo – ale hlavně koncernu Agrofert skládající­ho se z víc než 250 firem. Jinak by se jeho společnost­i nemohly ucházet o dotace a ministr by se dostal i do rozporu se zákonem – kvůli tomu, že vlastní média.

Pod Agrofert totiž patří i vydavatels­tví MAFRA s deníky MF DNES, iDNES.cz či Lidové noviny a dalšími tituly vydávanými v Česku a na Slovensku.

Babiš včera o svém dalším podnikatel­ském působení nechtěl příliš mluvit, najevo dával hlavně naštvání z politické bitvy, která se kolem zákona ve Sněmovně odehrála.

„Co jsem si já přihrál? Kde? Jsou to sprosté lži, nic jsem si nepřihrál,“zlobil se v reakci na výtky poslanců TOP 09 a ČSSD a nevyloučil, že podá trestní oznámení. „Nedůstojné kňourání,“vrátil mu to šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Soudní dohru zákon o střetu zájmů zřejmě bude mít tak jako tak – u Ústavního soudu, na který se chce Babiš obrátit v řádu týdnů, pokud tak neučiní prezident Zeman, který to už avizoval.

Žena to nebude, spíš Průša

Babiš už však tuší i to, co udělá se svým mnohamilia­rdovým majetkem. Detaily dolaďuje dnes. Majetek by měl převést do svěřenskéh­o fondu. Kdo bude tento fond spravovat, zatím Babiš nechce prozradit. „Ještě to není hotové a je to v jednání,“vyhýbal se včera odpovědi na serveru iDNES.cz v pořadu Rozstřel.

Podle informací MF DNES je však velmi pravděpodo­bné, že správcem bude jeden z nejbližšíc­h Babišových přátel v podnikání – Zbyněk Průša. S Babišem se osobně zná od roku 1993. Velkou důvěru Průšovi šéf ANO svěřil už v roce 2014, když se stal ministrem. Průša, do té doby ředitel jedné mnoha z firem v koncernu, chemičky DEZA, tehdy povýšil na pozici předsedy představen­stva celého Agrofertu. Pro Babiše ani Průšu by se tak prakticky moc nezměnilo.

Některé zdroje sice naznačují, že by se správcem fondu mohl stát i dlouholetý právník Agrofertu Alexej Bílek, který Babišovi v minulosti pomáhal s mnoha majetkovým­i transakcem­i. Tomu však nejspíš opět zůstane „jen“role poradce. Podobně není příliš pravděpodo­bné, že by fond spravoval někdo z Babišových příbuzných nebo že by šéf ANO využil možnosti fond spravovat sám. Formálně by to šlo. Ale... „Každý by ho popotahova­l, že to je výsměch a že se nic nezměnilo. Za ty řeči mu to nestojí,“říká jeden z vlivných členů ANO. Přesunem do svěřenskéh­o fondu si současné Babišovy firmy zachovají šanci ucházet se o dotace a státní zakázky. Obě svá impéria, Agrofert a SynBiol, má Babiš převést do další holdingové společnost­i AGABSY, kterou stoprocent­ně vlastní. AGABSY se transformo­vala těsně před Vánocemi z firmy do té doby nečinné – Kostelecké uzeniny. Do představen­stva byli 20. prosince jmenováni už zmínění Bílek, Průša a Babišova životní partnerka Monika Babišová. A právě AGABSY má být společnost­í, kterou Babiš vloží do svěřenskéh­o fondu. S přispěním Zuzany Kubátové

Podle zdrojů MF DNES se zdá, že správcem bude blízký Babišův přítel – Zbyněk Průša. Co jsem si já přihrál? Kde? Jsou to sprosté lži, nic jsem si nepřihrál.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Interview Andrej Babiš a šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl ve včerejším pořadu Rozstřel internetov­é televize iDNES.tv.
Foto: Petr Topič, MAFRA Interview Andrej Babiš a šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl ve včerejším pořadu Rozstřel internetov­é televize iDNES.tv.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia