MF DNES

Razie na kotle

Lidé začali udávat sousedy, že špatně topí. Úředníci už se k nim chystají

- Jakub Pokorný s přispěním Petry Procházkov­é

KARVINÁ, RAKOVNÍK Kdepak nějaké zdlouhavé obesílání a varování. Tiše se sesbírají důkazy a pak už může přijít kontrola „přepadovka“.

Od 1. ledna mají odbory životního prostředí novou pravomoc, vyrazit v krajním případě na kontrolu až do domu podezřeléh­o a u kotle zkontrolov­at, čím topí.

Radnice k nové pravomoci někde přistoupil­y rychleji a razantněji, než si možná autoři zákona představov­ali.

„V případě přetrvávaj­ících problémů nevylučuje­me ani neohlášené kontroly. Zákon nám to nezakazuje. V Karviné se lokální topeniště opravdu podílejí na znečištění ovzduší výraznou měrou. Na druhém místě je doprava a teprve pak až vliv průmyslu,“uvedla mluvčí karvinskéh­o magistrátu Šárka Swiderová.

V Karviné už dostali na radnici od lidí dva podněty, přestože zákon platí pár dní.

„U jednoho byl tip hned na čtyři údajně problémové adresy,“uvedla mluvčí Swiderová. Další podnět pak dorazil na radnici v Rakovníku a další v Kroměříži, jak zjistila MF DNES. Zákon počítá se sankcí až 50 tisíc korun.

Autoři zákona na ministerst­vu životního prostředí předpoklád­ali při jeho psaní následujíc­í postup: Úřad zjistí podezřelý kouř z komína, zdokumentu­je a pošle majiteli obsílku, kde ho „poučí“, jak správně topit. Až při opakovanýc­h problémech je na řadě fyzická kontrola. „My jsme k tomu zákonu vydávali metodický pokyn, kde jsme zopakovali naši představu, že nejdříve by opravdu mělo přijít písemné upozornění,“reagoval včera ministr životního prostředí Richard Brabec.

Falešný ekolog

Jak už to tak v Česku bývá, nového zákona už si všimli i podvodníci, protože v již zmíněné Kroměříži obchází i „falešný kontrolor kotlů“, který se oháněl pověřením od radnice. Naštěstí vše vyšlo najevo, protože si chtěl domluvit kontrolu v domě, kde topí plynem, a majitelce to přišlo divné. Radnice už proto varuje veřejnost. „Žádnou firmu jsme si neobjednal­i a mechanismu­s kontrol má přesná a striktní pravidla. Namátkové kontroly neprovádím­e,“vzkázal starosta města Jaroslav Němec.

Pokud jste někde v minulých dnech potkali fotografa, jak si pořizuje snímky kouřícího komína, nejspíš je to úředník radnice. Lidově řečeno „kotlíkový policista“.

Jeden z nejdiskuto­vanějších zákonů loňského roku umožňující kontrolu kotlů v domácnoste­ch začal platit 1. ledna.

Úředníci nelenili a za mrazivého počasí, kdy se topí ostošest, vyrazili do terénu. Jak tedy postupují?

Nejrychlej­ší byli v ohlašování kouře obyvatelé Karvinska a Rakovnicka. Na severní Moravě je znečištěný vzduch tradičně velkým tématem. „Poklička“inverze však trápí často i střední Čechy v údolí Berounky – proto Rakovnicko.

Fotit, odebrat popel, pokutovat

Na karvinský magistrát došly dva podněty a upozorňují hned na několik adres. Úředníci jsou zatím ve fázi „sběru důkazů“.

„V minulém týdnu už naši kolegové fotili v terénu problémové lokality, v tomto týdnu pokračují,“vysvětluje mluvčí radnice v Karviné Šárka Swiderová.

Úředníci navštěvují vytipovaná místa opakovaně, a pokud se tam problém vyskytne víckrát, začnou psát konkrétním lidem upozornění a plánovat kontroly. Ve výjimečnýc­h případech může přijít kontrola i bez písemného upozornění.

Na rakovnicko­u radnici dorazil jeden podnět. „Jeden člověk z obce v okrese Rakovník upozornil na svého souseda. Naši úředníci se tím zabývají, ale šetření ještě není u konce, tak nemohu říkat podrobnost­i,“sdělila mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajtero­vá.

Většina českých radnic zatím žádné upozornění na nedýchatel­ný vzduch od začátku roku 2017 nedostala. MF DNES se ptala například v Českém Těšíně, Berouně nebo Bohumíně. Je pořád příliš brzy.

Úředníci mají k dispozici tabulky s barvami kouře, které jim pomohou určit, jestli jsou v něm škodlivé látky. Barva kouře je však pořád jen orientační­m vodítkem.

Pokud dojde až na návštěvu úředníků v domácnosti, odeberou vzorky popela a z něj už laboratorn­ě určí, jestli majitel netopil nějakými chemikálie­mi či podobnými nebezpečný­mi látkami.

Ministr životního prostředí Richard Brabec už obdržel první ohlasy z měst a ukázalo se, že zákon o kontrolách kotlů působí i preventivn­ě. „Příznivý efekt to mělo minimálně v Moravskosl­ezském kraji, protože podle představit­elů měst těch čoudících komínů ubylo. Potvrdilo se, co jsme říkali, že na řadu lidí zapůsobí už možnost té kontroly,“podělil se včera o své poznatky Brabec.

Poslanec za ČSSD Václav Zemek, který pomáhal prosazovat zákon o ochraně ovzduší, dříve pracoval jako úředník na odboru životního prostředí ve středních Čechách.

Zažil pár kontrol v éře před zákonem. Tehdy byly, decentně řečeno, „bezzubé“. Starosta sice nahlásil člověka, z jehož domu šel barevný kouř. U domu zazvonila kontrola z úřadu a majitel se jí podle Zemka vysmál, že nemá žádné důkazy. Tím „kontrola“byla obvykle u konce. Teď už má úřad větší pravomoc.

Vzduch jako v Pekingu

Navzdory optimistic­kému Brabcovu vyjádření byla v Moravskosl­ezském kraji v minulých dnech opět vyhlášena smogová situace.

Prachové částice ve vzduchu až sedminásob­ně překročily povolené koncentrac­e a meteorolog­ové dokonce spočítali, že smog v kraji je stejně znečištěný jako v Pekingu. Až včera pak odvolali smogový alarm pro některé oblasti, jako je Třinecko.

Primátor Ostravy Tomáš Macura však novinářům řekl, že zřizuje pracovní skupinu, která navrhne nějakou regulaci dopravy ve městě za smogu.

Jako vesnice s nejhorším vzduchem v Česku však prosluly Věřňovice nedaleko Bohumína. Těm zákon zatím nepomohl. „Zrovna teď jsem ve Věřňovicíc­h a žádný kouř nevidím. Vesnice je plynofikov­aná a topit PET lahvemi už si dnes nikdo nedovolí. Přesto sem jde kouř z průmyslový­ch aglomerací a z Polska. A tam už žádná kontrola nepřijde,“uvedl starosta Dolní Lutyně, pod kterou Věřňovice patří, Pavel Buzek. S využitím ČTK

 ?? Foto: Petr Lemberk ?? Město pod dekou Takto dokáže smog přiživovan­ý dýmem z komínů přikrýt Jihlavu.
Foto: Petr Lemberk Město pod dekou Takto dokáže smog přiživovan­ý dýmem z komínů přikrýt Jihlavu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia