MF DNES

Maďarský Fidesz chce vyhnat ze země nadace Sorose

- — Luboš Palata

BUDAPEŠŤ Byl jedním z lidí, kteří v 90. letech stáli u počátků politické dráhy Viktora Orbána a jeho strany Fidesz. Bez jeho milionů by desítky lidí včetně Orbána nemohly studovat na západních školách a Fidesz by se tak rychle nestal důležitou politickou stranou v Maďarsku.

Dnes je George Soros, americký miliardář a filantrop maďarského původu, nejnenávid­ěnějším protivníke­m a Budapešť se chystá přijmout zákony, jež by Sorosovy organizace vyhnaly ze země. Místopředs­eda strany Fidesz Szilárd Németh prohlásil, že tři mimovládní organizace, Helsinský výbor, Transparen­cy Internatio­nal a Společnost pro občanské svobody, podporovan­é finančně Sorosem, škodí Maďarsku a je třeba je „vyhnat“ze země. „Zřídili je s cílem ovlivňovat politiku dané země, přičemž se nemusí účastnit žádných voleb,“uvádí Németh.

Podobné problémy jako v Maďarsku mají Sorosovy nadace například v Putinově Rusku, kde byly jako první zařazeny už předloni na seznamy „zahraniční­ch agentů“.

Také způsob, kterým se chce maďarský Fidesz se „Sorosovým impériem“vypořádat, se podobá ruské metodě, podle níž jsou postihován­y všechny neziskové organizace, jež jsou financován­y ze zahraničí.

Místopředs­eda Fidesz Németh potvrdil, že jeho strana, která má v parlamentu většinu, připravuje zákon o povinném podrobném majetkovém přiznání vedoucích představit­elů občanských organizací.

Jak přesně by měla forma postihu vypadat, není jasné, ale s tím, čeho tento krok má docílit, se maďarská vládnoucí strana ani trochu netají. „Tyto (Sorosovy) organizace je třeba všemožně potlačit a domnívám se, že je třeba je vyhnat. Myslím si, že po zvolení Donalda Trumpa prezidente­m Spojených států je pro to vhodná mezinárodn­í příležitos­t,“prohlásil zcela otevřeně Németh. „Úkolem falešných organizací Sorosovy říše je vnutit národním vládám globální velkokapit­ál a svět politické korektnost­i,“tvrdí Németh.

Se Sorosem, který na počátku devadesátý­ch let tehdy ještě liberální straně Fidesz výrazně finančně pomáhal, se dostal šéf strany Viktor Orbán do křížku už v roce 2008, kdy se poprvé stal premiérem a otočil kormidlo ostře doprava.

Otevřený konflikt mezi Orbánem a liberálem Sorosem vypukl až po dalším vítězství Fidesz ve volbách v roce 2010, kdy strana získala ústavní většinu a začala měnit Maďarsko z liberální demokracie v konzervati­vně nacionální stát. Proti mnoha krokům maďarské vlády se otevřeně postavila i demokratic­ká administra­tiva prezidenta Baracka Obamy, s níž se dostával Orbán do ještě tvrdších konfliktů než s Bruselem.

Sorose, který je jedním z významných sponzorů demokratů, podezírala maďarská vláda z toho, že k útokům proti Budapešti dodává americké vládě „munici“. Ze všech těchto důvodů byl Viktor Orbán jedním z mála unijních lídrů, kteří před prezidents­kými volbami otevřeně podpořili protikandi­dáta demokratky Hillary Clintonové, republikán­a Donalda Trumpa. Trump pak Orbánovi volal mezi prvními a pozval ho do Bílého domu.

Nejlepší univerzita je Sorosova

I kdyby Budapešť získala od Washington­u tichý souhlas s likvidací Sorosem podporovan­ých nevládních organizací, bude to velký problém, protože miliardář každoročně investuje do své bývalé vlasti velké peníze. Ty jdou nejen na podporu občanské společnost­i, ale také do romských programů, které se snaží zlepšit situaci této menšiny v Maďarsku. Sorosova Středoevro­pská univerzita, která už dvacet let sídlí v Budapešti, je pak podle mezinárodn­ích žebříčků nejlepší univerzito­u v zemi a umisťuje se v první světové stovce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia