MF DNES

Putinova přízeň není chyba, ale bonus, říká příští prezident

-

Vstřícnost ze strany Kremlu vůči mé osobě je „výhodou, a ne přítěží“, prohlásil nastupujíc­í americký prezident Donald Trump na své první tiskové konferenci po loňských listopadov­ých volbách.

Dodal, že si není jistý, zda dokáže vyjít s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem, ale Spojené státy se podle něj musí pokusit o nový vztah s touto zemí. Rusko-americké vztahy se na sklonku éry jeho předchůdce Baracka Obamy ocitly na mrazivé úrovni.

Trump včera zároveň připustil, že Rusko stálo za hackerským­i útoky na USA během voleb, kterých se ale podle něj dopouštějí i jiné země, například Čína. Demokraté na rozdíl od republikán­ů podle něj nedostateč­ně chránili své servery.

„Putin se do hackerskýc­h útoků pouštět neměl,“uvedl příští šéf Bílého domu. Podle něj se k nim Moskva už neuchýlí. „Rusko bude nyní Spojené státy respektova­t víc než za vlády kteréhokol­i jiného amerického prezidenta,“dodal Trump.

Majetek převede do fondu

Ještě před jeho tiskovou konferencí označil Rex Tillerson, kandidát na ministra zahraničí, zprávy o hackerskýc­h útocích za znepokojuj­ící a připustil, že by je Rusové sotva provedli bez Putinova vědomí. Na druhou stranu však přijetí dalších sankcí v souvislost­i s nimi odmítl a uvedl, že Washington potřebuje zlepšit vztahy s Moskvou, aby se ze stálého soka stala „občasným partnerem“.

Trump dále oznámil, jak se vypořádá s hrozícím střetem zájmů. Svůj majetek převede do speciálníh­o fondu. Firmy budou řídit jeho synové a manažeři, žádné nové obchody firem s cizinou uzavřeny nebudou. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia