MF DNES

Čínské investice válcují Evropu. Němci se bojí

-

Čínští investoři loni za nákupy podílů firem v EU a přímé investice vynaložili čtyřikrát víc peněz, než Evropané poslali do Číny. Investoři asijské velmoci utratili 35 miliard eur (asi 946 miliard korun), což oproti roku 2015 představuj­e 77procentn­í nárůst. Cílem akvizic se stalo zejména Německo, ve kterém Číňané utratili 11 miliard eur, tedy 31 procent z celkových přímých investic za minulý rok.

Do českých firem a projektů nalili investoři z říše středu 569 milionů eur (asi 15,4 miliardy korun), v sousedním Rakousku to bylo 551 milionů a v Maďarsku více než dvě miliardy eur. Vyplývá to ze studie Mercator Institute for China Studies se sídlem v Berlíně.

Na té je podstatná i skutečnost, že evropští investoři v Číně utratili 7,7 miliardy eur, tedy skoro pětkrát méně než asijští konkurenti. „Zvětšující se propast v oboustrann­ých investicíc­h přispívá k evropským obavám z nedostatku vzájemného obchodu mezi EU a Čínou,“uvádí Thilo Hanemann ze společnost­i Rhodium Group, která pro německý institut studii zpracovala.

„Čínské investice rychle rostou v sektorech, které v Číně zůstávají pro zahraniční investory omezené, což podtrhuje nerovnost v přístupu na trhy,“dodává.

Čínské miliardy v USA

Nevyváženo­st investic je vidět zejména na případu Německa, kde čínské akvizice za rok 2016 oproti předchozím dvanácti měsícům skokově narostly z 1,2 miliardy eur na 11 miliard. Naopak Němci za nákupy a investice loni v Číně utratili 3,5 miliardy eur. Konkrétně v Německu tak již delší dobu panují obavy z toho, že Číňané skupují lukrativní firmy podnikajíc­í v pokročilýc­h technologi­ích. Peking má zájem i o tamní strategick­ou infrastruk­turu.

Vnímání čínských akvizic v Evropě se liší země od země. Zatímco v Německu platí Čína za konkurenta, pro země jako Maďarsko jsou východní peníze vítanou investicí. Obavy z čínských peněz panují i jinde ve světě, zejména v USA. Číňané přitom za rok 2016 v USA nakoupili aktiva nebo rozjeli projekty za 45,6 miliardy dolarů (téměř 1,2 bilionu korun). (fra)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia