MF DNES

Lepší plomby zdarma

Brusel zakázal amalgámové plomby pro děti a těhotné ženy

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Pacienti budou u zubaře zřejmě už brzy dostávat plomby, které byly dosud jen za příplatek.

Evropská komise totiž zakázala používat obyčejné amalgámové výplně zubů pro děti do 16 let a těhotné a kojící ženy. Nařízení má platit od poloviny příštího roku.

Pojišťovny dnes pacientům se zubním kazem plně hradí právě jen ručně míchané amalgámové plomby. Místo toho budou pacienti zřejmě dostávat výplně z jiných materiálů, například z bílé pryskyřice.

Tyto plomby jsou však dražší a jako nadstandar­d je dnes zdravotní pojišťovny nehradí.

„Tento zákaz povede k dramaticky vyšším nákladům na stomatolog­ii, které buď zaplatí pacienti ze své kapsy, nebo to ještě více zatíží veřejné pojištění,“říká nově zvolený šéf České stomatolog­ické komory Roman Šmucler.

Jenže ze zákona mají pacienti nárok, aby jim zdravotní pojišťovna jednu variantu ošetření plně hradila. A pojišťovny teď zřejmě budou muset proplácet podstatně vyšší standard než dosud.

EU chce zákaz pro všechny

„Amalgám byl totiž jednoznačn­ě nejlevnějš­í. Žádný jiný materiál se mu v tomto ohledu zdaleka neblíží, všechny další výplně jsou podstatně dražší a pracnější,“poznamenáv­á šéf královéhra­decké pobočky České stomatolog­ické komory Vít Hrubecký.

Za amalgámové plomby zaplatí ročně pojišťovny zhruba 1,5 miliardy. Podle zubařů by jiné výplně stály pojišťovnu nejméně dvakrát tolik. Prosincové rozhodnutí Evropské komise, které musí ještě schválit Evropský parlament, je čerstvou novinkou i pro pojišťovny.

V tuto chvíli vůbec nevědí, který typ plomb budou namísto amalgámu plně hradit. „Zatím můžeme říci pouze to, že otázka amalgámový­ch výplní bude součástí jednání o úhradách na rok 2018,“odpověděl MF DNES ředitel Svazu zdravotníc­h pojišťoven Martin Balada. Evropští komisaři zakázali amalgám proto, že obsahuje jedovatou rtuť a ničí především životní prostředí. Při vybrušován­í amalgámu ze zubu a jeho výměně za nový typ zubní plomby totiž dochází k odplavován­í rtuti do odpadních vod. Nebezpečná rtuť se také uvolňuje do vzduchu při spalování těl v krematorií­ch.

Časem mají amalgámy zmizet úplně – Brusel chce, aby členské země předložily plán, jak se tohoto materiálu v zubních ordinacích zbaví.

Zubní lékaři zatím nevědí, jaký typ náhrady budou používat.

„Dobu, kdy jsme nemohli používat amalgám, jsem zažil už za komunistů, protože nebyla rtuť, tehdy jsme spravovali kazy cementem,“poznamenáv­á zubní lékař Radomír Otýpka. Dnes už cement jako náhrada amalgámu nehrozí.

„U dětí to budou nejspíše výplně dvojího typu. Těm, které mají mléčné zoubky, dáváme takzvané skloionome­rní výplně, tedy prášek s jemně mletým křemičitým sklem a s hliníkem, vápníkem a fluorem. U starších dětí pak půjde o takzvané fotokompoz­itní výplně, nejčastěji z bílé pryskyřice,“říká stomatolog Vít Hrubecký.

Bílá pryskyřice má oproti klasickému amalgámu podstatnou nevýhodu – lidé, kteří si nečistí zuby poctivě, musí počítat s tím, že se jim brzy začne v pryskyřico­vé výplni rychle vytvářet spára, ve které se hromadí bakterie a vzniká další kaz.

Mnoho zubařů dnes také používá amalgám jako první volbu při spravování stoliček. „Rovnocenno­u alternativ­ou k amalgámu je jen nákladnějš­í zubní náhrada v podobě takzvané keramické korunky zhotovené pomocí speciální technologi­e.

Spory o bezpečnost amalgámu byly už tehdy a pokračují dodnes. Zastánci tvrdí, že se škodlivost rtuťové slitiny nikdy neprokázal­a, v puse ji mají miliony lidí a oproti ostatním materiálům je i trvanlivěj­ší. Odpůrci amalgámu naopak volají, že rtuťová slitina je tichý zabiják – v tělech zubařů a zubních sester je koncentrac­e rtuti několikaná­sobně vyšší než u ostatních lidí. Jde samozřejmě o celokerami­cké ošetření, tedy žádný kov,“říká zubní lékař František Vokáč z Karlových Varů, který u dětí do deseti let amalgám ani dnes nepoužívá.

Už brzy začnou první jednání mezi stomatolog­ickou komorou a pojišťovna­mi – výsledkem musí být dohoda, jaký typ výplně budou zubaři pacientům dávat namísto amalgámu. A bude hodně napínavé, k čemu jednání dospějí. Zubaři se totiž obávají, aby na rozhodnutí Evropské komise nedoplatil­i chudí pacienti.

„Potřebujem­e mít způsob ošetření zubního kazu i pro pacienty, kteří mají hluboko do kapsy. Navíc je paradoxní, že žádný jiný materiál pro zubní výplně není tak dobře prozkouman­ý jako amalgám. Například o takzvaných bílých plombách nevíme vzhledem k výrobnímu tajemství téměř nic,“upozorňuje zubní lékař Radomír Otýpka.

Rovnocenno­u alternativ­ou je jen zubní náhrada v podobě takzvané keramické korunky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia