MF DNES

Lidé mohou přijít i o zuby

Když amalgámové plomby Unie zakáže, budou muset lékaři podle Romana Šmuclera užívat materiály, s nimiž by dnes měli problém.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Zrušení amalgámový­ch plomb přijde Českou republiku na miliardy korun. Ať je zaplatí Evropská unie, která zákaz prosadila, říká prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler.

Jaký typ výplně by mohli pacienti dostávat místo amalgámový­ch plomb?

Stoprocent­ní náhrada amalgámu dnes neexistuje. U některých pacientů je nejenom nejlevnějš­í, ale i nejtrvalej­ší a hlavně rychle hotový, což mnozí pacienti upřednostň­ují. Bez něj, bez amalgámu, se budou muset dělat v některých případech kompromisy v kvalitě péče. Výplň bude dražší, ale přesto třeba méně vydrží. Jedna z variant náhrady by mohly být kompozitní pryskyřice – tzv. bílé výplně, ty ale třeba nejde zhotovit ve stoličkách u pacientů se špatnou hygienou a třeba zvýšeným dávivým reflexem.

Co to bude konkrétně pro tyto pacienty znamenat za změnu?

Určitě zdražení stomatolog­ie a v některých případech i snížení kvality ošetření nebo ztrátu zubů. Kdo chce a může mít třeba „bílé plomby“, nechá si je zhotovit už nyní. Kdo je mít nemůže, a těch důvodů může být mnoho, u něj bude muset zubní lékař aplikovat materiál, který by mu dnes odborné svědomí nedovolilo použít.

Pro MF DNES jste před měsícem říkal, že zákaz amalgámový­ch plomb vítáte. Uvedl jste: „Míchat amalgám v ruce ohrožuje zdraví sestřiček, lékařů a ničí životní prostředí. Vesměs už nikde neexistuje. EU se snaží, aby vymizelo i ze zemí, kde je ochrana zdravotník­ů mizerná, typicky v České republice. Leč zdravotní pojišťovny do toho lékaře nutí.“Změnil jste přes Vánoce

názor?

Nikoliv. Jsem pro zrušení ručně míchaného amalgámu, nikoliv takzvaného dózovaného. Ten už nemá rizika ručně míchaného amalgámu. Manipulace a hlavně namíchání je velmi přesné, a tak se neuvolňuje rtuť.

S kým bude Česká stomatolog­ická komora nyní vyjednávat? S ministerst­vem? S pojišťovna­mi?

Bylo by fér, kdyby těch několik miliard korun ročně, které bude zákaz amalgámu stát, poslala České republice Evropská unie. Jinak to povede k dramaticky vyšším nákladům na stomatolog­ii, které zaplatí pacienti ze své kapsy. Druhou variantou jsou ještě větší výdaje z veřejného zdravotníh­o pojištění. Za zákaz bojovala v Bruselu i řada Čechů, nelékařů – měli by nyní říci, odkud se peníze vezmou.

Zákaz bude znamenat zdražení stomatolog­ie a v některých případech i snížení kvality ošetření nebo ztrátu zubů.

Ptala jsem se na to, jak teď bude stomatolog­ická komora postupovat?

My teď musíme stanovit standardy péče, aby zubní lékaři co nejlépe ošetřili pacienty i bez amalgámu, pokud bude opravdu zakázán. Máme naplánován­a odborná setkání, snažíme se najít shodu. Jedna věc je ekologicky motivovaný zákaz a druhá, že lékař nese odpovědnos­t za ošetření, a též, že pacient má nárok na péči odpovídají­cí současnému stupni poznání. Musíme to vše dát dohromady a jednoduché to nebude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia