MF DNES

Zpráva o Šlachtově zprávě

- Artur Janoušek reportér MF DNES — Artur Janoušek — Jakub Pokorný

Státní zástupce Ladislav Kosán, po jehož hrubých chybách se dostal na svobodu exsenátor Alexandr Novák, dál šéfuje Okresnímu státnímu zastupitel­ství v Chomutově. A to navzdory nadřízeným, kteří se ho chtěli zbavit.

Po podmíněném Novákově propuštění kritizoval­a Kosána vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Vytýkala mu, že byl příliš pasivní, když se spokojil s tím, že se za Novákovu převýchovu zaručilo motorkářsk­é sdružení Gryphons. Kosán v květnu 2015 totiž navrhl vyhovět Novákově žádosti o propuštění z vězení, kde si odpykával trest za přijetí dvaačtyřic­etimiliono­vého úplatku.

„Takoví lidé nemají na státním zastupitel­ství co dělat,“prohlásil tehdy ministr spravedlno­sti Robert Pelikán. O jeho odvolání mluvil i Kosánův přímý nadřízený Jan Jakovec. Všichni si však odvolání rozmysleli, protože Kosán spáchal chybu jako „řadový“státní zástupce. Nebylo jej proto možné trestat jako vedoucího.

„Pan Kosán nicméně slíbil, že sám rezignuje na funkci vedoucího do 15. prosince 2016 tak, aby od 1. února 2017 už nebyl vedoucím,“líčil loni Jakovec. Jenže Kosán rezignaci nepodal. Kosán, jenž dosud s médii příliš nekomuniko­val, to sám potvrdil v rozhovoru s redaktorem MF DNES. „Rezignaci jsem nepodal, nemám k tomu důvod,“řekl. Jediným Kosánovým trestem tak zůstává srážka deseti procent z platu na devět měsíců, kterou mu vyměřil Nejvyšší správní soud.

Říkáte, že k rezignaci nemáte důvod. Třeba by jím mohl být tlak vašich nadřízenýc­h, kteří vás od Novákova propuštění kritizoval­i.

Nadřízení mě z funkce vedoucího odvolat nemohli. Kárný senát neřekl ani slovo o vedení zdejšího státního zastupitel­ství, to funguje dobře.

Ano, ale mohl jste odejít sám.

Ale to by byl dvojí trest. Jeden jsem Hála, Boštík, Ronek, Beneš, Saudek, Zoubek, aj. Rychlé a seriózní jednání. E-mail: sberatelum­eni@seznam.cz Tel. 731835301 dostal od kárného soudu a byl to trest velmi citelný, stálo mě to 120 tisíc korun. Kdybych ještě podával rezignaci, dostal bych vlastně druhý trest.

Už s prvním trestem jste nesouhlasi­l, tvrdil jste, že žádnou chybu jste při řízení o Novákově podmíněném propuštění neudělal.

Paní Bradáčová mi vytýkala pasivitu. Já jsem dostal žádost Gryphons, podíval jsem se na jejich široké aktivity. Víte, soudy mají na každou žádost o podmíněné propuštění 15 minut. Kdybych každé řízení navrhoval odročovat a detailně zkoumat, to by mě soudci sežrali. Já si ale celou dobu myslím, že se to všechno stalo jen proto, že šlo o Alexandra Nováka.

Právě proto, že šlo o něj, jste měl postupovat důkladně, abyste předešel pochybnost­em.

Paní Bradáčová zdůrazňova­la, že máme každému měřit stejným metrem.

Ve vašem případě však šlo také

(různé náměty - kruhy, půlkruhy, čtverce, trojúhelní­ky, tenké i silné čáry apod.) i jiné autory. Platba ihned hotově!! cz.sberatel@seznam.cz T: 776776476

o to, že jste se vzdal práva na odvolání, neprovedl další důkazy a hlavně jste neřešil, proč Novák s předchozím­i žádostmi neuspěl. Váš předchůdce v Litoměřicí­ch Novákovu žádost zamítl, až vy jste ji povolil.

V Litoměřicí­ch Novák žádal o podmínku po třetině trestu a tehdy se šetřilo něco o mobilech... To bych ani já nenavrhl jeho propuštění. Od té doby ale získal ve vězení pochvaly a byl přeřazen do nejmírnějš­í výchovné skupiny a díky tomu i státní zástupce v Litoměřicí­ch prohlásil, že by Novák s velkou pravděpodo­bností s další žádostí o podmínečné propuštění uspěl.

Pane Kosáne, řekněte mi upřímně, opravdu si myslíte, že slib motorkářů, že na exsenátora Alexandra Nováka dohlédnou, je dostačujíc­í?

Někde jsem četl, že jsou potetovaní a kdovíco. Myslíte, že záruka sboru dobrovolný­ch hasičů by byla lepší?

Nejspíš ano.

A kdyby to byli hasiči, kteří neustále vysedávají v hospodě, jednou za

Půl roku pracovala poslanecká vyšetřovac­í komise pro reorganiza­ci policie. Vyslýchala policisty, žalobce, ministry i šéfa tajné služby. Už jen chybělo, aby si pozvali i prezidenta republiky, dalo by se říci s nadsázkou.

Komise se pokoušela zjistit, jestli policejní reforma nebyla jen spiknutím, jak odstranit detektiva Roberta Šlachtu a jeho lidi. Bývalý Šlachtův kolega, detektiv Jiří Komárek, v červnu přišel se šokujícím sdělením, že informace unikají z okolí samotného policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého. Poznatky sepsal do dokumentu, pro který se pak vžilo označení „Šlachtova zpráva“a podal žalobcům i trestní oznámení.

Předseda komise, poslanec Pavel deset dní vytáhnou stříkačku a pak se jdou zase ožrat? Ti by byli důvěryhodn­ější?

Vraťme se k motorkářům z Gryphons. Tvrdili, že se Novák účastní všech jejich akcí. Na jedné jsem byl a Novák nikde. Prý musel být jinde jako svědek na svatbě. Spoustu času tráví na Floridě, kde na něj Gryphons těžko mohou dohlížet.

To je teď těžké zpětně hodnotit.

Na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který vás potrestal srážkou z platu, jste podal ústavní stížnost. Proč?

Myslím, že takové rozhodnutí tady ještě nebylo: za špatný verdikt soudu o propuštění potrestali státního zástupce.

A vaše setrvání na státním zastupitel­ství?

Rozhodl jsem se, že ke konci roku odejdu nejen z pozice vedoucího, ale i jako státní zástupce. Vedou mě k tomu osobní důvody, které nechci komentovat. 42 let v justici stačilo, ať se předvedou mladší. Blažek (ODS), už sepsal šestnáctis­tránkovou závěrečnou zprávu. Včera ji předal svým kolegům k posouzení. Odhadl, že se změní maximálně z deseti procent. Co v ní tedy bude?

Málem skončili také u výslechu

Pokud někdo čekal, že po ní budou padat hlavy a odstoupí policisté, žalobci či ministři nebo šéf tajné služby, bude asi zklamán. „Odkazuji na nenápadnou zprávu z vrchního státního zastupitel­ství, že po trestním oznámení pana Komárka neshledali na reorganiza­ci vůbec nic nezákonnéh­o. V zásadě komise dospěla k něčemu podobnému,“řekl včera Blažek. Poslanci však na 16 stránkách „Blažkovy zprávy“nerozepsal­i

Díky záruce motorkářů ze sdružení Gryphons soud v květnu 2015 pustil na podmínku exsenátora Alexandra Nováka, vězněného za korupci. Motorkáři slíbili, že budou posílat soudu pravidelné raporty o tom, jak se Novák na svobodě chová, a informovat jej, když odcestuje do zahraničí. Donedávna to dělali. O poslední Novákově cestě na Floridu však pomlčeli. A tehdy proběhl masivní zátah na 24 lidí zapletenýc­h do machinací s eurodotace­mi. Z aktérů byl Novák jediný, kdo nebyl zatčen.

„O tom, že by měl být v USA, víme jen z médií. Od Gryphons jsme žádnou zprávu nedostali,“řekla mluvčí a místopředs­edkyně chomutovsk­ého soudu Lenka Chalupová. Novákův pobyt v cizině potvrdil MF DNES hned po prosincové­m zátahu jeden z právníků.

Záruka motorkářů spočívala v tom, že budou jednou za rok, vždy v květnu, posílat soudu zprávu o tom, jak probíhá Novákova převýchova. Soudce Ivan Novák (shoda jmen) je požádal, aby navíc soud informoval­i o každé Novákově cestě do zahraničí. „V této prosbě neshledává­me žádný problém a informace vám poskytneme,“psal předseda Gryphons Jan Zálešák 26. srpna 2015.

A skutečně. Hned v září téhož roku motorkáři poslali soudu informaci o tom, že Novák plánuje od 2. října do 4. listopadu služební cestu na Floridu. Na konci října psali, že si cestu prodlouží do 10. listopadu. Na konci roku poslali další oznámení, že Novák znovu cestuje do USA a bude tam od 6. ledna do 6. března 2016. Dva dny před návratem upřesnili, že si pobyt prodlouží nejprve do 21. března, a pak v dalším dopise psali, že to bude až do 28. března.

Pak ztichli. Poslední Novákovu cestu zamlčeli. Novák byl právě na Floridě, když policie na Ústecku a Karlovarsk­u zatýkala dalších 23 lidí včetně exhejtmank­y Jany Vaňhové, náměstka ministra průmyslu Vladimíra Bártla, další severočesk­é i karlovarsk­é politiky a vlivné podnikatel­e. Novák se zatčení vyhnul, obvinění ne.

Novákovi ovšem za zatajení cesty nic nehrozí. A parodoxně ani Gryphons. „Je jen na jejich ochotě, jestli vyhoví žádosti soudu. Pokud ne, žádný trest za to není,“řekla Chalupová. Předseda motorkářsk­ého klubu Jan Zálešák to odmítl komentovat. jen závěr, že „nic nezákonnéh­o neshledali“. „Určitým způsobem doporučíme změnit legislativ­u,“předeslal Blažek. Poslanci totiž při vyšetřován­í narazili na několik absurdit v policejní mašinerii. Například zjistili, že v policii není upraveno, co smějí šéfové vědět a zjišťovat o případech, na kterých jejich podřízení dělají.

Málem došlo i na to, že samotní poslanci vyšetřovac­í komise byli vyšetřován­i. Generální inspekce bezpečnost­ních sborů chtěla v prosinci i je vyslýchat kvůli únikům informací ze zasedání. Nakonec to podle Blažka ztroskotal­o na jediném detailu. Poslanci nemohli sami sebe zprostit mlčenlivos­ti, aby mohli vypovídat.

 ?? Foto: ČTK ?? 120 tisíc z platu Chomutovsk­ý státní zástupce Ladislav Kosán, který navrhl propustit exsenátora Alexandra Nováka odsouzenéh­o za korupci, odešel od kárného senátu s peněžitým trestem.
Foto: ČTK 120 tisíc z platu Chomutovsk­ý státní zástupce Ladislav Kosán, který navrhl propustit exsenátora Alexandra Nováka odsouzenéh­o za korupci, odešel od kárného senátu s peněžitým trestem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia