MF DNES

Faltýnek zkolaboval

- — Vojtěch Srnka

následujíc­í, i když extrémní mrazy František Šopko nepředpokl­ádá. „Je to normální. Po třech teplých zimách jsme se dostali do běžné situace, kdy sněží a mrzne i v nižších polohách,“dodává.

I když je na hodnocení letošního ledna ještě brzy, zatím by mohlo být letošní lednové počasí hodnocené jako teplotně průměrné s lehce nadprůměrn­ým množstvím srážek.

Pozor na vítr

Na vyrovnání prosincové­ho deficitu, kdy za celý měsíc spadlo jen 53 procent průměrného množství srážek typických pro tento měsíc, to však zatím nestačí, i když v příštích dvou dnech bude postupně od západu opět sněžit.

Kromě sněhu Český hydrometeo­rologický ústav varuje i před silným větrem, který bude zejména dnes ráno a dopoledne doprovázet přechod hluboké tlakové níže k východu. Denní teploty se budou pohybovat kolem bodu mrazu nebo slabě pod ním, od pondělí se už počítá s celodenním mrazem.

„Je to dáno rozložením tlakových útvarů. V posledních dnech se k nám dostával studený vzduch z Arktidy, ten nyní vystřídal teplejší oceánský vzduch a po víkendu k nám bude pokračovat příliv studeného vzduchu ze severu,“říká Šopko.

Už dvakrát soudy rozhodly, že se má Kancelář prezidenta republiky omluvit Terezii Kaslové za údajnou urážku novináře Ferdinanda Peroutky.

Hrad se však soudí dál, a tak už Zemanův výrok stál státní rozpočet přesně 189 162 korun. MF DNES to zjistila prostředni­ctvím žádosti o informace podle zákona 106 zaslané na Pražský hrad.

Zeman pronesl, že Ferdinand Peroutka napsal, že Hitler je gentleman, téměř před dvěma lety. Historici však jeho slova odmítli a Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala kvůli jeho výroku žalobu.

Prezident proto hledáním článku pověřil svého mluvčího Jiřího Ovčáčka a vypsal odměnu 100 tisíc za nalezení. Jenže nikdo údajný článek v časopise Přítomnost, vlevo dole, kde podle prezidenta měl být, nenašel.

„Teď se tedy čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu, kdy přijde, to nevíme,“popisuje Kaslová fázi, v níž

Jaroslava Faltýnka, šéfa poslanců ANO a pravou ruku ministra financí Andreje Babiše, postihl ve čtvrtek odpoledne kolaps. Ze Sněmovny ho odvezla sanitka do pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Serveru iDNES.cz to potvrdil šéf ANO Andrej Babiš. celý proces aktuálně je. Hrad se prý chce proti omluvě bránit i před Ústavním soudem.

Vše tak napovídá tomu, že stát čekají další tisícové výdaje. „Advokátní kancelář Nespala, s. r. o., zastupuje Kancelář prezidenta republiky za sníženou smluvní hodinovou sazbu, jež činí 2 000 Kč/h,“uvedl ředitel hradního Odboru legislativ­y a práva Václav Pelikán v odpovědi MF DNES.

Kaslovou vyjde prodlužová­ní procesu výrazně levněji. „Můj právník mě zastupuje zadarmo,“odhalila své výdaje s tím, že jí její advokát František Vyskočil řekl, že za některé kauzy se neplatí. „To Kancelář prezidenta by měla říct, zda by nebylo levnější a jednodušší se omluvit,“říká k výši odměny Kaslová.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odpověděl, že je to věc Hradu. Dodal, že se povedlo domluvit snížení sazby za zastupován­í advokátní kanceláří o třetinu.

Faltýnkův stav však nebyl podle informací iDNES.cz vážný. Nešlo o infarkt ani o náznak mrtvice, spíše o vyčerpání a celkovou slabost. Faltýnkův stav byl stabilizov­aný. Dnes bude jasněji o délce hospitaliz­ace. Není vyloučeno, že by mohl už v sobotu domů. (cen)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia