MF DNES

Budou z robotů „elektronič­tí občané“?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Umělá inteligenc­e pomalu, ale jistě vstupuje do lidského života. Svět stojí na prahu nové průmyslové revoluce, při níž hlavní slovo bude mít robot – to může společnost proměnit k nepoznání.

Právo však za nástupem chytrých robotů zatím hodně daleko pokulhává. Kdo například ponese odpovědnos­t za jejich jednání? A dostanou tito „umělí tvorové“také nějaká „lidská práva“?

Je zjevné, že právní záležitost­i s tím spojené mohou do budoucna představov­at zapeklitý problém. Proto Evropský parlament nyní projednává první komplexní soubor pravidel pro komunikaci lidí s umělou inteligenc­í a roboty.

Mimo jiné se tam navrhuje, aby ti nejpokroči­lejší pracující roboti dostali postavení „ekektronic­kého člověka“se zvláštními právy a povinnostm­i. Včetně zákonné odpovědnos­ti robotů, jež by měla být úměrná míře jejich samostatno­sti a schopnosti se učit.

Lucembursk­á europoslan­kyně Mady Delvauxová v této souvislost­i také navrhla, aby si roboti platili sociální pojištění (lépe řečeno, aby ho za ně platili jejich vlastníci).

Zpráva rovněž doporučuje, aby vývojáři do robota vždy zabudovali nenápadnou páčku, jejímž stisknutím ho bude možno v případě urgentní potřeby „zabít“.

Obavy, že lidé přijdou o práci

Nový věk robotů a jeho dopady, to zatím představuj­e hodně neprobádan­ou půdu.

Jak uvádí zpráva europoslan­ců, může přinést „prakticky neohraniče­nou prosperitu“, zároveň však vyvolává otázky o budoucnost­i práce nebo o tom, zda mnohé státy nebudou nakonec muset zavést garantovan­ý základní příjem. Panují totiž silné obavy, že roboti vezmou mnoha lidem práci.

Někteří vědci už nyní nepokrytě varují, že roboti do 30 let rozpoutají masovou nezaměstna­nost. „Okamžik, kdy stroje budou umět při jakémkoli úkolu překonat člověka, se nezadržite­lně blíží,“tvrdí například Moshe Vardi, profesor počítačový­ch věd z texaské Riceovy univerzity.

Robotizace ovšem přináší i další palčivé otázky. Třeba okolo soukromí člověka a také o fyzické bezpečnost­i lidí, pokud systémy selžou nebo budou napadeny hackery.

Soubor pravidel, o němž bude europarlam­ent hlasovat, vychází z předpoklad­u, že v průběhu několika desítek let umělá inteligenc­e předčí intelektuá­lní schopnosti člověka. Podle řady odborníků je to nevyhnutel­né a lidstvo se na to musí začít bedlivě připravova­t už nyní, aby dokázalo své chytřejší „sluhy“ukočírovat a hlavně – přežít.

Pokrok v robotice už podle Evropského parlamentu dospěl tak daleko, že pro roboty je třeba vytvořit jasný právní rámec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia