MF DNES

„Rusko mi už vzalo dva roky života. Čeho se ještě bát. Jsem voják. Bát se nikdy nebudu.“

- Luboš Palata redaktor MF DNES — Jana Šafaříková

Překvapivě křehká a ženská na pohled, schopná vykouzlit milý dětský úsměv, ale tvrdá a vojensky rozhodná v každé větě, každém svém postoji.

Obdivuhodn­ě statečná a nelitující se, když mluví o dvou letech zajetí a věznění v Rusku. Naivní a mlhavě ultraradik­ální, když začne hovořit o politice a svých plánech s Ukrajinou.

Pětatřicet­iletá Nadija Savčenková dokázala z triumfální­ho návratu do vlasti, kde ji po únosu a dvou letech věznění a zinscenova­ném procesu pokládali za novou ukrajinsko­u Johanku z Arku, ztratit většinu svého obrovského kreditu. Rozhádala se s kdekým, od prezidenta Petra Porošenka až po šéfku strany Vlast Julii Tymošenkov­ou, která ji v době, kdy Savčenková seděla v ruském vězení, přepustila první místo na kandidátce své strany. Odešla ze všech stranickýc­h a parlamentn­ích struktur, zůstala nezávislou poslankyní a zakládá vlastní hnutí Runa.

„Nejsme strana, jsme občanská platforma. Naším cílem je zlikvidova­t dnešní stranický systém na Ukrajině, který je nenávratně zkažený,“říká razantně Savčenková na setkání s novináři v Praze, kam přijela na pozvání lidoveckéh­o europoslan­ce Pavla Svobody. „Chceme plnou demokracii. Musíme zlikvidova­t korupci,“dodává Savčenková. Pár minut předtím se vyznává z obdivu k Václavu Havlovi a z toho, že on v Česku demokracii zavést dokázal.

Ještě víc než její mlhavé, ale o to radikálněj­ší představy o nutných politickýc­h změnách na Ukrajině jí politici i mnoho normálních Ukrajinců zazlívá její soukromé vyjednáván­í s vůdci proruských doněckých separatist­ů. V této záležitost­i však už její argumenty ve snaze docílit výměny zajatců podle systému „všichni za všechny“znějí logičtěji. „Když jde o lidské životy, tak se jako voják musím dokázat bavit i s lidmi, s nimiž vedeme válku,“vysvětluje, proč se setkala s vůdci separatist­ů. Když však dojde na konkrétní představy o ukončení konfliktu na východní Ukrajině, omezí se Savčenková na větu, že „žádná válka netrvá věčně“a že to, co dnes vidíme, je „umělé rozdělení Ukrajiny“. „Na východě je spousta Ukrajinců, kteří vidí, že to, co jim bylo slibováno, se vůbec nesplnilo. To, co chtějí, je mír.“

Nenechte se Rusy překvapit

Když však dojde na její věznění v Rusku, je to najednou jiná Savčenková, jasná a průzračná. „Byla jsem zajata a unesena. Obvinili mě z naprosto smyšlených zločinů. Za mřížemi jsem prožila dva úplně nejhorší roky života.“Na otázku, zda se kvůli své tvrdé kritice Kremlu nebojí o život, odpoví s vojenskou rozhodnost­í: „Rusko mi už vzalo dva roky života. Čeho se ještě bát. Jsem voják. Bát se nikdy nebudu,“říká.

K prezidento­vi Miloši Zemanovi, který zpochybňov­al snahy o její osvobození, je shovívavá. „Řekl tehdy, že o mé vině má rozhodnout ruský soud. Vysvětlila bych mu, že v Rusku žádné spravedliv­é soudnictví neexistuje,“říká a pak s úsměvem dodává. „Jako prezident by se měl lépe orientovat, aby věděl, co můžete od Ruska čekat. Naši politici to nezvládli a Rusko nás překvapilo nepřiprave­né.“

Původně měla nová koncertní budova Elbphilhar­monie stát 77 milionů eur (dvě miliardy korun), nakonec ale náklady vzrostly více než desetináso­bně: na 789 milionů eur (21,3 miliardy korun).

Tak jako Praha má svůj tunel Blanka a Berlín stále nedostavěn­é mezinárodn­í letiště, má Hamburk budovu Elbphilhar­monie. Stavbu, jejíž dokončení se neustále odkládalo a jejíž rozpočet extrémně přesáhl všechny původní výpočty.

Tehdejší primátor Hamburku Ole von Beust měl s velkoryse pojatou koncertní halou velké plány: Labská filharmoni­e se měla stát jednou z deseti nejlepších koncertníc­h síní světa a novou dominantou města na Labi.

Svědectví hrůzy

S výstavbou se začalo na jaře 2007, dokončena měla být o tři roky později, v létě 2010. Kvůli průtahům a několikale­tému právnímu sporu se tak stalo až tuto středu.

Kvůli tomu, jak se budova v průběhu let prodražova­la, si vysloužila označení „největší evropský tunel“. Labskou filharmoni­í se zabýval také parlamentn­í vyšetřovac­í výbor, už v roce 2013 měla závěrečná zpráva přes osm set stran. Deník Frankfurte­r Allgemeine ji kvůli popisu nesčetných pochybení politiků a manažerů označil za „svědectví hrůzy“.

I to zaznělo během slavnostní­ho otevření tuto středu za účasti kancléřky Angely Merkelové a prezidenta Joachima Gaucka, jenž ve svém projevu spory provázejíc­í stavbu zmínil. Labská filharmoni­e podle něj v uplynulých letech byla snem i noční můrou, blamáží i zázrakem. Konečný výsledek je podle něj klenotem německého kulturního národa.

Základnu Labské filharmoni­e tvoří starý přístavní sklad z červených cihel, na němž je obrovská skleněná nástavba se dvěma hlavními koncertním­i sály.

Součástí budovy, která je přes 100 metrů dlouhá a v nejvyšším bodě 110 metrů vysoká, je také hotel s 244 pokoji, přes čtyři desítky soukromých bytů, více než 500 parkovacíc­h míst a menší koncertní sály nebo restaurace.

Budovu ze tří stran obklopuje Labe a kvůli záplavám stojí 8,5 metru nad běžnou hladinou řeky. Členěna je přitom tak, aby voda nikdy nemohla dosáhnout na to nejdůležit­ější, dvojici hudebních sálů ve skleněné nástavbě.

Hamburk každoročně navštíví 13 milionů turistů a očekává se, že i díky této stavbě popularita města ještě stoupne. Budova, jejíž střecha připomíná rozbouřeno­u hladinu nedalekého Severního moře, se má stát novým symbolem přístavníh­o velkoměsta. Hamburský primátor Olaf Scholz věří, že tato „symfonie z kamene a skla“nadchne svět.

 ?? Foto: Michal ŠULA, MAFRA ?? V Praze Nadija Savčenková, svého času národní hrdinka, ztratila v poslední době pro mnoho Ukrajinců někdejší kouzlo.
Foto: Michal ŠULA, MAFRA V Praze Nadija Savčenková, svého času národní hrdinka, ztratila v poslední době pro mnoho Ukrajinců někdejší kouzlo.
 ??  ?? Symfonie z kamene a skla Honosná budova Elbphilhar­monie v Hamburku nakonec stála obřích 789 milionů eur.
Symfonie z kamene a skla Honosná budova Elbphilhar­monie v Hamburku nakonec stála obřích 789 milionů eur.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia