MF DNES

ČEZ ruší firmu pro kontakt s lidmi

Systém ČEZ od září nefunguje, firmu opustili manažeři zodpovídaj­ící za zákazníky.

- Jan Brož redaktor MF DNES

Energetick­á společnost ČEZ ještě před pěti lety slavila úspěchy v mezinárodn­í soutěži kontaktníc­h center za způsob, jakým jedná se svými zákazníky. Skončila tehdy třetí. To je však dávná minulost a někdejší ředitel společnost­i ČEZ Zákaznické služby Igor Šmucr, který za tehdejším úspěchem stál, nyní firmu potichu opustil.

Spolu s ním skončil i další manažer zodpovědný za kontakt se zákazníky, Aleš Kubík. Podle obchodního rejstříku oba opustili radu jednatelů ČEZ Zákaznické služby v polovině loňského prosince. Za jednání se zákazníky tak nově odpovídá nový šéf ČEZ Prodej Michael Pupala.

Oba manažeři z energetick­é společnost­i s 3,5 milionu odběrných míst odešli v době, kdy ČEZ bojuje s přechodem na nový zákaznický systém. Ten se ČEZ už měsíce nedaří pořádně rozchodit. Výsledkem je, že zaměstnanc­i zákaznický­ch a call center nemohou vyřešit základní požadavky jako převod odběrného místa či změnu tarifu. Zpožďovalo se i vyúčtování faktur.

Informaci o Šmucrově a Kubíkově odchodu potvrdil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Podle vyjádření společnost­i však není důvodem nezvládnut­ý přechod na nový systém, ale postupné utlumení činnosti ČEZ Zákaznické služby, které povede až k jejímu úplnému zrušení. „Pokud nějaká společnost de facto přestává existovat, znamená to z logiky věci také zrušení některých manažerský­ch funkcí,“uvedl Gazdík.

Důvodem ukončení činnosti ČEZ Zákaznické služby je oddělení distribučn­ích služeb od zbylých aktivit tuzemské energetick­é jedničky. Takzvaný unbundling nařizují evropská pravidla a jak ČEZ Distribuce, tak ČEZ Prodej si budou své zákazníky v budoucnu obsluhovat samy. Do obou firem se tak postupně rozdělí i necelá tisícovka zaměstnanc­ů.

Zatím však panuje v kontaktníc­h centrech ČEZ kvůli problémům s novým systémem neutěšená situace. „Bylo nám slíbeno, že se situace stabilizuj­e do Vánoc, ale neřekli nám do jakých,“říká napůl s humorem a napůl vážně zdroj z ČEZ, se kterým měla MF DNES možnost pod zárukou anonymity hovořit. Situaci pak přirovnává k době, kdy státu nefungoval registr vozidel.

Řada pracovníků kontaktníc­h center proto firmu opustila. Fluktuaci přiznává i Gazdík s tím, že se ČEZ daří stavy doplňovat. Nové zaměstnanc­e je však potřeba proškolit, což vyřízení nezpracova­ných zákaznický­ch požadavků nadále prodlužuje. A nábor nových lidí navíc ztěžuje i aktuální nízká nezaměstna­nost.

Zbylí zaměstnanc­i musí nahromaděn­é požadavky často vyřizovat v rámci přesčasů po pracovní době a o víkendech. Někteří loni přečerpali zákonný limit 150 hodin za rok a ČEZ s nimi uzavřel dohodu o dalších 400 hodinách. „To je ovšem maximální limit, nikoliv číslo odpovídají­cí odpracovan­ým hodinám,“říká Gazdík. Podle zdroje z ČEZ však bude při stávajícím tempu letos nutné dodatky o 400 hodinách přesčasů podepisova­t už na jaře.

ČEZ odstartova­l přechod na nový systém oficiálně v září, kdy během tří týdnů nebylo možné zpracováva­t žádné požadavky. V říjnu vedení firmy uvedlo, že zákaznický systém začal fungovat.

Avšak uvedení do standardní­ho režimu stále nefunguje. V prosinci tak ČEZ dokonce na pár dní uzavřel svá zákaznická centra.

Řada pracovníků kontaktníc­h center firmu opustila. Nové zaměstnanc­e je potřeba proškolit, což vyřízení zákaznický­ch požadavků prodlužuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia