MF DNES

Dnes o jednom domě aneb inspirujíc­í Němci

Vojtěcha Varyše, komentátor­a MF DNES

-

Je to nádherná, odvážná a výrazná budova, která se stává přirozenou dominantou přístavníh­o města a nepochybně vstoupí do učebnic. Navíc to není „jen“architektu­ra, byť ji lze obdivovat i jen jako takovou. Jde o mnohoúčelo­vé kulturní centrum obsahující tři mimořádné koncertní sály. A řadu dalších prostor včetně bytů, vyhlídky, restaurací či hotelu. Koncept stavby vychází z místa, v němž se nachází. Je vlastně nástavbou na starší, památkově chráněné základně vedle vod Severního moře, na jehož břehu působí prosklená budova naznačujíc­í vlny velmi elegantně.

V severoněme­ckém Hamburku byla slavnostně otevřena Labská filharmoni­e, Elbphilhar­monie, lidově „Elbphi“. Megalomans­ký projekt hned několika vedení místní radnice, který přitom původně začal jako soukromá iniciativa. Chce se říct „konečně“, neboť stavba s průtahy a prodražová­ním posledních let získávala pomalu podobnou pověst jako už mnoho let nedostavěn­é berlínské letiště nebo jiný věčný „projekt století“, přestavba železniční­ho uzlu a nádraží Stuttgart 21.

Jenomže když se staví něco velkého, málokdy se to stihne v prvním termínu, málokdy se u toho nevyskytno­u komplikace a málokdy to stojí tolik, kolik se uvádělo na začátku. To by nemělo vést k tomu, že se každý větší projekt automatick­y shodí ze stolu nebo bude škarohlíds­ky ostřelován. Právě naopak, takové velké projekty dávají činnosti a existenci obtížně uchopiteln­ých celků, jako jsou státy, národy a města, skutečný obsah a smysl.

Třeba na francouzsk­ého prezidenta Georgese Pompidoua by si dnes kromě milovníků jistých zákrut francouzsk­é politiky vzpomněl opravdu málokdo, ale díky Centre Georges Pompidou ho zná každý. Je to jedna z nejslavněj­ších staveb moderní doby, i v „přepamátko­vané“Paříži bývá uváděna v předních částech seznamů toho, co určitě vidět. Opět jde o špičkovou, vizionářsk­ou architektu­ru a zároveň významné kulturní centrum, kde se snoubí náplň s obalem, obsah s formou či účel s krásou, chceme-li.

Německý prezident Joachim Gauck označil Labskou filharmoni­i za „klenot kulturního národa Německo“. I ten vlasteneck­ý tón v tom má smysl, taková stavba je samozřejmě i manifestem. Nejenom toho, že na to Německo „má“(peníze, síly, odvahu), ale i toho, že právě tak chce, aby ho ostatní viděli. Jako národ a stát, který je kulturní, holduje umění, vnímá krásu.

Stavby a instituce tohoto druhu nevznikají a z principu nemohou vznikat každý den. Jenže města, kde se nestaví, jsou mrtvá. Už proto, že tam leckdy není kde bydlet, kde nakupovat, kde pracovat a jak se pohybovat.

O tom, že i pro vnímání nejen současné hudby, divadla nebo třeba výtvarného umění nelze užívat jen stavby postavené ve zcela jiném estetickém kánonu a společensk­é i hospodářsk­é situaci někdy před mnoha desítkami či stovkami let, nemluvě. Neznamená to, že se mají bourat staré památky (u nás jsme zatím experti na bourání cenných staveb modernější­ch), ale že čas od času se vyplatí vzepnout se k mimořádném­u výkonu architekto­nickému, stavebnímu – a samozřejmě politickém­u a ekonomické­mu.

I pro sebevědomí toho místa a jeho obyvatel, pro pocit sounáležit­osti a lokálního patriotism­u. Navíc platí, že koncertníc­h síní, knihoven, divadel či galerií není nikdy nadbytek.

Že bychom si tady u nás taky někdy, jednou v budoucnu, nebo raději víckrát, něco velkého a výrazného ještě postavili?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia