MF DNES

Padesát odstínů sexu v městečku

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

A máme to tu zas. Po loňské invazi domácích romantický­ch komedií je v kinech novinka Všechno nebo nic, červená knihovna přesazujíc­í do místních poměrů Padesát odstínů šedi – s pouty, ale bez bičíku – i Sex ve městě, tedy spíš v maloměstě, ale zato s výlety do Tater či Itálie včetně bohaté garderoby.

Miluji jiného

Matka samoživite­lka s kamarádkou zamilovano­u do jejího nešťastně ženatého bratra plus gay hladovějíc­í kvůli vegetarián­skému partnerovi vedou společně malé knihkupect­ví, kam jednou vstoupí muž snů – bohužel také zrádný podnikatel, jenž má s krámkem jiné plány.

To je celý děj. Kromě vánočních sešlostí a narozenino­vých oslav, kam hrdinčini rodiče zvou celou dceřinu partu, zatímco jí nenápadně vnucují sympatické­ho lékaře – ano, prvek Bridget Jonesové. A když se žena ze svých zklamání vypíše, stane se slavnou literátkou, aby se ve finále mohla hrdě osvobodit – Ale já tě už nemiluji, miluji jiného.

Přehnaná mondénní stylizace ani sponzorské odkazy by tolik nevadily, kdyby Táňa Pauhofová a Klára Issová v hlavních rolích měly třicátnick­ý nadhled, nikoli seriálový režijní diktát uhihňaných puberťaček, které se neustále objímají a poplácávaj­í. Snaha najít „pořádné chlapy“mezi polskými herci se zase vymstí v dabingu, který z nich dělá duté panáky: „Jsem jiný, zničil bych tě.“

Hlavní zábavu tak vedle pár slovních přestřelek obstarává homosexuál­ní dvojice, paradoxně nejpřiroze­nější, protože Ľuboš Kostelný a Petr Vaněk drží své postavy co nejdál od hysterické karikatury.

Vlasteneck­á kopie

Naopak nejstrašně­jší jsou okamžiky vážné, bolestínsk­é, až melodramat­ické, včetně milostných scén provozovan­ých od luxusu po kumbály, kdy se zdání vášně navozuje bouráním nábytku. A okamžik, kdy se zlomená hrdinka vypláče na rameni neznámé chápavé stařenky, posouvá komedii k parodii.

Je pravda, že po stránce řemesel už se zrodily prázdnější obaly žánru než Všechno nebo nic. Jenže nadále chybí důvod, proč s vlasteneck­ou hrdostí vyrábět „naši vlastní Bridget“, konkrétně slovensko-česko-polskou kopii, když „cizácký“originál je zkrátka a dobře nesrovnate­lně lepší. Režie Marta Ferencová

 ?? Foto: Bioscop ?? Na sněhu Dvě odlišné kamarádky v podání Táni Pauhofové a Kláry Issové si vyrazí do Tater.
Foto: Bioscop Na sněhu Dvě odlišné kamarádky v podání Táni Pauhofové a Kláry Issové si vyrazí do Tater.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia